U TUSCULUMSKOM VRTU ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA – Važnost sinergije –

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader prisjetio se slike nekadašnjega Solina i istaknuo njegov današnji, reprezentativni izgled koji na najbolji način pokazuje koliko se ulaže u sve pore života ovoga grada

Roditelji poginulih branitelja polažu vijence pred spomenikom uz Gospin Otok

Ovogodišnja svečana sjednica Gradskoga vijeća grada Solina koja se tradicionalno održava dan uoči Dana grada i blagdana Male Gospe, zbog epidemioloških je mjera održana na otvorenom, u vrtu Tusculuma u Saloni, a prethodilo joj je polaganje vijenaca pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima uz Gospin Otok.
Sjednici su uz članove Vijeća, na čelu s predsjednikom Renatom Prkićem te predstavnike Grada na čelu s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem nazočili brojni gosti među kojima potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ministar zdravstva Vili Beroš kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, brigadir Jozo Šerić kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, saborska zastupnica Danica Baričević te župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.
Okupljene su pozdravili predsjednik Gradskoga vijeća Renato Prkić i gradonačelnik Dalibor Ninčević, a ispred gostiju čestitke domaćinima uputili su župan Blaženko Boban, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader te ministar zdravstva Vili Beroš.
– Bez obzira na kojoj funkciji i u kojemu dijelu Hrvatske se nalazio uvijek s ponosom kažem kako dolazim iz Solina jer to je grad kojega svi prepoznaju zbog brojnih projekata i ubrzanoga razvoja te iznad svega zbog njegova demografskog prosperiteta, jer što će nam sve ako nema mladih, ako nema onih koji će nastaviti naš put – rekao je župan Boban ističući važnost sinergije mladih i starih, energije i iskustva, koja predstavlja ključ i jamstvo uspjeha.
Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader prisjetio se slike nekadašnjega Solina i istaknuo njegov današnji, reprezentativni izgled koji na najbolji način pokazuje koliko se ulaže u sve pore života ovoga grada.
– Ovdje povijest nije šutjela, a ne šuti se ni danas. Ovi rezultati su na ponos svima koji vode ovaj grad te predstavljaju primjer ostalima na koji način treba djelovati – poručio je Ante Sanader.
– Tako je lijepo čuti koliko ste projekata realizirali i koliko ih još planirate, ali posebno bih naglasio ono što nam je svima važno na nacionalnom planu i što bi odavde trebalo preslikati diljem Lijepe naše, a to je demografska slika – rekao je ministar Beroš upućujući pohvale na račun aktivne pronatalitetne politike i svih mjera koje Grad Solin provodi na tomu planu.
U glazbenomu dijelu programa nastupio je Marko Pecotić Peco uz pratnju Vinka Didovića na klavijaturama, a sjednica je zaključena dodjelom nagrada Grada Solina za 2020. te spektakularnim vatrometom.

GRADONAČELNIK DALIBOR NINČEVIĆ – Čitav niz projekata

Gradonačelnik Dalibor Ninčević

– Razdoblje od godine dana koje je iza nas osim redovitih poslova u radu gradske uprave, usvajanja Proračuna i realizacije važnih projekata i programa, snažno je obilježila pojava virusa COVID-19 koja nas je sve zajedno prisilila na život i rad u izvanrednim okolnostima – rekao je gradonačelnik Dalibor Ninčević na svečanoj sjednici uoči Dana grada i blagdana Male Gospe te nastavio s kratkim pregledom napravljenoga i predstavljanjem smjernica za budući rad.
– Prema službenim podacima Državnoga zavoda za statistiku Solin je u razdoblju od 2011. do 2018., dakle osam godina zaredom bio apsolutni rekorder po prirodnomu prirastu u RH, a taj status »prvaka« zadržao je i u 2019. – s ponosom je istaknuo gradonačelnik dodajući kako Solin ima bogat program pronatalitetnih mjera koji se svake godine, sukladno potrebama, nadopunjava i nadograđuje.
– Poseban senzibilitet nastojimo imati prema onima koji su u potrebi, bolesnima, starima i nemoćnima, prema sugrađanima koji zbog trenutačnih okolnosti ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe. Pored mjera i programa socijalne skrbi koji se financiraju proračunskim sredstvima, provodimo i čitav niz projekata i programa koji se financiraju sredstvima EU, a uz sve to nastojimo imati poticajan odnos prema gospodarstvu i poduzetništvu. Nadalje za razvoj gospodarstva, napredak grada i kvalitetniji život građana jako je bitno imati dobru prometnu povezanost i protočnost stoga u suradnji s Hrvatskim cestama i Županijskom upravom za ceste intenzivno radimo na poboljšanju prometne infrastrukture. Iako je više od 85 posto domaćinstava spojeno na kanalizacijsku mrežu, u suradnji s Vodovodom i kanalizacijom Split i Agencijom Eko kaštelanski zaljev radimo na dovršetku izgradnje kanalizacijske mreže i poboljšanju vodoopskrbe. Uz to smo puštanjem u rad novouređenog Reciklažnog dvorišta, postavljanjem zelenih otoka po cijelom gradu te podjelom spremnika za razdvajanje otpada na kućnom pragu napravili važan iskorak u pravilnom i kvalitetnom gospodarenju otpadom – rekao je Ninčević osvrćući se i na važnost očuvanja prirodne i kulturne baštine te njihovo stavljanje u funkciju turizma.
– Puno je projekata i programa koje realiziramo, ali ne želimo stati na tome, stoga kroz strateške dokumente stvaramo pretpostavke za daljnji razvoj i napredak našeg grada – poručio je gradonačelnik upućujući zahvalu svim svojim suradnicima, članovima Gradskoga vijeća te svima koji radom i djelovanjem doprinose boljitku grada Solina.

PREDSJEDNIK GRADSKOGA VIJEĆA RENATO PRKIĆ – Ulaganje u Božju obitelj

Predsjednik Gradskoga vijeća Renato Prkić

Predsjednik Gradskoga vijeća Renato Prkić pozdravio je na početku svečane sjednice sve prisutne, a posebno članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja, invalide Domovinskoga rata, sve hrvatske branitelje i članove braniteljskih Udruga. U nastavku se osvrnuo na rad Gradskoga vijeća u protekloj godini te najavio bitna događanja koja će obilježiti naredno razdoblje.
– Među brojnim odlukama koje je ovaj saziv Gradskoga vijeća donio u proteklomu razdoblju istaknuo bih jednoglasno usvojenu Strategiju razvoja do 2025. koja u sebi sadržava misiju i viziju grada Solina, izvorišta hrvatske nacionalne baštine, u kojem će se kroz inovativno i inkluzivno okruženje te održivi razvoj, osigurati učinkovito aktiviranje svih potencijala s ciljem njegovanja kvalitete rada i života svih stanovnika – rekao je Prkić.
– Kroz protekla tri desetljeća postali smo grad mladih, grad prijatelj djece i grad obitelji, grad koji brine o najpotrebitijima, grad prepun života i pozitivne budućnosti. Posebno bih naglasio 5. rujna 2020., dan koji će ostati trajno zapisan u srcima mnogih Solinjana kao uspomena na posvećenje novoizgrađene crkve Svete Obitelji u prasvetištu Gospe od Otoka. Vjerujem da je Solin od ovoga svetog trenutka započeo živjeti novu renesansu svoga postojanja te dobio priliku i izazov postati vjersko i kulturno središte Hrvatske – poručio je Prkić prisjećajući se i svoga prošlogodišnjeg govora kada je istaknuo kako je ključ za demografsku obnovu u mijenjanju mentaliteta na svim poljima društva.
– U ovom vremenu pandemije osjeća se lagana depresivnost i nesigurnost u društvu, ali možda je upravo to prilika da promijenimo mentalitet u pozitivnomu smjeru. Sada nam je nadasve potrebna solidarnost jednih prema drugima. Ovo je prilika da se poslože prioriteti u životu, da se više posvetimo najbližima, obitelji, Bogu i Domovini i da umjesto materijalne i virtualne vrijednosti u središtu naše svakodnevnice stavimo čovjeka i novi život. Držim kako u ovim teškim i izazovnim vremenima, ulaganje u Božju obitelj, kao temelj opstojnosti hrvatskoga naroda, predstavlja jedini izlaz iz ekonomske i demografske krize – poručio je predsjednik Gradskoga vijeća Solina.

TRADICIONALNA DODJELA OSOBNIH I KOLEKTIVNIH NAGRADA GRADA ZA 2020.  – Priznanje dugogodišnjemu predanom radu

Osobne nagrade dobili su dugogodišnja solinska pedijatrica prim. mr. sc. Katica Obradović i dragovoljac Domovinskoga rata Hari Ninčević, a kolektivne Košarkaški klub »Solin«, Udruga »Solinjani« i Hrvatsko folklorno društvo »Jadro«

Dobitnici nagrade Grada Solina za godinu 2020.

U sklopu svečane sjednice Gradskoga vijeća upriličena je tradicionalna dodjela osobnih i kolektivnih nagrada Grada za 2020.
Osobne nagrade dobili su dugogodišnja solinska pedijatrica prim. mr. sc. Katica Obradović i dragovoljac Domovinskoga rata Hari Ninčević, a kolektivne Košarkaški klub »Solin«, Udruga »Solinjani« i Hrvatsko folklorno društvo »Jadro«.
U ime KK »Solin« nagradu je preuzeo predsjednik Kluba Luka Vuković, u ime HFD-a »Jadro« predsjednica Društva Smiljana Žeravica, a u ime Udruge »Solinjani« dopredsjednica Hela Milišić.
– Izuzetna mi je čast primiti ovu nagradu jer je to priznanje moga dugogodišnjeg predanog rada, ali i potvrda da je Gradu Solinu stalo do zdravlja i boljitka naše djece – poručila je u ime nagrađenih dr. Katica Obradović.
Na sjednici je uručena i posebna plaketa grada Solina, a dobila ju je klapa »Krunik« iz Kučina za dugogodišnje njegovanje kulturne baštine i promicanje izvornog dalmatinskog klapskog »a capella« pjevanja. Plaketu je preuzeo predsjednik klape Ante Roguljić.
Nagrade i plaketu uručili su predsjednik Gradskoga vijeća Solina Renato Prkić i gradonačelnik Dalibor Ninčević upućujući zahvalu svim laureatima na ustrajnom radu i nesebičnom davanju za opće dobro.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću