KONCEM MJESECA SVIBNJA U KULTURNOMU CENTRU U VRANJICU ODRŽANA DJEČJA LIKOVNE RADIONICE NA TEMU »MORE« – Lokalno djelovanje i bioraznolikost

SOLINSKA KRONIKA 334, 15. lipnja 2022.

U uvodnomu dijelu radionice djeca su imala priliku pogledati edukativni video i poslušati izlaganje Marina Mandića, prof. biologije i kemije, tajnika udruge »Don Frane Bulić«. Voditeljica likovne sekcije Udruge Marijana Grubić naglasila je pak kako je cilj radionice bio prikazati svijet zaštićenih vrsta morske flore i faune te upozoriti na potrebu njihova očuvanja

Ribice, ježinci, rakovi, školjke i morski konjici tek su neki od veselih prikaza zastupljenih na velikom panou morskog podmorja kojeg su izradili polaznici dječje likovne radionice na temu »More« održane 31. svibnja u Kulturnomu centru u Vranjicu.

Za organizaciju radionice u kojoj je sudjelovalo tridesetak mališana zaslužni su Udruga »Don Frane Bulić« i Ina Barić Požnjak, hrvatska predstavnica na ovogodišnjemu izboru Miss Europe Continental i poduzetnica angažirana u humanitarnom radu s djecom i invalidnim osobama.

– Moram reći da sam vrlo osjetljiva na djecu, posebno zbog činjenice da sam odrastala bez bioloških roditelja, najprije u Domu za nezbrinutu djecu, a poslije u obitelji koja me posvojila. Volim vidjeti osmjeh na dječjim licima, želim ih uveseliti i priuštiti im nešto na što nisu inače naviknuti – otvoreno je ispričala Ina Barić Požnjak dodajući kako je uspjela ostvariti suradnju s tvornicom »Karbon« koja je osigurala sav materijal za radionicu, kolaž, boje i ljepilo, te »Klik butik« u Zagrebu koji je donirao dječje sunčane naočale za sve sudionike radionice.

– Nadam se da ćemo ovaj projekt započet u Vranjicu, posredstvom vašega sumještanina Ante Milišića, nastaviti i dalje s drugom djecom diljem Hrvatske, a posebno u dječjim domovima i sigurnim kućama. Svakako bih voljela da i ova suradnja s vranjičkom udrugom postane dugoročna kako bismo im i dalje osiguravali materijal potreban za rad likovne radionice. Ovom prilikom sam doznala da im je u planu i osnivanje dječjega zbora pa ću pokušati angažirati neki krojački salon koji bi im pomogao u nabavci odjeće za male pjevače – najavila je Ina Barić Požnjak.

U uvodnomu dijelu radionice djeca su imala priliku pogledati edukativni video i poslušati izlaganje Marina Mandića, prof. biologije i kemije, tajnika udruge »Don Frane Bulić«.

– Djecu je potrebno od malih nogu učiti o ekologiji kako bi postali svjesni važnosti velike bioraznolikosti. Pokušao sam djelovati lokalno, odnosno predstaviti djeci lokalne organizme koji su im poznati iz svakodnevnoga života. Drago mi je što vidim da na području Vranjica imamo sve više ježinaca koji su zapravo bioindikator čistoga mora – rekao je Mandić dodajući kako se edukacijom mladih stvaraju dobri temelji za budućnost.

Voditeljica likovne sekcije Udruge Marijana Grubić naglasila je pak kako je cilj radionice bio prikazati svijet zaštićenih vrsta morske flore i faune te upozoriti na potrebu njihova očuvanja.

Veliki pano veličine četiri metra četvorna sa šarenim prikazom podmorja ubuduće će krasiti prostorije Kulturnoga centra u Vranjicu.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću