Jedinstvena prilika

Na prostoru utvrde Gradina 18. svibnja održan je koordinacijski sastanak, a tjedan dana kasnije, 25. svibnja, i službeno su započeli radovi na sanaciji i uređenju ovog zaštićenog spomenika kulture koji u ljetnim mjesecima služi kao otvorena pozornica za brojne koncerte i kazališne predstave u sklopu manifestacije Solinsko kulturno ljeto.
Sanacija i uređenje Gradine provodi se u sklopu projekta »Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split« financiranoga iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz OP Konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Grad Solin je vodeći partner na ovom projektu vrijednom oko 32 milijuna kuna, od kojih će se nešto više od 27 milijuna kuna financirati bespovratnim sredstvima.
Sastankom u Gradini koordinirala je Marijana Žižić, pročelnica Upravnoga odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove, a između ostalih su nazočili gradonačelnik Dalibor Ninčević, ravnatelj JU u kulturi »Zvonimir« Solin Tonći Ćićerić, ravnatelj Arheološkoga muzeja Split dr. sc. Ante Jurčević, pročelnik Konzervatorskoga odjela u Splitu dr. sc. Radoslav Bužančić te predstavnici izvođača radova, tvrtke »Prolux« d.o.o., na čelu s direktorom Nedjeljkom Nikolićem.
Gradonačelnik Ninčević zahvalio je svima koji sudjeluju u ovomu projektu od početka njegove pripreme te istaknuo njegovu višestruku važnost za grad Solin.
– Prvotno je planirano da se projekt realizira u dvije faze kako bi se tijekom ljeta u Gradini mogla odvijati kulturna događanja, međutim, zbog aktualne situacije s pandemijom, koja je pomaknula početak radova i zbog koje će opseg kulturnih događanja biti manji, odlučili smo da se radovi odvijaju u kontinuitetu – rekao je gadonačelnik poručujući kako će realizacijom ovoga projekta Solin dobiti reprezentativan objekt u samomu gradskom središtu.

Važan starohrvatski lokalitet

Pročelnik Konzervatorskoga odjela dr. sc. Radoslav Bužančić između ostaloga je istaknuo kako realizacija projekta omogućuje provođenje revizije ovoga iznimno vrijednog spomenika starohrvatske arhitekture.
Sukladno rezultatima dosadašnjih istraživanja smatra se da je utvrda sagrađena u kasnom srednjem vijeku na desnoj obali rijeke Jadro, 250 m sjeveroistočno od Gospina Otoka. Uz to što ima veliko povijesno značenje, Gradina je postala sinonim suvremenoga kulturno-umjetničkog života grada. Nažalost pod utjecajem vremena, atmosferilija i djelovanjem neodgovornih pojedinaca građevina je dotrajala i mjestimice oštećena te će se planiranim intervencijama lokalitet obnoviti i unaprijediti.
– Projektom sanacije i uređenja planirano je uklanjanje postojeće pozornice i gledališta te postavljanje nove sklopive pozornice s pokretnom krovnom konstrukcijom na istočnoj strani Gradine, montažnog gledališta s mogućnošću korištenja do 757 sjedećih mjesta kao i cjelokupne rasvjetne opreme i razglasa. Planirana su i arheološka istraživanja, konzervacija i restauracija kula, zidova i crkve unutar bedema kao i ambijentalno osvjetljenje lokaliteta te hortikulturno uređenje. Formirat će se i obodna šetnica s pristupom kulama koji će služiti kao svojevrsni vidikovci, a sve u skladu s konzervatorskim smjernicama – rekla je pročelnica Marijana Žižić ističući još jednom kako se navedenim radovima nastoji ostvariti adekvatna prezentacija lokaliteta te revitalizacija prostora i sadržaja.

Solinska utvrda kulture

Prema riječima Tonća Ćićerića, ravnatelja JU u kulturi »Zvonimir« Solin, uz to što predstavlja iznimno vrijedan arheološki lokalitet i važnu kariku u lancu solinske kulturne povijesti, Gradina je za Solinjane značajna i kao ljetna pozornica.
– Gradina od 1979., kada je prvi put otvorena, predstavlja srce kulturnih događanja u gradu, posebno tijekom ljeta, i mislim da će ova dugo očekivana obnova dodatno podići vrijednost samoga lokaliteta te otvoriti mogućnost za velika kulturna događanja na visokoj produkcijskoj razini, u skladu sa suvremenim standardima – poručio je Ćićerić.

Marijana B. J.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću