KONCEM SIJEČNJA ODRŽANA 18. MANIFESTACIJA »NOĆ MUZEJA« – Što je kome važno

SOLINSKA KRONIKA 342, 15. veljače 2023.
Piše: Marijana BATARELO-JELAVIĆ
Fotografije: Jakov TEKLIĆ

U 18. po redu manifestaciji Noć muzeja, održanoj 27. siječnja na temu »Muzeji su važni!«, sudjelovalo je gotovo 290 tisuća posjetitelja koji su pohodili hrvatske muzeje, arhive, knjižnice, zbirke, centre za kulturu i druge institucije koje su ove večeri besplatno otvorile svoja vrata.
U Solinu su u obilježavanju Noći muzeja sudjelovali Javna ustanova u kulturi »Zvonimir« Solin, Arheološki muzej Split, odnosno arheološki lokalitet Salona, Zbirka eksponata iz Domovinskoga rata te po prvi puta Gašpina mlinica koja odnedavno ima novoga koncesionara

JAVNA USTANOVA U KULTURI »ZVONIMIR« SOLIN – Baštinska karika koja nedostaje

Učenici osnovnih škola sudionica programa sudjelovali su i u natjecanju u igrama izrađenima u Restauratorskoj radionici JUK »Zvonimir«

Bogat program Javne ustanove u kulturi »Zvonimir« Solin započeo je otvaranjem izložbe učeničkih radova na temu baštine u kojoj su sudjelovali učenici solinskih osnovnih škola, OŠ don Lovre Katića, OŠ Vjekoslava Paraća, OŠ kraljice Jelene i OŠ kralja Zvonimira, splitskih škola, OŠ Manuš i Oš Plokite, Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita te polaznici Likovne radionice »Mala škola restauracije«.

O važnosti ove izložbe i upoznavanja najmlađih s baštinskom tematikom govorili su Tonći Ćićerić, ravnatelj JUK Zvonimir Solin i Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš, a upriličena je i izvedba kratke povijesne priče iz života don Frane Bulića koju su priredili učenici 6. b razreda OŠ Manuš predvođeni profesoricom hrvatskoga jezika Marinom Modrić.

Učenici osnovnih škola sudionica programa sudjelovali su i u natjecanju u igri »Quattro«, izrađenoj u Restauratorskoj radionici JUK »Zvonimir« po uzoru na staru antičku igru Rota, a prema zamisli Jurice Milića, prof. restauratora. Pobjedu su odnijeli učenici OŠ Plokite iz Splita koji su u finalu odmjerili snage s učenicima solinske OŠ don Lovre Katića.

Kultura građanskoga života

Uslijedilo je otvaranje izložbe posvećene 130. obljetnici rođenja slikara, kipara i karikaturista Ivana Mirkovića (1893.-1988.) koji je spletom životnih okolnosti većinu radova realizirao u Splitu gdje se u mladosti doselio s roditeljima iz rodnoga Paga.

Ivana Mirkovića uz Solin vežu dva značajna umjetnička djela, poprsje kraljice Jelene, nastalo u prigodi obilježavanja velikoga jubileja tisućite obljetnice svetišta Gospe od Otoka, čiji se jedan brončani odljev nalazi u solinskoj crkvi, a drugi u fundusu JUK »Zvonimir«, te pomalo zaboravljeni monumentalni brončani reljef s tematikom NOB-a ugrađen u nekadašnje pročelje Doma kulture u Majdanu.

Tonći Ćićerić, ravnatelj JUK »Zvonimir« Solin i Iris Slade, kustosica splitske Galerije umjetnina priređivačica izložbe radova Ivana Mirkovića

Okupljenima se u prigodi otvaranja izložbe obratio ravnatelj JUK »Zvonimir« Tonći Ćićerić koji se kratko osvrnuo na umjetničku vezu Ivana Mirkovića sa Solinom. Uz to Ćićerić je uputio zahvalu umjetnikovoj unuci Luciji Gelo, dugogodišnjoj suradnici JUK »Zvonimir« u provođenju edukacijskih programa za djecu na području likovne kulture, koja je uvelike doprinijela organizaciji ove izložbe u Solinu.

Među 29 izloženih radova nastalih u raznim kiparskim i slikarskim tehnikama našla su se i dva djela iz fundusa Galerije Zvonimir, spomenuta bista kraljice Jelene iz 1976. i reljef s likom Bogorodice nastao također sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Ostali radovi posuđeni su iz privatnih obiteljskih zbirki Mirkovićevih nasljednika.

U prigodi svečanoga otvaranja o autoru i njegovu djelu govorila je autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti Iris Slade, kustosica splitske Galerije umjetnina.

– Stvaralački vijek Ivana Mirkovića, svojevremeno nadaleko poznatog i priznatog, a danas u znatnoj mjeri zaboravljenog umjetnika, obilježila je dugotrajna i plodna posvećenost kiparstvu, slikarstvu i karikaturi. Tijekom gotovo sedam djelatnih desetljeća producirao je bogat opus sastavljen od komorne, sakralne i grobne plastike, slika i crteža, karikatura, ambijentalnih skulptura te memorijalnih spomenika i spomenika znamenitim ličnostima.

Dio radova vjerojatno je trajno izgubljen, dio ih je devastiran, no nesklonim okolnostima unatoč, umjetnikova ostavština još uvijek je prilično obimna i reprezentativna u mnogim segmentima njegova djelovanja – rekla je Slade ističući kako je u 130. godini rođenja Ivana Mirkovića ova »Izložba s razlogom« vrijedni podsjetnik na umjetnost koja je nekad bila dijelom kulture građanskog života. Otvaranju izložbe nazočila je i Mirkovićeva prapraunuka, devetogodišnja Margareta Romić, a među mnogobrojnima koji su sa zanimanjem popratili rad ovoga iznimnog umjetnika bio je i gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Uz izložbu Ivana Mirkovića posjetitelji JUK Zvonimir imali su prilike pogledati i izložbu »Vjekoslav Parać – Nove akvizicije« postavljenu u biblioteci JUK »Zvonimir« Solin. Riječ je o izložbi predstavljenoj u listopadu prošle godine u povodu održavanja prvog simpozija posvećenog don Lovri Katiću.

Noć muzeja u JUK Zvonimir zaokružena je glazbenim putovanjem u svijet talijanskih canzona i evergreena u izvedbi solista Nere Gojanović i Vladimira Garića te pijanistice Gordane Pavić.

PROGRAM ARHEOLOŠKOGA MUZEJA I SALONITANSKI LOKALITETI – Utvrđivanje poznatog gradiva

Ovogodišnja Noć muzeja u Saloni protekla je u znaku Ejnara Dyggvea (1887. – 1961.), danskoga arhitekta i počasnoga Solinjanina koji je u 20. stoljeću istraživao graditeljsko i kulturno naslijeđe u Dalmaciji, posebice u Splitu i Solinu.

Program je započeo otvaranjem Ćućinove kuće na amfiteatru, kolokvijalno zvane tradicijska kuća Parać, a koju je Grad Solin kao njezin vlasnik tijekom naredne dvije godine ustupio na korištenje Arheološkom muzeju u Splitu za potrebe obavljanja arheoloških radova te za prihvat posjetitelja. Okupljene su pozdravili ravnatelj Arheološkoga muzeja u Splitu Ante Jurčević, muzejska savjetnica i viša kustosica Priručne zbirke i lokaliteta Salona Ema Višić Ljubić te solinski dogradonačelnik Ivica Rakušić.

Na otvaranju Ćućinove kuće na amfiteatru okupljene su pozdravili ravnatelj Arheološkoga muzeja u Splitu Ante Jurčević, muzejska savjetnica i viša kustosica Priručne zbirke i lokaliteta Salona Ema Višić Ljubić te solinski dogradonačelnik Ivica Rakušić

– Temi »Muzeji su važni« pod kojom se odvija ovogodišnja Noć muzeja mi smo dodali još jedan slogan »Muzejski djelatnici su važni« – rekao je ravnatelj Ante Jurčević u prigodi otvaranja kuće Parać u kojoj je ovom prilikom postavljen dio izložbe »Ejnar Dyggve – Istraživanja u Dalmaciji« nastale 2014. u suradnji više stručne suradnice Konzervatorskoga odjela u Splitu Vanje Kovačić i Anne Haslund Hansen iz Danskog nacionalnog muzeja. Izložba je popraćena projekcijom dokumentarnog filma redatelja Bogdana Žižića »Eynar Dyggve – Civis Salonitanus«.

Nešto više o istraživačkom radu Ejnara Dyggvea u Saloni govorila je Ema Višić Ljubić koja je među ostalim istaknula kako je Dyggve zahvalu za ostvarenje svog bogatog i plodonosnog rada u Saloni pokazao i jednom znakovitom gestom. Naime, u knjizi »Povijest salonitanskog kršćanstva« izdanoj 1951. na engleskom jeziku promijenio je svoj uobičajeni potpis »Ejnar Dyggve Danus« u »Ejnar Dyggve Civis Salonitanus«, rekla je Višić Ljubić.

Dogradonačelnik Ivica Rakušić osvrnuo se ovom prilikom na nužnost bolje valorizacije Ćućinove kuće ili kuće Parać ali i na važnost uređenja, rekonstrukcije i osvjetljenja puteva kroz Salonu kako bi lokalitet bio dostupniji posjetiteljima, a istovremeno i zaštićeniji.

Počast Eynaru Dyggveu iskazana je i otkrivanjem biste u zgradi Tusculuma u kojoj je povodom stote obljetnice njegova rođenja postavljena i spomen ploča. Bista je poklon obitelji Jerka i Tomislava Marasovića, a do sada je bila izložena u Mediteranskom centru za graditeljsko nasljeđe u Splitu. Bistu je otkrio župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, a svečanosti je nazočio i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Noć muzeja u Saloni zaokružena je »Šetnjom s don Franom«, igrano-dokumentarnom predstavom u kojoj je Nino Švonja, kustos epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja, uz pomoć glumaca Nike Petrović, Franje Đakovića, Andree Majica, Matka Elezovića i Ivana Medića oživio lik don Frane Bulića i upoznao posjetitelje s radom ovog velikog hrvatskog arheologa.

ZBIRKA EKSPONATA IZ DOMOVINSKOG RATA – Oružje i živo svjedočanstvo

Interes poklonika Noći muzeja probudila je i stalna Zbirka eksponata iz Domovinskoga rata u vlasništvu Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, UHBDDR Solin i predsjednika Udruge Harija Ninčevića.

U zbirci se nalaze vrijedni primjerci improviziranog oružja, pušaka, bombi i uniformi.

– Zbirka je otvorena u listopadu 2016., u sklopu proslave Dana neovisnosti, ali stalno se mijenja i obogaćuje novim eksponatima – istaknuo je Ninčević dodajući kako se još uvijek nalaze predmeti iz 90-ih koji predstavljaju prave dragulje.

– Trenutačno smo u fazi izrade kataloga u kojem bi bile sadržane fotografije i detaljniji podaci o svakom izloženom eksponatu – najavio je Ninčević dodajući kako ga posebno veseli velik interes najmlađih za ovu Zbirku koja predstavlja vrijedno svjedočanstvo o Domovinskom ratu.

GAŠPINA MLINICA – Starosolinska priča

Solinsko baštinsko blago okupilo je ustaljene obožavatelje

Svoja je vrata u sklopu Noći muzeja otvorila i Gašpina mlinica, zaštićeno kulturno dobro kojim odnedavno upravlja novi koncesionar, obrt »Ana – M« u vlasništvu Ane Marušić iz Solina. Obitelj Marušić je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Solina i Udrugom »Solinjani« odlučila pokrenuti novu manifestaciju »Vratimo život mlinici« kojom kroz odjeću, hranu i izložene artefakte žele prikazati kako je izgledao život u mlinici u stara vremena.

Posjetitelji su mogli besplatno kušati tradicionalnu dalmatinsku hranu, fritule, uštipke, pršut i sir te uz topli čaj uživati u nastupu Ivana Rapića na gitari.

– Cilj nam je očuvati tradiciju našega grada kroz razne prezentacije i radionice za djecu i odrasle, a nadamo se da ćemo aktivnostima koje planiramo provoditi u mlinici obogatiti i turističku ponudu grada – rekla je Ana Marušić upućujući zahvalu Turističkoj zajednici Solina i Udruzi »Solinjani« na uključivanju u ovu manifestaciju koja bi se tradicionalno trebala održavati u sklopu Noći muzeja.

Zadovoljstvo zbog ostvarene suradnje izrazila je i direktorica TZ Solin Jelena Stupalo.

Muzejska ekipa u Gašpinoj mlinici

– Držim kako će odabirom novog koncesionara Gašpina mlinica dobiti novi zamah u razvoju, valorizaciji i prezentaciji vrijedne starohrvatske baštine – rekla je Stupalo najavljujući nastavak suradnje na realizaciji dosadašnjih projekata, ali i osmišljavanju novih sadržaja ovoga zaštićenog kulturnog dobra.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću