PROSVJED GRAĐANSKE INICIJATIVE »MJESTO KOJE HOĆE ŽIVJETI 2020.« PRED SJEVERNOM LUKOM – »A taman smo prodisali!«

SOLINSKA KRONIKA 15. studenoga 2020. Broj 315

Ne daj Bože da se nešto dogodi zagadit će se cijeli Kaštelanski zaljev, neće se oporaviti godinama, a da ne govorimo o mogućim žrtvama – poručili su prosvjednici koji su za ovu priliku pripremili prigodne letke i transparente. Osim Vranjičana u prosvjedu, na kojem se okupio impozantan broj brodica, sudjelovali su i aktivisti s područja Splita, Kaštela i Trogira

Građanska inicijativa »Mjesto koje hoće živjeti 2020.« koja je nedugo nakon osnivanja, točnije u rujnu ove godine, održala prosvjed na vranjičkoj rivi, nastavila je s intenzivnim djelovanjem pa su tako njezini članovi 14. studenoga organizirali mirni prosvjed brodicama ispred Sjeverne luke u kojoj je najavljena izgradnja naftnoga terminala, kapaciteta od preko 50 000 metara kubičnih goriva.
Vranjičani su već tijekom prošloga prosvjeda upozorili na čitav niz problema koji muče stanovnike njihova poluotoka, odnosno na sustavna zagađenja koja narušavaju kvalitetu života i zdravlja u mjestu, ali i u široj okolici.
Naime osim postojećih pogona u Sjevernoj luci i višegodišnjih problema sa »Salonitom« mještane muči i proizvodnja povezana s plastikom, metalima i bojama koja se provodi u iznajmljenim halama bivše tvornice te pjeskarenje brodova na otvorenom koje se obavlja na prostoru nekadašnjega remontnog brodogradilišta.
– Sva ova zagađenja nisu prijetnja samo Vranjicu, već i cijelom Solinu te susjednom Splitu i Kaštelima – upozorili su Vranjičani dodajući kako bi spomenuta izgradnja naftnoga terminala u Sjevernoj luci dodatno ugrozila život i zdravlje gotovo 300 tisuća ljudi.
– Ne daj Bože da se nešto dogodi zagadit će se cijeli Kaštelanski zaljev, neće se oporaviti godinama, a da ne govorimo o mogućim žrtvama – poručili su prosvjednici koji su za ovu priliku pripremili prigodne letke i transparente. Osim Vranjičana u prosvjedu, na kojem se okupio impozantan broj brodica, sudjelovali su i aktivisti s područja Splita, Kaštela i Trogira.
– Ovaj mirni prosvjed samo je upozorenje i vapaj da se konačno nešto krene rješavati, a ukoliko se opet ništa ne poduzme od strane nadležnih službi, organizirat ćemo još veći prosvjed – poručili su članovi vranjičke inicijative i sudionici prosvjeda najavljujući kako o cijeloj situaciji planiraju izvijestiti nadležna ministarstva, ali i Bruxelles.

JAVNA RASPRAVA O »STUDIJI O UTJECAJU NA OKOLIŠ REKONSTRUKCIJE I PROŠIRENJA SJEVERNE LUKE NA LUČKOM PODRUČJU VRANJIČKO-SOLINSKOG BAZENA«

Između dvije nafte

Rasprava je započela 7. studenoga i trajat će 30 dana, odnosno do 7. prosinca ove godine, a javni uvid u cjelovitu Studiju može se izvršiti radnim danom u vremenu od 8 do 14 sati u prizemlju zgrade splitske gradske uprave te u zgradi Splitsko-dalmatinske županije

Zbog planiranoga projekta rekonstrukcije splitske Sjeverne luke koji uključuje i gradnju naftnoga terminala na ovom prostoru, Ministarstvo zaštite okoliša utvrdilo je potrebu informiranja i sudjelovanja zainteresirane javnosti u ocjeni utjecaja na okoliš. Sukladno ovoj odluci Upravni odjel za zaštitu okoliša Županije splitsko-dalmatinske oglasio je javnu raspravu o »Studiji o utjecaju na okoliš rekonstrukcije i proširenja Sjeverne luke na lučkom području Vranjičko-solinskog bazena«.
Rasprava je započela 7. studenoga i trajat će 30 dana, odnosno do 7. prosinca ove godine, a javni uvid u cjelovitu Studiju može se izvršiti radnim danom u vremenu od 8 do 14 sati u prizemlju zgrade splitske gradske uprave te u zgradi Splitsko-dalmatinske županije.
Javno izlaganje održat će se 24. studenoga s početkom u 18 i 30 sati u dvorani Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a nazočit će mu predstavnici nositelja zahvata i izrađivača Studije koji će neposredno davati odgovore na pitanja postavljena od strane zainteresirane javnosti.
Mišljenja, prijedlozi i primjedbe mogu se upisati i u knjige primjedbi koje se nalaze na mjestu javnoga uvida, ili se za vrijeme trajanja javne rasprave, a zaključno s posljednjim danom njezinoga održavanja, mogu dostaviti u pisanom obliku zemaljskom poštom na adresu Upravni odjel za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije Splitsko-dalmatinske županije.
Bitno je da se uz Grad Solin, koji je uključen u postupak i koji će se tijekom javne rasprave primjedbama očitovati na sadržaj Studije, u isti uključi i sva zainteresirana javnost – poručili su iz solinske gradske uprave.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću