ŽENSKA KLAPA »TAMARIN« I UDRUGA »SOLINJANI« GOSTOVALI KOD MAKEDONSKO-HRVATSKOGA DRUŠTVA – HRVATSKI KULTURNI CENTAR »MARKO MARULIĆ« U BITOLI – Solinsko bitolska obitelj

SOLINSKA KRONIKA 322, 15. LIPNJA 2021.

Fotografije: Jakov TEKLIĆ

Sve nazočne u dvorani Nacionalne ustanove Centra za kulturu Bitola pozdravio je Branko Maretić, predsjednik MKD-Hrvatski kulturni centar »Marko Marulić«, a među njima je bila i Nives Tiganj, veleposlanica RH u Republici Sjevernoj Makedoniji, te Vlado Uzelac, savjetnik u Veleposlanstvu, gradonačelnica Bitole Nataša Petrovska, gradonačelnik Općine Novaci Ljube Kuzmanoski, te Maja Andonovska Ilijevski, ravnateljica Nacionalne ustanove Centra za kulturu Bitola

Sat kula u Bitoli

Ženska klapa »Tamarin« i članovi Udruge »Solinjani« još jednom su potvrdili svoje prijateljstvo s Makedonsko-hrvatskim društvom – Hrvatski kulturni centar »Marko Marulić« u Bitoli.

Na poziv toga bitolskog društva i njihova predsjednika dr. sc. Branka Maretića Solinjani su boravili četiri dana u Republici Sjevernoj Makedoniji, a sve kako bi obilježili Dan državnosti Republike Hrvatske prilikom kojega je klapa »Tamarin« predstavila našu tradiciju pjesmom, a Udruga Solinjani gastronomijom, nošnjama i zapisima naše pučke tradicije.

Bilo je zaista dirljivo kada su »Solinjani« uredili svoj stol pun mirisa Dalmacije pred prostorima Nacionalne ustanove Centra za kulturu Bitola. Od kroštula, rafiola, pandulata, šapica, kuglofa, dukata, orahnjače…, do domaćih likera poput orahovice, rogačuše, limunčela, prošeka ili višnjevače, koji su zajedno sa solinskim suvenirima krasili dugi stol ukrašen rikamanin stolnjakom.

Domaćini i uzvanici su bili oduševljeni, a još kad su »Tamarinke« zapjevale ugođaj je bio upotpunjen. Na repertoaru njihova koncerta bile su i domoljubne skladbe poput »Bože čuvaj Hrvatsku«, kao i izvorni napjevi, te autorske klapske pjesme, a osim naše hrvatske izveli su i makedonsku državnu himnu, što je također posebno razgalilo posjetitelje.

Sve nazočne u dvorani Nacionalne ustanove Centra za kulturu Bitola pozdravio je Branko Maretić, predsjednik MKD-Hrvatski kulturni centar »Marko Marulić«, a među njima je bila i Nives Tiganj, veleposlanica RH u Republici Sjevernoj Makedoniji, te Vlado Uzelac, savjetnik u Veleposlanstvu, gradonačelnica Bitole Nataša Petrovska, gradonačelnik Općine Novaci Ljube Kuzmanoski, te Maja Andonovska Ilijevski, ravnateljica Nacionalne ustanove Centra za kulturu Bitola.

– Ovaj povijesni datum prilika je da se podsjetimo neprocjenjivosti hrvatskoga zajedništva i svih trenutaka koje smo skupa u bremenitim vremenima prošli i kojima je naša Hrvatska vratila svoju suverenost i demokraciju – poručio je u uvodu Branko Maretić.

Udruga Solinjani i domaćin Branko Maretić uz tradicijski stol

Veleposlanica Nives Tiganj već je na samomu početku, prilikom ulaska u dvoranu, izrazila oduševljenje tradicijski bogato ukrašenim stolom i načinom kako su Solinjani predstavili svoju baštinu, do samog koncerta »Tamarinki« i anegdota kako su živjeli stari Solinjani.

– Ovo je potvrda koliko naše dvije države imaju visoku razinu odličnih prijateljskih, političkih, bilateralnih odnosa, a promocija svega onoga s područja kulture je zapravo najbolji ambasador naše suradnje – rekla je veleposlanica čestitavši Branku Maretiću na organizaciji ovakvih događanja.

– Svaki sam puta oduševljena kada se promovira hrvatska kultura prilikom posjeta naših društava i svih drugih umjetnika, a svaki taj susret mi govori koliko su zapravo naša dva naroda bliska i povezana. Nadam se da će epidemiološke mjere dozvoliti da državljani Republike Sjeverne Makedonije turistički posjete Hrvatsku, a isto tako i naši hrvatski znamenitosti koje ova zemlja ima u nemalom broju.

Hvala također na ovom koncertu i predstavljanju, bili ste sjajni, a ova Kraljica Jelena će u spomen na ovaj susret krasiti salu našega Veleposlanstva u Skoplju – rekla je veleposlanica primajući na dar od Hele Milišić, predsjednice Udruge »Solinjani« te u ime klape Tamarin ovaj lijepi suvenir iz solinskoga Doma »Zvonimir«.

Pokrovitelj ove manifestacije je između ostalih i Splitsko-dalmatinska županija, iz sredstava za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dok je solinske suvenire osigurao Grad Solin, a koji su također uručeni i ostalim uzvanicima, te domaćinu.

»Solin sve u šešnest« u Makedoniji

Crtice iz života staroga Solina predstavila je iz svoje knjige »Solin sve u šešnest« i Mia Sesartić, članica Udruge »Solinjani«, a u sklopu večeri predstavljena je i knjiga makedonskoga književnika i akademika Zorana Pejkovskog »Hrvatski kazališni glumci i redatelji koji su u Makedoniji radili od 1913. do 1941.«. Knjigu je predstavio promotor i recenzent prof. dr. Dimitar Pandev iz Skopja.

Čitav program Dana državnosti Republike Hrvatske zaokružen je zajedničkom pjesmom »Croatio, iz duše te ljubim«.
Solinjani su u sklopu svoga boravka bili u obilasku grada i njegovih znamenitosti, a posebno oduševljenje iskazali su nakon posjeta Muzeju Bitola i antičkom lokalitetu Heraklea, a također i crkvi Presvetoga Srca Isusova u gradskomu središtu, upravo na istoimeni blagdan 11. lipnja kada je svetu misu predvodio i skopski biskup msgr. Kiro Stojanov uz koncelebraciju župnika don Davida L. T. Regalada.

Tom je prilikom skopski biskup msgr. Kiro Stojanov zahvalio na dolasku na svetu misu u povodu proslave ovoga velikog katoličkog blagdana u Bitoli.
– Pozdravite nam Solinjane i svetište Gospe od Otoka, hvala vam što ste svojim dolaskom i nošnjama uveličani blagdan Presvetog Srca Isusova – rekao je biskup pozvavši sve prisutne na zajedničko fotografiranje.

Posebno nam se na kraju u razgovoru zahvalio i Petar Dimitrovski, laik koji pomaže župu Presvetog Srca Isusova, što smo posjetili njihovu malu katoličku zajednicu, tim više mu je bilo drago što stižemo iz Dalmacije jer je, kako je rekao, on rođen u Šibeniku, majka mu je iz Tisnoga.

Lijepih trenutaka ni druženja nije nedostajalo, a u večeri 12. lipnja nakon programa proslave Dana hrvatske državnosti u Centru za kulturu Bitola zapjevale se i hrvatske i makedonske pjesme, sređivali su se dojmovi i dan nakon.

Tamarinke su pismom razgalile srca okupljenih

– Klapa »Tamarin« ove godine slavi svoju 30. obljetnicu djelovanja te je pozvana od strane organizatora proslave da svojim sudjelovanjem i koncertom uveliča svečanost predstavljanjem hrvatske kulturne baštine klapskoga pjevanja, koje je zaštićeno kao nematerijalno dobro na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Ova međunarodna suradnja naših »Tamarinki« i MHD – hrvatskog kulturnog centra »Marko Marulić« koja traje već desetak godina nastoji učvrstiti potrebe za prepoznavanjem važnosti tradicije, osobito značaj očuvanja kulturne baštine i kulturnoga identiteta hrvatske manjine, te osjećaja svoje pripadnosti u državama regije i hrvatske dijaspore u svijetu – istaknula je Rosita Martić iz »Tamarinki« još uvijek pod dojmom čitave atmosfere nakon koncerta.

Hela Milišić, predsjednica Udruge Solinjani rekla je pak kako je njima ovo drugi susret s Makedonsko-hrvatskim društvom iz Bitole, bili su im već jednom domaćini u Solinu te se raduju što su im gastronomiju, kao i zapise naše pučke tradicije mogli uz posebno zadovoljstvo na ovaj način predstaviti u Bitoli.

Osim bitolskoga kraja prošetali smo i Ohridom, uz Ohridsko jezero do Biljaninih izvora, a Ana Žižić, u ime svojih »Tamarinki« i Hela Milišić u ime Udruge »Solinjani« su na kraju susreta izrazile veliki ponos ovakvim predstavljanjem Solina i Hrvatske u želji za daljnjom uspješnom suradnjom na sličnim projektima.

 

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću