JUUK Zvonimir Solin https://zvonimirsolin.hr/ JAVNA USTANOVA U KULTURI ZVONIMIR SOLIN Thu, 02 May 2024 11:24:43 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.4 Odluka o načinu provjere sposobnosti https://zvonimirsolin.hr/istaknuto/odluka-o-nacinu-provjere-sposobnosti/ Thu, 02 May 2024 11:24:43 +0000 https://zvonimirsolin.hr/?p=2797 Na temelju dlanka 8. stavka 5. Pravilnika o radu Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin (BROJ: od) ravnatelj Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin donosi ODLUKU o naičnu provjere struinih i drugih radnih sposobnosti kandidata prijavljenih na natječaj https://zvonimirsolin.hr/wp-content/uploads/2024/05/Odluka.pdf

Objava Odluka o načinu provjere sposobnosti pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
Na temelju dlanka 8. stavka 5. Pravilnika o radu Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin (BROJ:
od) ravnatelj Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin donosi ODLUKU o naičnu provjere struinih i drugih radnih sposobnosti kandidata prijavljenih na natječaj

https://zvonimirsolin.hr/wp-content/uploads/2024/05/Odluka.pdf

Objava Odluka o načinu provjere sposobnosti pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
Natječaj za radno mjesto https://zvonimirsolin.hr/istaknuto/natjecaj-za-radno-mjesto-2/ Mon, 15 Apr 2024 16:11:17 +0000 https://zvonimirsolin.hr/?p=2793 Javna ustanova u kulturi Zvonrmir Solin, 21210 Solin, Kralja Zvonimira 50 raspisuje natječaj za radno mjesto. Voditelj/ica tehnike – 1 izvršiteljl/ica, na neodređeno puno radno vrijeme, 40 sati tjedno. https://zvonimirsolin.hr/wp-content/uploads/2024/04/natjecaj_voditelj_tehnike.pdf

Objava Natječaj za radno mjesto pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
Javna ustanova u kulturi Zvonrmir Solin, 21210 Solin, Kralja Zvonimira 50 raspisuje natječaj za radno mjesto.
Voditelj/ica tehnike – 1 izvršiteljl/ica, na neodređeno puno radno vrijeme, 40 sati tjedno.

https://zvonimirsolin.hr/wp-content/uploads/2024/04/natjecaj_voditelj_tehnike.pdf

Objava Natječaj za radno mjesto pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
JAVNI POZIV ZA DOSTAVU PONUDA ZA ORGANIZACIJU PROGRAMA “ADVENT U SOLINSKOJ GRADINI” https://zvonimirsolin.hr/istaknuto/javni-poziv-za-dostavu-ponuda-za-organizaciju-programa-advent-u-solinskoj-gradini/ Mon, 30 Oct 2023 09:24:08 +0000 https://zvonimirsolin.hr/?p=2780 JAVNI POZIV ZA DOSTAVU PONUDA ZA ORGANIZACIJU PROGRAMA “ADVENT U SOLINSKOJ GRADINI” Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin poziva sve zainteresirane pravne i fizičke osobe da dostave ponudu za organizaciju programa manifestacije „Advent u solinskoj Gradini”, koja će se održati na ljetnoj pozornici u Gradini, od 9. prosinca 2023. do 2. siječnja 2024. godine. Cjeloviti […]

Objava JAVNI POZIV ZA DOSTAVU PONUDA ZA ORGANIZACIJU PROGRAMA “ADVENT U SOLINSKOJ GRADINI” pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
JAVNI POZIV ZA DOSTAVU PONUDA ZA ORGANIZACIJU PROGRAMA
“ADVENT U SOLINSKOJ GRADINI”

Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin poziva sve zainteresirane pravne i fizičke osobe da dostave ponudu za organizaciju programa manifestacije „Advent u solinskoj Gradini”, koja će se održati na ljetnoj pozornici u Gradini, od 9. prosinca 2023. do 2. siječnja 2024. godine. Cjeloviti tekst Javnog poziva nalazi se na poveznici:
https://zvonimirsolin.hr/wp-content/uploads/2023/10/JAVNI-POZIV-ZA-DOSTAVU-PONUDA-ZA-ORGANIZACIJU-PROGRAMA-ADVENT-U-SOLINSKOJ-GRADINI.pdf

 

Objava JAVNI POZIV ZA DOSTAVU PONUDA ZA ORGANIZACIJU PROGRAMA “ADVENT U SOLINSKOJ GRADINI” pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
UČENICI I UČITELJI OŠ DON LOVRE KATIĆA NIZOM AKTIVNOSTI OBILJEŽILI OBLJETNICU ROĐENJA HRVATSKOGA PJESNIKA – »U ZAGRLJAJU S MATOŠEM« https://zvonimirsolin.hr/solinska/ucenici-i-ucitelji-os-don-lovre-katica-nizom-aktivnosti-obiljezili-obljetnicu-rodenja-hrvatskoga-pjesnika-u-zagrljaju-s-matosem/ Fri, 16 Jun 2023 09:07:10 +0000 https://zvonimirsolin.hr/?p=2634 SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023. Pjesničko-glazbena večer jedna je od mnogih aktivnosti u kojima su učenici sudjelovali u sklopu obilježavanja 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša. Započeli su čitanjem Matoševih pjesama uz zadatak vizualizacije odabranih stihova. Birali su ilustraciju, fotografiju ili videozapis te su Matoševe pjesme predstavljali ostatku razreda. Početkom veljače na mrežnoj stranici […]

Objava UČENICI I UČITELJI OŠ DON LOVRE KATIĆA NIZOM AKTIVNOSTI OBILJEŽILI OBLJETNICU ROĐENJA HRVATSKOGA PJESNIKA – »U ZAGRLJAJU S MATOŠEM« pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023.

Pjesničko-glazbena večer jedna je od mnogih aktivnosti u kojima su učenici sudjelovali u sklopu obilježavanja 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša. Započeli su čitanjem Matoševih pjesama uz zadatak vizualizacije odabranih stihova. Birali su ilustraciju, fotografiju ili videozapis te su Matoševe pjesme predstavljali ostatku razreda. Početkom veljače na mrežnoj stranici škole objavljena je prigodna prezentacija o životu i djelu hrvatskoga pjesnika, a priložene su i njegove najpoznatije pjesme koje su učenici grafički uredili…

Na pjesničko-glazbenoj večeri sudjelovali su: pjesnici; Mira Aužina, Lucija Baketić, Katja Božić, Leona Bubić, Tea Bubić, Klara Čulić, Antea Ercegović, Lana Gotovac, Bruna Jerčić, Petra Klarić, Mirta Marković, Marko Gabriel Matijević, Suzana Pranjić, Mia Prgomet, Sara Šarlija, recitatori; Antea Galić i Nika Kljaković Gašpić, glazbenici; Lucija Baketić, Leonarda Grgić, Marijeta Kličinović, Nika Matić, Ante Svalina, Baldo Šale, voditelji; Domina Alujević, Nikolina Didović i Marin Punda

Antun Gustav Matoš jedan je od najpoznatijih hrvatskih književnika svih vremena. U sklopu projekta »Hrvatski književni velikani« ove su školske godine učenici i učitelji OŠ don Lovre Katića nizom aktivnosti obilježili obljetnicu njegova rođenja.

– Prije 150 godina rodio se čovjek. Prije 150 godina u dalekome Tovarniku, pokraj Vukovara, rodilo se dijete. Bijaše to petak, 13. lipnja 1873. godine.

Učenice Mira Aužina i Jelena Babić pod mentorstvom učiteljice Likovne kulture Ljubinke Grujin Vuletić izradile su prigodni školski pano

Legenda kaže da je babica pri porodu roditeljima rekla da će postati velik i poznati čovjek, ali će u životu puno patiti. I doista, Matoš posta glazbenikom i pjesnikom, velikanom hrvatske književnosti – riječi su to kojima su 6. lipnja 2023. učenici OŠ don Lovre Katića započeli pjesničko-glazbenu večer »U zagrljaju s Matošem«.

Riječ je o jednoj od mnogih aktivnosti u kojima su učenici sudjelovali u sklopu obilježavanja 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša.

Započeli su čitanjem Matoševih pjesama uz zadatak vizualizacije odabranih stihova. Birali su ilustraciju, fotografiju ili videozapis te su Matoševe pjesme predstavljali ostatku razreda.

Početkom veljače na mrežnoj stranici škole objavljena je prigodna prezentacija o životu i djelu hrvatskoga pjesnika, a priložene su i njegove najpoznatije pjesme koje su učenici grafički uredili.

Tom je prigodom Aktiv učitelja Hrvatskoga jezika objavio natječaj za izbor najljepših literarnih radova nadahnutih stihovima Antuna Gustava Matoša. Upravo su izabrane radove uz recitacije Matoševih stihova učenici čitali na spomenutoj pjesničko-glazbenoj večeri. Ugođaj ne bi bio potpun bez glazbene pratnje njihovih vršnjaka za koju se pobrinula učiteljica Glazbene kulture Slavica Dadić.

Učenice Mira Aužina i Jelena Babić pod mentorstvom učiteljice Likovne kulture Ljubinke Grujin Vuletić izradile su prigodni školski pano nadahnut poznatim Matoševim spomenikom na Gornjemu gradu u Zagrebu.

– Cilj nam je bio pjesnika dovesti k nama u zagrljaj. Trudile smo se vjerno izraditi njegovu sliku, a pored njega je gordi jablan iz pjesme »Jesenje veče« jer smatramo da taj »samac usred svemira«, kako ga pjesnik naziva, predstavlja upravo Matoša – rekle su mlade umjetnice Mira i Jelena.

Utjeha kose

Posjetitelji naše škole mogli su uživati u maloj izložbi učeničkih radova, ali i u galeriji prikupljenih fotografija učenika i učitelja s Gornjega grada u Zagrebu, pored Matoševa spomenika.

Projekt je uključivao i snimanje radijske igre »Moj spas za Matoša« što učenici Multimedijske grupe upravo privode kraju.

– Bilo mi je jako zabavno snimati radijsku emisiju. Ne smijem previše odati, ali tražila sam i pronašla Matoša u njegovim pjesmama, u domoljublju, ljubavi i patnji, a sve ćete to shvatiti kad poslušate emisiju – najavila je petašica Josipa Mandušić.

– Zagrlimo i ne zaboravimo pjesnika u čijim stihovima i danas prepoznajemo neka nova gnijezda bez sokola, uske varoši i ljude, slutnje žalosnih soneta, a u isto vrijeme i snažno domoljublje kad nam kaže: Dok je srca, bit će i Kroacije. Nanese li vas put na zagrebački Gornji grad, sjednite s Matošem, sjetite se njegove inspirativne životne priče i njegovih stihova – rekla je za kraj voditeljica projekta Hrvatka Kuko.

O PJESNIKU

Tovarnik, 13. lipnja 1873. – Zagreb, 17. ožujka 1914.
Književna djela: Iverje, Novo iverje, Ogledi, Vidici i putovi, Umorne priče, Naši ljudi i krajevi, Pečalba, Oko Lobora, Pjesme (objavljene posmrtno)
Najpoznatije pjesme: Notturno, Maćuhica, 1909. Gospa Marija, Utjeha kose, Jesenje veče…

Notturno

ZANIMLJIVOSTI

Rođen je na petak, 13.
Babica je prorekla da će postati poznatim čovjekom, ali će u životu patiti.
Ponavljao je sedmi razred zbog negativnih ocjena iz fizike i, pazite sad, hrvatskoga jezika.
Pobjegao iz austrijske vojne škole.
Uhićen, ali pobjegao iz vojnoga zatvora.
Kao vojni bjegunac 13 godina nije smio natrag u Hrvatsku.
Svirao violončelo što ga je prehranilo u prvim godinama izvan domovine.
Potajno noću prelazio granicu i dolazio u Zagreb.
Posljednju pjesmu Notturno napisao u bolničkome krevetu.
U noći kad je umro ostavio ceduljicu na kojoj piše: Ugasio sam se.
Njegov je nadimak bio Gustl.
»Biti Matoš znači ne biti nikada dosadan!« rekao je Ivo Andrić.

Objava UČENICI I UČITELJI OŠ DON LOVRE KATIĆA NIZOM AKTIVNOSTI OBILJEŽILI OBLJETNICU ROĐENJA HRVATSKOGA PJESNIKA – »U ZAGRLJAJU S MATOŠEM« pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
RUKOMET – RK SOLIN: 2.HRL JUG – Mladi rukometaši Solina U17 peti na PH https://zvonimirsolin.hr/sportska/rukomet-rk-solin-2-hrl-jug-mladi-rukometasi-solina-u17-peti-na-ph/ Fri, 16 Jun 2023 08:56:18 +0000 https://zvonimirsolin.hr/?p=2632 SOLINSKA KRONIKA 346, 15. listopada 2023. Mladi rukometaši Solina U-17, pod vodstvom trenera Jakše Bužančića, završili su sezonu na trećem mjestu i plasirali se na završnicu Prvenstva Hrvatske, koja je odigrano u Poreču od 24. do 28. svibnja. Velike čestitke momcima i njihovim trenerima prije svega na cijelo-sezonskoj borbi i ustrajnosti da izbore sudjelovanje među […]

Objava RUKOMET – RK SOLIN: 2.HRL JUG – Mladi rukometaši Solina U17 peti na PH pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
SOLINSKA KRONIKA 346, 15. listopada 2023.

Mladi rukometaši Solina U-17, pod vodstvom trenera Jakše Bužančića, završili su sezonu na trećem mjestu i plasirali se na završnicu Prvenstva Hrvatske, koja je odigrano u Poreču od 24. do 28. svibnja.

Velike čestitke momcima i njihovim trenerima prije svega na cijelo-sezonskoj borbi i ustrajnosti da izbore sudjelovanje među šesnaest najboljih u Hrvatskoj. Potom, čestitamo im na velikom trudu, radu, ponašanju, uvažavanju trenerovih savjeta i na svakoj kapljici znoja koju su prolili za ekipu, klub i grad.

Natjecanje su završili pobjedom nad ekipom Nexe (20:28) i zasluženo zauzeli 5. mjesto, izvrstan plasman među 16 elitnih klubova! Na tom susretu nedostajao im je Branimir Marović, koji se vratio u Solin primiti sakrament Svete Potvrde. Također iz privatnih razloga na Završnici PH nisu mogli biti Tino Jeličić i Marin Ninčević, koji su također dali svoj obol tijekom prvenstva. Zaslužili su čestitke!

– U-11, pod vodstvom trenera Deana Perčina, ranije su osigurali nastup na završnici Prvenstva Hrvatske, koje se igra također u Poreču sredinom lipnja.

 

Objava RUKOMET – RK SOLIN: 2.HRL JUG – Mladi rukometaši Solina U17 peti na PH pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
NOGOMET: ODRŽAN MEĐUNARODNI NOGOMETNI TURNIR 2. ALPEN-ADRIA U SOLINU – Hrvatskim gradonačelnicima pobjednički pehar https://zvonimirsolin.hr/sportska/nogomet-odrzan-medunarodni-nogometni-turnir-2-alpen-adria-u-solinu-hrvatskim-gradonacelnicima-pobjednicki-pehar/ Fri, 16 Jun 2023 08:54:23 +0000 https://zvonimirsolin.hr/?p=2629 SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023. Grad Solin je bio domaćin ovoga međunarodnog turnira u suorganizaciji s Udrugom gradova u RH, a hrvatski gradonačelnici osvojili su pobjednički pehar. Hrvatska reprezentacija odnijela je pobjedu i na prvom održanom turniru u svibnju 2019., u gradu Lana u Južnom Tirolu Alpen-Adria Kup međunarodni turnir u nogometu u kojemu […]

Objava NOGOMET: ODRŽAN MEĐUNARODNI NOGOMETNI TURNIR 2. ALPEN-ADRIA U SOLINU – Hrvatskim gradonačelnicima pobjednički pehar pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023.

Grad Solin je bio domaćin ovoga međunarodnog turnira u suorganizaciji s Udrugom gradova u RH, a hrvatski gradonačelnici osvojili su pobjednički pehar. Hrvatska reprezentacija odnijela je pobjedu i na prvom održanom turniru u svibnju 2019., u gradu Lana u Južnom Tirolu

Alpen-Adria Kup međunarodni turnir u nogometu u kojemu sudjeluju gradonačelnici svoje snage odmjerili su članovi četiriju reprezentacija: Austrije, Slovenije, Južnog Tirola i Hrvatske. Turnir je održan od 19. do 21. svibnja na igralištu pokraj Jadra u Solinu. Grad Solin je bio domaćin ovoga međunarodnog turnira u suorganizaciji s Udrugom gradova u RH.

Hrvatski gradonačelnici osvojili su pobjednički pehar. Napomenut ćemo kako je reprezentacija Hrvatske odnijela pobjedu i na prvom održanom turniru u svibnju 2019., u gradu Lana, Južni Tirol.

– Ne treba posebno naglašavati kako je moja ekipa dala sve od sebe ne bi li drugi Alpen Adria kup završio s još jednom pobjedom Hrvatske, i Kup ostao u Solinu.

Hvala mojim suigračima i kolegama na timskom radu i trudu. Međutim, nije samo to bilo važno. Ispunili smo i cilj povezivanja s drugim gradovima, izgradili još bolje odnose i učvrstili dosadašnju dobru suradnju. Potrudili smo se da Grad Solin bude dobar domaćin. Kolege gradonačelnici osamdesetak gradova oduševljeni su kulturnom i prirodnom baštinom našega Solina, posebno otvorenošću i ljubaznošću naših sugrađana.

U svoje države i gradove nose lijepa iskustva i mnogi od njih su rekli da će ponovo doći u Solin. Zahvaljujem svim timovima, Sloveniji, Austriji i Južnom Tirolu, koji su došli poticati zdrav duh i graditi mostove prema dobrim odnosima – rekao je Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina domaćina turnira.

Objava NOGOMET: ODRŽAN MEĐUNARODNI NOGOMETNI TURNIR 2. ALPEN-ADRIA U SOLINU – Hrvatskim gradonačelnicima pobjednički pehar pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
U SOLINU ODRŽAN DRUGI »FESTIVAL IZVRSNOSTI« S UKUPNO 82 PROJEKTA PREDSTAVLJENA KROZ TRI DANA – Grad mladosti, znanosti i izvrsnosti https://zvonimirsolin.hr/tema-broja/u-solinu-odrzan-drugi-festival-izvrsnosti-s-ukupno-82-projekta-predstavljena-kroz-tri-dana-grad-mladosti-znanosti-i-izvrsnosti/ Fri, 16 Jun 2023 08:39:56 +0000 https://zvonimirsolin.hr/?p=2621 SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023. Piše: Mario MATIJEVIĆ Fotografije: Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vesna ŽIŽIĆ Sve tri večeri Festivala izvrsnosti popraćene su emocijama koje su bile prisutne u svakoj ispričanoj priči »Čuvara baštine«, u svakom »Dalmatinskom suveniru« učeničkih zadruga koji su marljivo izrađivali učenici cijele školske godine. Riječi mentora, voditelja, učenika i ostalih prisutnih, […]

Objava U SOLINU ODRŽAN DRUGI »FESTIVAL IZVRSNOSTI« S UKUPNO 82 PROJEKTA PREDSTAVLJENA KROZ TRI DANA – Grad mladosti, znanosti i izvrsnosti pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023.
Piše: Mario MATIJEVIĆ
Fotografije: Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vesna ŽIŽIĆ

Sve tri večeri Festivala izvrsnosti popraćene su emocijama koje su bile prisutne u svakoj ispričanoj priči »Čuvara baštine«, u svakom »Dalmatinskom suveniru« učeničkih zadruga koji su marljivo izrađivali učenici cijele školske godine. Riječi mentora, voditelja, učenika i ostalih prisutnih, dokaz su da ova priča ima veliki potencijal, a to su pokazali učenici i mentori kroz izvannastavne aktivnosti i programe

Drugi Festival izvrsnosti u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Javne ustanove u kulturi »Zvonimir« Solin, Arheološkoga muzeja u Splitu i drugih partnerskih institucija zbog vremenskih je neprilika umjesto u solinskoj Gradini održan u sportskoj dvorani u Arapovcu 5. i 6. svibnja dok je završna večer održana 7. svibnja u Teatrinu Gradske knjižnice Solin.

Na početku događaja okupljenima su se obratili župan Blaženko Boban, zamjenik gradonačelnika Solina Ivica Rakušić te zamjenik ravnatelja CARNET-a, Ivan Šabić.

– Možemo utjecati na to da nam djeca budu izvrsna, onako kako to radi Centar izvrsnosti, a ove godine s naglaskom na kulturnu baštinu. Hvala svima, ali iznad svega srce ide izvrsnoj djeci koja na izuzetan način prezentiraju Splitsko-dalmatinsku županiju i šire pozitivnu priču – rekao je župan i pozvao da svi promoviraju i potiču ove izvrsne mlade ljude.

Prva dva dana festivala učenici i mentori su predstavili projekte unutar programa »Čuvari baštine«, »Dalmatinski suvenir«, »RAST« i »Mother Earth«.

Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije na poseban je način zahvalio Javnoj ustanovi u kulturi »Zvonimir« Solin i Osnovnoj školi Kraljice Jelene pri organizaciji Festivala

– Čestitam svim sudionicima Festivala izvrsnosti na kreativnim projektima i proizvodima koje su pokazali na ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Sve tri večeri Festivala izvrsnosti popraćene su emocijama koje su bile prisutne u svakoj ispričanoj priči naših »Čuvara baštine«, u svakom »Dalmatinskom suveniru« učeničkih zadruga koji su marljivo izrađivali učenici cijele školske godine. Riječi mentora, voditelja, učenika i ostalih prisutnih, dokaz su da ova priča ima veliki potencijal, a to su pokazali učenici i mentori kroz izvannastavne aktivnosti i programe »RAST«, »Mother Earth« i »CIMAJ«, naglasila je s oduševljenjem Zorana Bašić Plazibat iz Centra izvrsnosti SDŽ.

Izvannastavne aktivnosti pokazale su se kao savršen spoj tradicionalnih vrijednosti i modernog doba gdje su učenici kroz ekologiju i projekte održivog razvoja dali svoje viđenje problema današnjice unutar programa RAST i Mother Earth.

Od ukupno 82 projekta koja su učenici predstavili u ova tri dana, stručni žiri je donio odluku i nagradio najbolje.

Prvu i posljednju večer ovogodišnjega Festivala izvrsnosti prigodnim je riječima zaključio ravnatelj i Spiritus movens Centra Ivica Zelić zahvalivši ponajprije svim sudionicima, posjetiteljima i podržavateljima festivala koji su još jednom pokazali kako izgleda učenička kreativnost na jednom mjestu.

Ivica Rakušić, zamjenik solinskoga gradonačelnika istaknuo je primjerenost i svrsishodnost odvijanja ovakvih manifestacija u Solinu, ishodištu nacionalne kulturne baštine

– Ovaj je festival uza sve one brojne projekte koje provodimo tijekom čitave školske godine, plodonosno mjesto susreta i jedinstveni poticaj djeci i mladima da se uključe u naše programe, kao i nadahnuće odgojno-obrazovnim djelatnicima za rad u školi i izvan škole. U današnjemu je svijetu i vremenu izuzetno važno znanje učiniti zanimljivim, a time i privlačnim to vjerujem uspijevamo već treću godinu zaredom povezujući ga sa zabavom. Na taj način naime zainteresirali smo učenike za razvoj vještina u području koje ih zanima. Štoviše pružili smo i jedinstvenu priliku drugima da vide čime se to djeca i mladi bave te koliko kreativni i inovativni mogu biti – zaključio je ravnatelj Zelić najavljujući još sadržajniji festival dogodine.

Čuvari Baštine

Program ima za cilj razvijanje inovativnosti, kreativnosti, kritičkoga mišljenja, informacijske i digitalne pismenosti te sposobnosti za istraživački i suradnički rad kroz planiranje, provedbu i predstavljanje projekata u području baštine. Realizacijom ovakve vrste programa uključene učenike i djelatnike potiče se na izgradnju osobnoga, kulturnoga i zavičajnoga identiteta stvaranjem sadržaja vezanih uz materijalnu i nematerijalnu baštinu, usko vezano uz područje koje ih okružuje te na taj način utječe na razvoj svijesti o potrebi očuvanja prirodne i kulturne zavičajne baštine.

Ovogodišnja tema programa »Čuvari baštine« bila je: »Mlade ruke, mudre glave« a sudjelovalo je 18 osnovnih škola te 11 srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije.

Prvo mjesto osnovnih škola u programu »Čuvari baštine« pripalo je OŠ Silvije Strahimir Kranjčević i njihovoj »Paškurici – pogačici ispisanoj ljubavlju«.

Drugo mjesto u kategoriji osnovnih škola u programu »Čuvari baštine« osvojila je Osnova škola Gradac projektom »Ćakulaonica«.

Treće pak mjesto u kategoriji osnovnih škola u programu »Čuvari baštine« pripalo je Osnovnoj školi Manuš s projektom pod nazivom »Daj mi kus soparnika«.

U kategoriji srednjih škola u programu »Čuvari baštine«, prvo mjesto osvojili su učenici Obrtno tehničke škole u Splitu s projektom »Tradicijska izrada drvenih igračaka«.

Drugo mjesto u ovoj kategoriji pripalo je Srednjoj školi Petar Šegedin Korčula za projekt pod nazivom »3 moja brata i mi, korčulanske bratovštine«.

Treće mjesto u kategoriji srednjih škola u ovome programu pripalo je Srednjoj školi braće Radić Kaštel Štafilić Nehaj za projekt pod nazivom »Udica se zadije za prste«.

Ukupni pak pobjednici programa »Čuvari baštine« prema mišljenju stručnoga žirija su učenici OŠ Silvije Strahimir Kranjčević s projektom »Paškurica – pogačica ispisana ljubavlju«.

RAST

Osnovna ideja programa se krije u njegovom nazivu:
R – razluči, A – analiziraj, S – smisli, T – testiraj.

Kroz projekte u sklopu programa RAST, učenici zajedno sa svojim mentorima obrađuju teme uočavanja određenoga problema ili izazova u njihovoj bližoj okolini/zajednici, bilo da se radi o neprihvatljivom odlagalištu otpada, neuređenom dječjem igralištu, loše iskorištenom prostoru (oko škole, u kvartu, mjestu..) te pronalaze rješenja za stvarni problem u njihovoj okolini.

U ovogodišnjemu je programu sudjelovalo 5 osnovnih škola te 3 srednje škole Splitsko-dalmatinske županije.

Nagradu za najbolji projekt unutar programa RAST osvojila je Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju s projektom »Tranzicija – škola, kvart, grad«.

Mother Earth

Riječ je o novomu programu, točnije istraživačkom projektu CI SDŽ i Odjela za darovite Ministarstva obrazovanja Države Izrael.

Provedba projekta je zamišljena kao suradnja učenika iz RH sa skupinama učenika iz Izraela, polaznika programa za darovite u Državi Izrael u provođenju istraživanja na temu klimatskih promjena i njihova utjecaja na društvo. Program pokriva područja istraživanja: onečišćenje zraka, onečišćenje mora, problem mikroplastike te globalno zagrijavanje.

Za sudjelovanje je odabrano 5 osnovnoškolskih timova u sklopu projekta »Jadranski RZC STEM«.

Predstavnici solinske Osnovne škole Kralja Zvonimira s nagradom »Najbolji reporteri« unutar programa CIMAJ

Najbolji projekt unutar programa »Mother Earth« osvojili su učenici OŠ Josip Pupačić Omiš i OŠ Kamen Šine Split s projektom »Scream from deep sea pollution«.

CIMAJ

Program je namijenjen visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima s interesom za jezično izražavanje, pisanje, novinarstvo, fotografiju, film, web dizajn i montažu.

Osnovna ideja programa je umrežavanje visokomotiviranih i darovitih učenika na školskoj, općinskoj, gradskoj i županijskoj razini, pri čemu učenici bilježe vijesti iz svojih škola i predstavljaju ih preko društvenih mreža, kroz članke, foto i video uratke, prezentacije putem medija osmišljenoga samo za njih.

Kroz ovaj program s njima rade zainteresirani školski mentori u manjim grupama usmjeravajući njihove potencijale u stvaranje kreativnih, inovativnih i korisnih produkata. Jedan od ciljeva ovog programa je uspostava modela izvješćivanja šire javnosti o postignućima škola, aktivnostima CI HBŽ i pozitivnim pričama lokalne zajednice putem kojega će sudionici moći objavljivati svoje uratke, razmjenjivati ideje i iskustva i komunicirati sa drugim učenicima, na materinjem i na jezicima koje uče u školi i izvan škole.

U programu je sudjelovalo 7 osnovnih škola te 6 srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije.

U programu CIMAJ, za prestižnu nagradu »Oskar izvrsnosti« učenici su predstavili 13 projekata, i to u nekoliko kategorija.

U kategoriji »Vijest i reportaža« među osnovnim školama prvo mjesto pripalo je učenicima OŠ Marjan Split i njihov »Posjet institutu za oceanografiju i ribarstvo«, dok je za istu kategoriju u srednjim školama prvo mjesto pripalo Komercijalno-trgovačkoj školi Split s reportažom »Impressum«.

U kategoriji »Intervju«, prvo mjesto osnovnih škola osvojili su učenici OŠ Slatine kroz intervju s fotoreporterom Feđom Klarićem, »Smoje mi je bio ne samo novinarski, nego i životni otac«. U istoj kategoriji među srednjim školama prvo mjesto osvojili su učenici V. gimnazije Vladimir Nazor i njihov intervju s Tisjom Kljaković Gašpić.

U kategoriji »Najbolji reporteri« prvo su mjesto osvojili učenici OŠ kralja Zvonimira Solin, dok su u istoj kategoriji među srednjoškolcima prvo mjesto osvojili učenici V. gimnazije, Vladimir Nazor u Splitu.

U kategoriji »Podcast«, prvo mjesto među osnovnim školama pripalo je učenicima OŠ Josipa Pupačića Omiš i njihov »Podcast u Petici – Hamletovanje«, dok je isto mjesto među srednjoškolskom kategorijom pripalo učenicima SŠ II. gimnazije u Splitu i njihov uradak »Rade Popadić: Dobar je novinar zainteresiran, marljiv i savjestan – na takvima je veliko breme odgovornosti«.

U kategoriji »Dokumentarni film« prvo mjesto osvojili su učenici OŠ Slatine i njihov dokumentarac »Ča more znači«, dok je isto mjesto, u istoj kategoriji pripalo učenicima srednje Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju i njihov dokumentarac »Čuvari baštine na Hvaru«.

U kategoriji »Nagrada CIMAJ-evaca«, prvo mjesto pripalo je OŠ Slatine i II. gimnaziji Split, dok je u posljednjoj kategoriji, »Grand prix«, prvo mjesto pripalo učenicima OŠ Slatine – »Glas iz Slatina daleko se čuje« i Komercijalno trgovačkoj školi i njihovom digitalnom školskom listu »KonTaŠ«.

Objava U SOLINU ODRŽAN DRUGI »FESTIVAL IZVRSNOSTI« S UKUPNO 82 PROJEKTA PREDSTAVLJENA KROZ TRI DANA – Grad mladosti, znanosti i izvrsnosti pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
NAKON ODRAĐENOG BRZOG I ZAHTJEVNOG PROCESA ISELJENJA ZAPOČELI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI PROSTORIJU U DOMU KULTURE – Nova duša za Zvonimirovo drugo stoljeće https://zvonimirsolin.hr/kultura/nakon-odradenog-brzog-i-zahtjevnog-procesa-iseljenja-zapoceli-radovi-na-rekonstrukciji-prostoriju-u-domu-kulture-nova-dusa-za-zvonimirovo-drugo-stoljece/ Fri, 16 Jun 2023 08:29:28 +0000 https://zvonimirsolin.hr/?p=2618 SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023. Planirano preuređenje obuhvatit će ponajprije zastarjelu i dotrajalu veliku dvoranu s popratnim prostorijama u prizemlju, a zatim i dio ostalih prostorija koje će nakon više desetljeća osvanuti u ruhu dostojnomu društvenoga resora i vremena u kojemu ova ustanova djeluje Približavajući se stoljeću svoga postojanja u gradskomu središtu zgrada Doma […]

Objava NAKON ODRAĐENOG BRZOG I ZAHTJEVNOG PROCESA ISELJENJA ZAPOČELI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI PROSTORIJU U DOMU KULTURE – Nova duša za Zvonimirovo drugo stoljeće pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023.

Planirano preuređenje obuhvatit će ponajprije zastarjelu i dotrajalu veliku dvoranu s popratnim prostorijama u prizemlju, a zatim i dio ostalih prostorija koje će nakon više desetljeća osvanuti u ruhu dostojnomu društvenoga resora i vremena u kojemu ova ustanova djeluje

Približavajući se stoljeću svoga postojanja u gradskomu središtu zgrada Doma kulture podvrgnuta je još jednom, ovoga puta opsežnijem građevinsko-adaptacijskom zahvatu. Naime nakon nemogućnosti izgradnje planiranoga Kulturno (informativnoga) centra na novopronađenom senzacionalnom arheološkom lokalitetu uz Samostan svetoga Rafaela planirana su sredstva preusmjerena u preuređenje »Zvonimirove« zgrade.

Planirano preuređenje obuhvatit će ponajprije zastarjelu i dotrajalu veliku dvoranu s popratnim prostorijama u prizemlju, a zatim i dio ostalih prostorija koje će nakon više desetljeća osvanuti u ruhu dostojnomu društvenoga resora i vremena u kojemu ova ustanova djeluje.

Početku radova na rekonstrukciji prethodilo je potpuno iseljenje svih sastavnica »Zvonimirova« djelovanja što je pak iziskivalo poseban trud i pažnju imajući u vidu da je riječ o neprekidnom, tridesetogodišnjemu radu ustanove. Obavljajući potrebne predradnje, usklađujući ih s hodogramom projekta i planirajući nastavak djelovanja solinskoga »Zvonimira« ravnatelj Tonći Ćićerić je istaknuo detaljnost, ali i ekspeditivnost pri ostvarivanju preduvjeta.

– Moram javno zahvaliti svim »Zvonimirovim« djelatnicima koji su, uz svoje redovne poslove u produkciji naših programa, kroz protekla dva tjedna odradili veliki posao pakiranja i preseljenja cjelokupne građe i inventara iz Doma kulture. Najveći su izazov predstavljali transport i pohrana našega fundusa umjetnina i ostale vrijedne arhivske građe, ali i taj je zadatak odrađen besprijekorno. Usprkos činjenici da ćemo tijekom radova na Domu biti dislocirani na više lokacija, siguran sam da se to neće negativno odraziti na naš rad, dapače, pred vratima je i 28. Solinsko kulturno ljeto koje će naši djelatnici, bez obzira na otežane uvjete rada, zasigurno realizirati na visokoj razini. S nestrpljenjem iščekujemo završetak projekta adaptacije i povratak u Dom, koji će, obnovljen i suvremeno opremljen, pružiti mogućnost za realizaciju brojnih novih kulturnih programa.

Imajući u vidu sve nedavno realizirane projekte u gradu Solinu, njihovu preciznost kao i ekspeditivnost u izvedbi i poštivanju rokova uz visoku razinu profesionalnosti, djelatnicima »Zvonimira« i svim sudionicima kulturnoga života u gradu preostaje iščekivati konac radova kojima će nakon punoga stoljeća postojanja zgrade, solinski »Zvonimir« u infrastrukturnomu smislu ući u 21. stoljeće.

Objava NAKON ODRAĐENOG BRZOG I ZAHTJEVNOG PROCESA ISELJENJA ZAPOČELI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI PROSTORIJU U DOMU KULTURE – Nova duša za Zvonimirovo drugo stoljeće pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
EUHARISTIJSKIM SLAVLJEM NA MANASTIRINAMA OŽIVLJENA STOLJETNA TRADICIJA ŽIVOGA SPOMENA NA SOLINSKE MUČENIKE – Čežnja za molitvom https://zvonimirsolin.hr/kultura/euharistijskim-slavljem-na-manastirinama-ozivljena-stoljetna-tradicija-zivoga-spomena-na-solinske-mucenike-ceznja-za-molitvom/ Fri, 16 Jun 2023 08:25:51 +0000 https://zvonimirsolin.hr/?p=2613 SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023. Gospodin je uvijek sve svece i one koji su živjeli svetačkim životom usmjeravao da imaju svoje primjere, ljude koji su ih gurali prema naprijed, koji su im pokazivali da se u ovome svijetu teško postiže ono za čim svi vapimo, što svi tražimo i mislimo da ćemo time nadoknaditi […]

Objava EUHARISTIJSKIM SLAVLJEM NA MANASTIRINAMA OŽIVLJENA STOLJETNA TRADICIJA ŽIVOGA SPOMENA NA SOLINSKE MUČENIKE – Čežnja za molitvom pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023.

Gospodin je uvijek sve svece i one koji su živjeli svetačkim životom usmjeravao da imaju svoje primjere, ljude koji su ih gurali prema naprijed, koji su im pokazivali da se u ovome svijetu teško postiže ono za čim svi vapimo, što svi tražimo i mislimo da ćemo time nadoknaditi sve one naše nedostatke – istaknuo je u homiliji don Roko Kaštelan

Oživljavajući relativno nedavno zapuštenu stoljetnu tradiciju slavljenja euharistije po blagdanu svetoga Dujma na solinskim Manastirinama, mjestu njegova ukopa, Prasvetište i župa Gospe od Otoka od ove je godine ponovno uvelo ovu praksu. Euharistijsko je slavlje u subotu 20. svibnja na Manastirinama predvodio župni vikar Gospe od Otoka don Roko Kaštelan uz asistenciju đakona don Igora Goleša, a slavlje je uveličao solinski Papa band.

Govoreći o važnosti mjesta koje čuva uspomenu na svete solinske mučenike, biskupe istinske uzore naše vjere don Roko Kaštelan je osvrćući se na misna čitanja govorio o čovjekovu traganju za Bogom.

Euharistijsko slavlje pred Dujmovom bazilikom na Manastirinama predvodio je don Roko Kaštelan, vikar župe Gospe od Otoka uz asistenciju đakona don Igora Goleša

– Draga braćo i sestre, neizmjerna mi je radost prvenstveno slaviti svetu misu, na ovaj se način okupiti na ovomu mjestu, jer ovdje sve započinje i vjerojatno će ovdje sve i završiti. Gospodin je uvijek sve svece i one koji su živjeli svetačkim životom usmjeravao da imaju svoje primjere, ljude koji su ih gurali prema naprijed, koji su im pokazivali da se u ovome svijetu teško postiže ono za čim svi vapimo, što svi tražimo i mislimo da ćemo time nadoknaditi sve one naše nedostatke. Grabimo i trčimo za nekakvim materijalnim stvarima, međutim na kraju krajeva svega toga Gospodin nam pokazuje da to nije vrijedno. Sjećamo li se nekakvih bogataša iz toga doba? Čuvamo li uspomenu na njih? Izuzmimo iz toga rimske careve i slične, ali sjećamo li se i čuvamo li uspomenu na život nekoga tko je u to vrijeme imao puno novca, tko je bio bogat, materijalno osiguran? Tko se njih sjeća? Nitko? Sjećamo li se tih imućnika i onih koji su utjecali na nekakvo društveno ozračje toga vremena? Ne sjećamo ih se! Mi se ovdje sjećamo samo onih koji su svoje živote dali za Isusa Krista. Jedino oni ostaju trajno zapamćeni pod nebom Oca Nebeskoga.

Stoga naše današnje okupljanje ovdje, a prvenstveno Evanđelje nam govore o molitvi i našoj potrebi za nečim i nekim. Svi mi neprestano molimo za nešto, tražimo nešto, tražimo sigurnost, budućnost. Tražimo što to Bog od nas želi i pokušavamo se umilostiviti Njegovu pogledu, Njegovoj radosti i svemu onome što On preko svoga Duha daje svakome od nas. Čovjek tako funkcionira od postanka svijeta, vjerovao on u Isusa Krista ili koga ili što već drugo, u čovjeku je, jer je stvoren od Gospodina Boga imena Jahve, upisana čežnja da traži nešto od Boga. Taj Duh je prisutan u svima nama. Međutim ako gledamo ovdje primjećujemo kako je naša molitva uvijek neko usmjeravanje i uvjeravanje da nam je potrebno nešto, ovo ili ono, a rijetko je naša molitva prema Bogu usmjerena tako da mu predajemo čitavi svoj život. Da naš život bude Njegov život, da naša stvarnost bude Njegova stvarnost, da naš život bude ono što On želi od nas. Često mi mislimo da sami znamo što je najbolje za nas i mučimo se u tome, prolazi život, a ostanemo tako na nekoj razini razočarani, razini koja nije Gospodinova volja za nas.

Često puta naš život prolazi tako da Boga ne osjećamo, ne tražimo i često ga se sjećamo samo u onim teškim trenutcima. Stoga su nam ovi veliki sveci jako veliki primjer. Oni su u svojim životima, stvarnostima koje su živjeli dopuštali Isusu Kristu da on bude njihova molitva. Moliti Isusovo Ime nije nikakva korupcija, veza. Isusova molitva je življenje Isusova života, usmjeravanje prema onome što On jest, ono što je On molio svoga Oca. Molitva postaje Isus Krist. On ljubomorno ne čuva sve svoje. Mi svi tako funkcioniramo, kao dijete koje ne dopušta da se netko približi njegovoj majci jer ono ima svoje mjesto. Krist se miče s toga mjesta da bi nama dao mjesto, da bi nas uveo u to otajstvo. Ta molitva mijenja i jedino preko nje smo sposobni prihvatiti volju Božju. Jedino promjena našega života nam može donijeti onu krajnju radost, onu radost koju ne poznaje ovaj svijet, koju novac ne može kupiti.

Zbog toga se osjećam povlašteno što imam takve primjere ispred sebe. Što imam takve junake naše vjere, zbog toga smo danas ovdje – zaključio je prigodnu homiliju don Roko Kaštelan.

Uz ponovno oživljavanje tradicije čuvanja svete uspomene na solinske mučenike euharistijsko je slavlje bilo i svojevrstan uvod u Drugi mali simpozij »Martyres Salonitani« koji se u organizaciji Arheološkoga muzeja u Splitu u suradnji s dvjema osnovnim školama, OŠ Vjekoslava Paraća iz Solina i OŠ Mertojak iz Splita održao na Manastirinama.

Drugi mali simpozij »Martyres Salonitani«

Izlagači na simpoziju, koji se održao u Tusculumu na Manastirinama, bili su učenici završnih razreda dviju osnovnih škola – OŠ Mertojak iz Splita i OŠ Vjekoslava Paraća iz Solina. U pripremama za simpozij učenici su se upoznali s kršćanskom poviješću Salone kroz stručna vodstava po Muzeju i salonitanskim lokalitetima Salone. Nakon toga smo, u dogovoru s nastavnicama vjeronaučnih i povijesnih grupa, izabrali teme koje su učenici obradili i koje su na simpoziju predstavili.

Simpozij je kao i dosad imao formu stručnoga skupa po uzoru na I. kongres za starokršćansku arheologiju koji se održao u Splitu i Solinu 1894.
Izlaganja su bila podijeljena u dvije sesije, a između njih biti glazbeni predah u kojemu su nastupili učenici solinske Glazbene škole »Silvije Bombardelli«.

Simpozij je, nakon Okruglog stola, završio prikazivanjem kratkoga filma o Salonitanskim mučenicima u produkciji Arheološkog muzeja u Splitu. Sudionike i posjetitelje Simpozija posjetio je don Frane Bulić kojega vjerno utjelovljuje kolega Nino Švonja, a koji ih je pak kroz šetnju Manastirinama upoznao sa svojim bogatim istraživačkim radom u Saloni.

Na ovaj smo način sudionike i posjetitelje simpozija upoznali s malim dijelom svijeta odraslih, u ovom slučaju proučavanjem zadane teme, njezina istraživanja te prezentiranja stečenih spoznaja – zaključila je Ema Višić Ljubić, kustosica Arheološkoga muzeja u Splitu i voditeljica projekta.

Mario MATIJEVIĆ

 

Objava EUHARISTIJSKIM SLAVLJEM NA MANASTIRINAMA OŽIVLJENA STOLJETNA TRADICIJA ŽIVOGA SPOMENA NA SOLINSKE MUČENIKE – Čežnja za molitvom pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
OSNOVNA ŠKOLA KRALJA ZVONIMIRA PROSLAVILA PETI ROĐENDAN – Predanost i trud https://zvonimirsolin.hr/solinska/osnovna-skola-kralja-zvonimira-proslavila-peti-rodendan-predanost-i-trud/ Fri, 16 Jun 2023 08:16:22 +0000 https://zvonimirsolin.hr/?p=2610 SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023. Krovna tema Dana otvorenih vrata je kralj Zvonimir i u skladu s time pripremili smo dinamičan, interaktivan i poučan program ispunjen kratkom priredbom, radionicama, izložbama i prezentacijama. Predanost i trud naših učenika i njihovih mentora su uistinu nevjerojatni, a kreativnost koju su pokazali izvan učionice naprosto oduševljava – istaknula […]

Objava OSNOVNA ŠKOLA KRALJA ZVONIMIRA PROSLAVILA PETI ROĐENDAN – Predanost i trud pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>
SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023.

Krovna tema Dana otvorenih vrata je kralj Zvonimir i u skladu s time pripremili smo dinamičan, interaktivan i poučan program ispunjen kratkom priredbom, radionicama, izložbama i prezentacijama. Predanost i trud naših učenika i njihovih mentora su uistinu nevjerojatni, a kreativnost koju su pokazali izvan učionice naprosto oduševljava – istaknula je ravnateljica Propadalo

Najmlađa solinska osmoljetka, Osnovna škola kralja Zvonimira, proslavila je 15. svibnja svoj peti rođendan. Uz proslavu Dana škole istoga je dana upriličen i Dan otvorenih vrata škole te obilježavanje Dana obitelji.

– Ovog puta smo se odlučili za ponešto drugačiji oblik proslave pa smo umjesto uobičajene priredbe predstavili školske projekte i izvannastavne aktivnosti nastale kao rezultat rada, dobre volje i mašte učenika, učitelja i roditelja tijekom čitave nastavne godine – rekla je ravnateljica Vedrana Propadalo.

– Krovna tema današnjega Dana otvorenih vrata je kralj Zvonimir i u skladu s time pripremili smo dinamičan, interaktivan i poučan program ispunjen kratkom priredbom, radionicama, izložbama i prezentacijama. Predanost i trud naših učenika i njihovih mentora su uistinu nevjerojatni, a kreativnost koju su pokazali izvan učionice naprosto oduševljava – rekla je ravnateljica izdvajajući ovom prilikom dvoje djelatnika koji su ove školske godine ostvarili poseban rezultat u svomu radu.

Riječ je o učiteljici matematike Marini Repušić, mentorici učenika 6. razreda Andrije Pisca, sudionika ovogodišnjega državnog natjecanja iz matematike te o učitelju tehničke kulture Anti Miliću dobitniku Državne nagrade tehničke kulture »Faust Vrančić« za 2022. za iznimna postignuća i inovativan pristup radu kojim potiče učenike na istraživanja i razvoj vještina.

– Danas slavimo zajedništvo i ljubav prema znanju i postignućima naših učenika i djelatnika. Hvala vam svima što ste dio obitelji naše škole. Neka nam ovaj dan bude poticaj za daljnje uspjehe – poručila je ravnateljica Propadalo.

Čestitku učenicima i djelatnicima OŠ kralja Zvonimira uputio je i gradonačelnik Dalibor Ninčević koristeći i ovu priliku da zahvali učiteljima na daru odgoja i obrazovanja kojeg svakodnevno prenose učenicima.

– Sajam izvannastavnih aktivnosti kojega ste ovom prilikom organizirali daje najbolji uvid u bogatstvo pristupa i aktivnosti koje nastavnici koriste kako bi na zanimljiv način približili nove teme svojim učenicima – rekao je gradonačelnik pozivajući osnovnoškolce da uz učenje i stjecanje novih znanja ne zaborave da im ovo životno razdoblje daje priliku i za stvaranje neprocjenjive vrijednosti prijateljstva i lijepih uspomena.

Uslijedio je obilazak učionica u kojima su učenici i učitelji prezentirali svoje projekte i izvannastavne aktivnosti: »World bicycle day«, odnosno projekt »Biramo biciklu«, radionicu kreativnog pisanja i »blackout« poezije, školski radio »Zvon i Mir« nastao u suradnji s Centrom izvrsnosti SDŽ, izvannastavnu aktivnost domaćinstva, rad eko grupe, pjevačkog zbora, mladih tehničara i geografa, povijesne i vjeronaučne grupe, Kluba njemačkog, engleskog i talijanskog jezika, likovnu radionicu i radionicu pod nazivom »Zabavna glagoljica« na kojoj kroz igru uče slova glagoljice.

Istoga je dana vjeroučiteljica Dragica Domjanović s učenicima OŠ kralja Zvonimira koji pohađaju katolički vjeronauk održala prigodni program u povodu Dana obitelji. Priredba je održana u župnoj crkvi nakon svečanoga misnog slavlja posvećenog obilježavanju blagdanu Svetih Solinskih mučenika.

Objava OSNOVNA ŠKOLA KRALJA ZVONIMIRA PROSLAVILA PETI ROĐENDAN – Predanost i trud pojavila se prvi puta na JUUK Zvonimir Solin.

]]>