SOLINSKO KULTURNO LJETO: »SOLIN JAZZ FAIR« – Triada kraj Jadra

Prvi dio jazz programa ovogodišnjega Solinskog kulturnog ljeta, podnaslovljen kao »Solin Jazz Fair«, iznjedrio je tri zanimljiva koncertna programa koji su, iako žanrovski heterogeni vlastite stilske specifičnosti ipak sublimirali u zajedničko usmjerenje i dodatno potvrdili da je jazz glazba (pro)našla i učvrstila svoje mjesto na solinskim ljetnim pozornicama.

Vodeći slovenski vokalni jazz kvartet »Vox Arsana« u sastavu Barbara Grabar, Ana Delin, Mladen Delin i Samo Ivačić nastupio je uz pratnju izvanrednoga jazz pijanista mlađe generacije Gregora Ftičara. Inventivni i znalački koncipirani vokalni aranžmani većinom su djela Mladena Delina u kojima je autor uspješno pronašao dobitnu zvukovnu formulu za ovaj sastav i tako istaknuo njegove najbolje strane. Uz kvalitetnu vokalnu tehniku, vješto vladanje modernim »swingom« začinjenim bogatim harmonijama, »Vox Arsana« je ostvarila izvedbu koja će se dugo pamtiti. Iako je bio u pratećoj ulozi, Gregor Ftičar je dojmljivim klavirskim solima i improvizacijama u nekoliko trenutaka izašao u prvi plan pokazavši zavidnu tehničku spremnost i inventivno vladanje glazbenom materijom.

Latinoamerički stilovi
Drugi koncert u nizu odmaknuo je konvencionalni jazz izričaj »Solin Jazz Faira« prema latinoameričkim plesnim stilovima. Uz na hrvatskoj sceni već odavno prisutnog venezuelanskog vokalista Ricarda Luquea, publici su se predstavili priznati hrvatski jazz glazbenici poput doajena hrvatske jazz scene pijanista Julija Njikoša, trubača Zvonimira Bajevića, kontrabasista Jurice Štelme, gitarista Darka Horvata, vokala Krunoslava Jurića Arambašića te perkusionista Branimira Njikoša i Hrvoja Rupčića. Ovi glazbenici, koji pripadaju različitim generacijama pa čak i glazbenim miljeima, ujedinjeni idejom njegovanja tradicionalnoga kubanskog »sona«, »bolera«, »guajire«, »cha-cha« i ostalih stilova koji su u recentnim vremenima u New Yorku stopljeni u globalni glazbeni pokret salsa glazbe, ovom su prigodom vlastitim individualnim pristupom, obojanim snažnim jazz manirima, poznatim latinoameričkim standardnima udahnuli potpuno novi kolorit.

Homogenost orkestra
Prvi dio »Solin Jazz Faira« zaključen je koncertom »JM Jazz World Orchestra« pod vodstvom Louisa Bonille, američkoga jazz trombonista i dirigenta, porijeklom iz Costa Rice. Nakon suradnji s jazz velikanima kao što su McCoy Tyner, Dizzy Gillespie, Lester Bowie, Tom Harrell, Freddie Hubbard, Astrud Gilberto, Willie Colon i Toshiko Akiyoshi, Bonilla je postao član sastava »Vanguard Jazz Orchestra« i »Dave Douglas & Brass Ecstasy«, a posljednje dvije godine nastupa i na turnejama s Philom Collinsom. Bio je redovni predavač na Manhattan School of Music i New England Conservatory, a od ove godine redovni je profesor jazz odjela na Kunstuniverzität u Grazu. »JM Jazz Wolrd Orchestra« projekt je Međunarodne glazbene mladeži, a čini ga 19 vrhunskih glazbenika mlađe generacije iz Hrvatske, Ukrajine, Italije, Španjolske, Slovenije, Nizozemske, Brazila, Austrije, Turske, Bugarske i Sjedinjenih Američkih Država, izabranih na oštroj međunarodnoj audiciji između 143 prijavljena kandidata.

Orkestar se mnogobrojnoj publici u solinskoj »Bašti Gašpić« predstavio repertoarom širokog spektra, od klasičnih jazz standarda pa sve do najnovijih ostvarenja suvremene svjetske jazz scene. Iako se radi o projektnom orkestru čiji je period pripreme za razliku od orkestara stalnoga sastava znatno kraći, postignuta homogenost u zvuku, boji te opća stilska ujednačenost ansambla zaslužuju svaku pohvalu. Osim kvalitetnoga sekcijskog muziciranja, svaki od glazbenika uspješno se ogledao i u solističkim nastupima koji su oduševili zrelošću invencije prilikom jazz improvizacija, tim više ako uzmemo u obzir činjenicu da se ovdje radi o mladim glazbenicima čije karijere tek započinju. U solističkoj ulozi na trombonu na samomu kraju koncerta uspješno se okušao i dirigent Bonilla i tako zaokružio lijepu glazbenu večer.
Ovogodišnji program »Solin Jazz Faira« napravio je snažan iskorak prema međunarodnoj jazz sceni i za očekivati je da će se, uz interes i podršku publike koja sve više posjećuje i prati ove programe, uspješno razvijati i u budućim izdanjima.

[ngg src=”galleries” ids=”5″ display=”basic_slideshow”]

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću