PORAŽAVAJUĆE BROJKE NEUPISANE DJECE UNATOČ OTVARANJU NOVOG VRTIĆKOG CENTRA U ARAPOVCU – Neupisanih 187

SOLINSKA KRONIKA 323, 15. srpnja 2021.

Nadali smo se kako će otvaranje novoga vrtićkog centra u Arapovcu smanjiti broj neupisane djece, međutim ove godine se dogodio iznimno veliki interes što je dovelo do ovih uistinu poražavajućih brojki – objasnila je ravnateljica Biuk

Dječji vrtić »Cvrčak« Solin zaprimio je ukupno 464 zahtjeva za upis djece u pedagošku godinu 2021./22. što je daleko veći interes od prošle godine kada se tražilo mjesto za 361 mališana.

Ravnateljica DV-a »Cvrčak« Anđela Biuk pojašnjava kako je od ukupnoga broja zaprimljenih zahtjeva pozitivno riješeno njih 277, od čega 210 u Solinu, dok se preostali dio odnosi na općine Klis, Muć i Dugopolje koji su obuhvaćeni ovom vrtićkom ustanovom.

Najveći interes iskazan je za upis u jaslice pa je tako na području Solina ostalo neupisano 97 djece jaslične dobi od kojih čak 65 ispunjava sve propisane uvjete. Istovremeno je u Solinu u 10-satnom vrtićkom programu bez mjesta ostalo 40 mališana od kojih 17 ispunjava sve uvjete.

Uvjeti su bili jednaki kao i prethodnih godina, dakle pravo upisa u cjelodnevni 10-satni jaslički i 10-satni vrtićki program mogla su ostvariti samo djeca iz obitelji u kojima su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište na području grada Solina, odnosno u slučaju kada je jedan roditelj zaposlen, a drugi invalid Domovinskoga rata ili kada se radi o jednom zaposlenom samohranom roditelju.

Djeca čiji roditelji imaju prebivalište na spornomu području između grada Solina i općine Klis i dalje ostvaruju iste uvjete za upis u solinske vrtićke kuće kao i djeca roditelja koji žive na solinskim adresama.

Ove godine, jednako kao i prošle, pravo na upis nisu mogla ostvariti djeca koja nisu uredno cijepljena sukladno propisima koji reguliraju procijepljenost djece u Republici Hrvatskoj.

– Nadali smo se kako će otvaranje novoga vrtićkog centra u Arapovcu smanjiti broj neupisane djece, međutim ove godine se dogodio iznimno veliki interes što je dovelo do ovih uistinu poražavajućih brojki – objasnila je ravnateljica Biuk dodajući kako bi se sredinom pedagoške godine trebao otvoriti najavljeni vrtić u MO Rupotina u kojem će biti mjesta za tri vrtićke skupine.

– Imali smo u planu otvoriti dvije grupe 10-satnog programa i jednu jasličnu, međutim, nakon provedenih upisa odlučili smo se za obrnutu varijantu, dakle dvije jaslične i jednu 10-satnu grupu kako bismo zbrinuli što veći broj djece – najavila je ravnateljica dodajući kako je najveći interes za upis u vrtić očekivano iskazan u mjesnim odborima Priko vode i Centar.

– U tijeku je žalbeni rok i osnivač iznalazi mogućnosti kako bi zbrinuo što više djece tako da će se broj neupisanih, uvjerena sam, ipak smanjiti – rekla je Biuk.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću