PREDAVANJE POSTULATORA KAUZE ZA PROGLAŠENJE SVETIM BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA MSGR. DR. SC. JURJA BATELJE – Bogatstvo svetačkog života

SOLINSKA KRONIKA 340, 15. prosinca 2022.

Predavanje i predstavljanje knjiga uslijedilo je nakon večernjega euharistijskoga slavlja u novoj crkvi Svete Obitelji na kojemu je mons. Batelja koncelebrirao uz don Roka Kaštelana, župnoga vikara župe Gospe od Otoka. Pozdravljajući nazočne mons. Batelja je zahvalio župniku i upravitelju solinskoga Prasvetišta don Anti Čotiću i solinskomu vjerničkomu puku na iskrenome bratskom prijemu i mogućnosti da se u Solinu, izvoru Crkve u Hrvata još jednom prigodom progovori o Stepincu

Radost treće nedjelje Došašća u solinskomu je prasvetištu Gospe od Otoka posebno odjeknula u predstavljanju knjiga »Kardinal Alojzije STEPINAC, Posljednje propovijedi iz sužanjstva − od Božića 1959. do Svijećnice 1960.« i »Tragovima sveca. Zbornik u čast dr. sc. Jurja Batelje prigodom tridesete obljetnice rada postulatora kauze blaženoga Alojzija Stepinca« koje je uz prigodno predavanje nazočnima u velikoj dvorani pastoralnoga centra održao postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca msgr. dr. sc. Juraj Batelja.

Predavanje i predstavljanje knjiga uslijedilo je nakon večernjega euharistijskoga slavlja u novoj crkvi Svete Obitelji na kojemu je mons. Batelja koncelebrirao uz don Roka Kaštelana, župnoga vikara župe Gospe od Otoka. Pozdravljajući nazočne mons. Batelja je zahvalio župniku i upravitelju solinskoga Prasvetišta don Anti Čotiću i solinskomu vjerničkomu puku na iskrenome bratskom prijemu i mogućnosti da se u Solinu, izvoru Crkve u Hrvata još jednom prigodom progovori o Stepincu.

Oslanjajući se na misna čitanja kao i homiliju na euharistijskomu slavlju mons. Batelja je naglasio kako upravo u osobi Alojzija Stepinca pronalazimo proroka, glasnika, čvrstoga čovjeka nepoljuljanih vrjednota, odlike istinskoga Crkvenoga vođe koje su u današnjemu vremenu više nego potrebne.
Uklopivši većinu tema iz knjige i zbornika radova u životnu priču kardinala Stepinca mons. Batelja je nazočnima na vjerodostojan i živ način približio sadržaje vrijednih publikacija. Govoreći o Stepinčevu djetinjstvu, mladenačkim danima, njegovoj zaručnici i rađanju poziva te u konačnici odgovoru na svećenički poziv mons. Batelja je na sažet i popularno-znanstveni način predočio bogatstvo Stepinčeva života i djela koje sve više plijeni pozornost javnosti, a posebice hrvatskoga vjerničkog puka.

Nadalje mons. Batelja je istaknuo kako je njegov dolazak u Split u povodu pripreme nove publikacije, a u kojoj će se između ostaloga naći i materijali o velikomu humanistu, arheologu, svećeniku Solinjaninu don Frani Buliću kojemu je Alojzije Stepinac kao mladi zagrebački nadbiskup iskazao posebno poštovanje isprativši ga s ovoga svijeta najprije liturgijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali, a zatim i na pogrebu na Manastirinama.

Knjigu »Kardinal Alojzije Stepinac: Posljednje propovijedi iz sužanjstva, od Božića 1959. do Svijećnice 1960.« sačinjava 10 posljednjih propovijedi kardinala Alojzija Stepinca koje je napisao u kućnom pritvoru u rodnom Krašiću. Knjiga je dvojezična, sadrži propovijedi na hrvatskom i njemačkom jeziku. Kardinalove propovijedi prevela je njemačka sutkinja dr. sc. Claudia Stahl koja je uz dr. sc. Esther Gitman najveća promotorica blaženog kardinala Stepinca u svijetu, a čija je fascinacija životom i djelom kardinala Alojzija Stepinca odražena u činjenici da je za potrebe što autentičnijega prevođenja naučila hrvatski jezik.

Mons. Batelja je istaknuo kako je ova knjiga Stepinčevih propovijedi izvrstan vodič za rast u vjeri i bolje poznavanje osobe blaženog Alojzija Stepinca, jer se u njima ogleda Stepinčeva duboka uronjenost u otajstvo Isusa Krista i njegove Crkve.

Govoreći pak o odjeku Stepinčeva života sve do današnjih dana mons. Batelja se posebno osvrnuo na zbornik radova »Tragovima sveca« kojega je priredio prof. dr. sc. don Mladen Parlov. Riječ je o epohalnom djelu u kojemu su 33 autora kroz 30 članaka obradili različite teme kako iz Stepinčeva života tako i one u kojima je prepoznat odjek njegova djelovanja. Usto dio priloga je posvećen i drugim svecima kao i povijesno-teološkim temama.
Zahvaljujući zaključno nazočnima na živomu štovanju i interesu za hrvatskoga kardinala i mučenika Stepinca mons. Batelja je parafrazirajući svečeve riječi naglasio kako je isključivo pobožnost prema Majci Božjoj, a koja se i danas prelijeva iz solinskoga prasvetišta očuvala i očuvat će katolički hrvatski narod od svih povijesnih nedaća.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću