PRVIH MJESEC DANA RADA SOLINSKOGA RECIKLAŽNOG DVORIŠTA – Skromni početak

– Za sada najviše imamo glomaznoga i električnog otpada, konkretno namještaja i kućanskih uređaja, a donose se i stare baterije i lijekovi. Šuta za sada nemamo puno, možda je razlog ograničena količina, ali i činjenica da mora biti odvojen, znači ne može se zajedno u istoj vreći donijeti pločice i matune – objašnjava Ante Remetin djelatnik tvrtke »Čistoća« koja upravlja dvorištem

Solinjani od početka srpnja kada je započelo s radom prvo solinsko reciklažno dvorište, imaju mogućnost besplatnoga odlaganja raznih vrsta otpada koje do sada nisu mogli adekvatno zbrinuti. Suvremeno opremljeni objekt, koji ispunjava sve odredbe propisane Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, smješten je u Ulici Joze Kljakovića Šantića 35, točnije u naselju Bubići u Srednjoj strani, a namijenjen je isključivo fizičkim osobama koje imaju prebivalište ili privremeno boravište na području grada Solina i u potpunosti je besplatno.
Od Ante Remetina, djelatnika tvrtke »Čistoća« koje upravlja dvorištem, doznajemo kako su građani prilikom odlaganja otpada obvezni predočiti osobnu iskaznicu i odrezak računa za redovite usluge spomenute tvrtke.
– Na taj način evidentiramo korisnika, odnosno kućanstvo, i težinu otpada jer se neke vrste mogu odlagati u ograničenim količinama – objasnio je Remetin.

Glomazni i električni otpad
– Osim toga onemogućavamo pravne osobe da odlažu veće količine otpada. Naveo bih kao primjer automobilske gume koje su ograničene na četiri godišnje po osobi. U protivnom bi nam mogli dolaziti vulkanizeri te odlagati na stotine guma. Slično je i s građevinskim otpadom koji je ograničen na 200 kilograma po kućanstvu tijekom šest mjeseci i glomazni otpad kojega može biti do 3 kubika u istom razdoblju – zorno objašnjava Ante dodajući kako se manje količine otpada stavljaju na vagu, a kada je u pitanju šut i glomazni otpad onda se vozilo važe prije i nakon istovara te se tako određuje težina odloženog materijala.
– Za sada najviše imamo glomaznoga i električnog otpada, konkretno namještaja i kućanskih uređaja, a donose se i stare baterije i lijekovi. Šuta za sada nemamo puno, možda je razlog ograničena količina, ali i činjenica da mora biti odvojen, znači ne može se zajedno u istoj vreći donijeti pločice i matune – objašnjava Ante dodajući kako bi broj korisnika dvorišta općenito mogao biti veći.

U potpunosti bezopasno
– Već smo imali jedan odvoz, a uskoro ide i drugi, ali još uvijek to nije na onoj razini na kojoj bi trebalo biti. Čini mi se da su građani nedovoljno zainteresirani. Donedavno su se neki bunili protiv reciklažnog dvorišta, a i ja sam bio skeptičan dok nisam dobro proučio o čemu se radi. Pa ja živim dvjestotinjak metara dalje od dvorišta i imam troje male djece, kad bih u bilo kojem trenutku mislio da ono na bilo koji način ugrožava zdravlje moje obitelji prvi bih se pobunio – ističe Remetin napominjući još jednom kako je uistinu sve uredno, čisto i u potpunosti bezopasno.
– Uvijek smo imali gomilu raznog smeća bačenog oko kontejnera koje je stvaralo nesnosan smrad i ugrožavalo našu djecu i nitko nije podigao glas, a sad kad imamo priliku sve to adekvatno odložiti pojedinci dižu bunu. Pa pogledajte samo te spremnike za ulja, to je tako hermetički zatvoreno da nema šanse da može ugroziti okoliš – tvrdi Ante te napominje kako je objekt opremljen kamerama koje se aktiviraju na svaki pokret tako da bi svaki neovlašteni ulazak u dvorište bio zabilježen.

Sve »po špagu«
U besprijekorno funkcioniranje dvorišta uvjerili smo se i sami. Naš fotograf Jakov koji živi na solinskoj adresi, donio je ovom prilikom stare baterije, lijekove i staklo koje do sada nije imao gdje baciti i Ante mu je sve uredno izvagao i evidentirao, a pomogao mu je i podizanju poprilično teških kutija.
Svima pomognem pa ako čovjek doveze kauč naravno da ću mu »dat ruke«. Osim toga, pazim da se sve adekvatno odloži kako bi više stvari moglo stat u kontejner, da nije samo nabacano – objašnjava Ante pozivajući građane da dođu i da uredno zbrinu otpad iz svoga kućanstva.
– Uza sve što sam do sada spomenuo mogu donijeti i papir, plastiku, metalnu ambalažu, staklo, tekstil, akumulatore, elektroničku opremu, deterdžente, ljepila, boje, ulja, masti i drugi problematični otpad iz kućanstva. Dvorište je otvoreno ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 16 sati, utorkom i četvrtkom od 12 do 19 te subotom od 8 do 13 sati – poručio je Ante dodajući kako se nada da će građani uskoro spoznati svu dobrobit ovog objekta.

 

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću