»ČAROBNA FRULA« KAO ČETVRTI KOPRODUKCIJSKI OPERNI PROJEKT »ZVONIMIRA« I UMJETNIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U SPLITU – Solinsko operno kazalište

SOLINSKA KRONIKA 322, 15. LIPNJA 2021.

Suradnjom dviju institucija na daskama Doma kulture »Zvonimir« su, uz recentnu »Čarobnu frulu«, izvedene i opere »Nikola Šubić Zrinski« Ivana pl. Zajca, »Ljubavni napitak« Gaetana Donizettija te »Figarov pir« Wolfganga Amadeusa Mozarta. Prve tri produkcije izvedene su scenski, dok je »Čarobna frula« zbog epidemioloških mjera i nemogućnosti održavanja zajedničkih režijskih proba izvedena koncertno

Koncertnom izvedbom arija, dueta i ansambala iz opere »Čarobna frula« Wolfganga Amadeusa Mozarta realiziran je četvrti koprodukcijski operni projekt Javne ustanove u kulturi »Zvonimir« Solin i Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Suradnjom spomenutih institucija na daskama Doma kulture »Zvonimir« su, uz recentnu »Čarobnu frulu«, izvedene i opere »Nikola Šubić Zrinski« Ivana pl. Zajca, »Ljubavni napitak« Gaetana Donizettija te »Figarov pir« Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Prve tri produkcije izvedene su scenski, dok je »Čarobna frula« zbog epidemioloških mjera i nemogućnosti održavanja zajedničkih režijskih proba izvedena koncertno.

U ovogodišnjoj produkciji »Čarobne frule« nastupili su studenti Odsjeka za solo pjevanje Umjetničke akademiju u Splitu

U ovogodišnjoj produkciji »Čarobne frule« nastupili su studenti Odsjeka za solo pjevanje Umjetničke akademiju u Splitu bas Mate Panjkota u ulozi Sarastra, tenor Vjekoslav Kaštelančić u ulozi Tamina, sopranistica Ana Malovan u ulozi Kraljice noći, sopranistica Neda Aleksić u ulozi Pamine, sopranistica Ana Čudina u ulozi Prve dame, sopranistica Rahela Ujević u ulozi Druge dame, mezzosopranistica Dora Jana Klarić u ulozi Treće dame, sopranistica Mia Gazdović u ulozi Prvog dječaka, sopranistica Marina Mrđen u ulozi Drugog dječaka te bas-bariton Matija Škiljo u ulozi Papagena. Dora Jana Klarić i Mia Gazdović su, uz spomenute uloge, tumačile i uloge Trećeg dječaka, odnosno Treće dame.

Uz vokalne soliste nastupio je i Puhački oktet Orkestra Umjetničke akademije u Splitu kojemu se pridružio pijanist Zoran Velić, dok je izvedbom ravnao mo. Hari Zlodre.

Projekt su sa studentima splitske Akademije pripremili njihovi mentori doc. Žana Marendić, doc. Terezija Kusanović, red. prof. Cynthia Hansell – Bakić, Ante Jerkunica, prof. i izv. prof. Hari Zlodre.

– Iznimno smo zadovoljni ostvarenom suradnjom sa solinskim »Zvonimirom« koja traje od 2018. i koja se potvrđuje iz projekta u projekt. Osim zadovoljstva naših studenata i kolega mentora, svakako vrijedi spomenuti i veliki interes solinske publike koja je sve naše izvedbe popratila s oduševljenjem.

Žao nam je što zbog trenutačne situacije »Čarobna frula« nije izvedena scenski kao prethodna tri projekta i što smo imali samo jednu izvedbu, ali nam je isto tako drago što smo usprkos ovom izazovnom vremenu zadržali kontinuitet, kao zalog da će se ovi naši solinski operni projekti nastaviti i ubuduće, kako u »Zvonimiru« tako i ambijentalno, na otvorenim solinskim pozornicama.

Posebno zahvaljujem ravnatelju Tonću Ćićeriću i svim djelatnicima »Zvonimira« koji svake godine na tjedan ili dva tijekom naših projekata svoju ustanovu transformiraju u malo operno kazalište i tako našim mladim umjetnicima omoguće izvanredne uvjete za rad i umjetnički razvoj – istaknuo je nakon izvedbe mo. Hari Zlodre.

 

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću