SOLINSKI OSNOVCI 7. RUJNA SJELI U ŠKOLSKE KLUPE – Prilagodba i disciplina –

Svaka je škola odabrala vlastiti model rada i on će se prilagođavati situaciji ovisno o epidemiološkomu stanju u lokalnoj sredini u kojoj škola djeluje. Svi će ravnatelji biti u intenzivnoj komunikaciji s lokalnim stožerima te će se u dogovoru s njima donositi pojedinačne odluke za škole

Nova školska godina 2020./’21. koja je započela 7. rujna zbog aktualne epidemiološke situacije zahtijeva brojne prilagodbe.
Ministarstvo obrazovanja ponudilo je tri modela prema kojima se može odvijati nastava, model A prema kojemu svi učenici redovito pohađaju nastavu u školi, model B s mješovitim oblikom nastave, dijelom u školi, a dijelom na daljinu, te model C koji predviđa isključivo nastavu na daljinu. O primjeni pojedinoga modela odlučuje pojedina škola u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom.
Solinske osnovne škole odlučile su se za model A, što znači da su 7. rujna svi učenici sjeli u školske klupe pri čemu učenici od 5. do 8. razreda imaju obvezu nošenja zaštitnih maski u školskim prostorijama.
– Kao osnivač smo uistinu veliki i u svom sustavu imamo gotovo 60 tisuća nastavnika i učenika. To zahtijeva posebnu pozornost i brigu za ovaj početak nastavne godine, osobito uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u našoj Županiji – poručio je Tomislav Đonlić, županijski pročelnik Upravnoga odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, nakon sastanka s ravnateljima osnovnih i srednjih škola održanoga nekoliko dana pred početak nove školske godine.
Osim o pripremama za početak nastave i poštivanju svih epidemioloških mjera, na sastanku se razgovaralo i o postupanjima vezanima uz moguću pojavu COVID-a 19 u školama.
– Svaka je škola odabrala svoj model rada i on će se prilagođavati situaciji ovisno o epidemiološkomu stanju u lokalnoj sredini u kojoj škola djeluje. Svi ravnatelji će biti u intenzivnoj komunikaciji s lokalnim stožerima te će se u dogovoru s njima donositi pojedinačne odluke za škole – objasnio je Đonlić.
Predsjednik aktiva ravnatelja osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije Đuro Baloević, ujedno ravnatelj Osnovne škole Vjekoslava Paraća u Svetomu Kaju smatra kako je model A u svakom slučaju najbolja opcija.
– Imamo vrlo jednostavne mogućnosti; maksimalno se pridržavati epidemioloških uputa i pokušati stvoriti što sigurniji okvir za održavanje redovite nastave u školi ili ćemo se vratiti na situaciju u ožujku i travnju, koju ne želimo ponoviti jer nastava na daljinu koju smo tada imali zaista nije nastava i nema onoga koji bilo koga od nas u to može uvjeriti – rekao je Baloević dodajući kako ni u kom slučaju neće biti lako, ali da treba izdržati.
– Treba se prisiliti i jednostavno shvatiti situaciju koja je takva kakva jest i kojoj se moramo prilagoditi. Ne možemo očekivati da će se bolest prilagoditi nama, to je jasno. Kad to shvate roditelji, zaposlenici, a i djeca, onda sam uvjeren da problema ne bi trebalo biti – poručio je Baloević.

U Solinu razred prvašića manje

U klupe solinskih osnovnih škola ove je godine sjelo ukupno 318 prvašića što je pak manje u odnosu na prošlu školsku godinu kada ih je bilo 345.
Najveći broj prvašića i ove je godine upisan u Osnovnu školu kraljice Jelene, ukupno 126, od kojih 90 u centralnu školu, 23 u PŠ Mravince te 13 u PŠ Kučine.
OŠ don Lovre Katića ove godine ima 66 učenika prvoga razreda, a OŠ Vjekoslava Paraća 54 i to 49 u centralnoj školi i 5 u Vranjicu.
U najmlađu solinsku osmoljetku, OŠ kralja Zvonimira, ove su godine krenula 72 prvašića, od kojih 58 u centralnu i 14 u Područnu školu Rupotina. Od 58 učenika prvoga razreda centralne škole OŠ kralja Zvonimira 21 pohađa produženi boravak.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću