CJELOVEČERNJI KONCERT ZAGREBAČKOGA KVARTETA U CRKVI GOSPE OD OTOKA – Klasika Solinu

SOLINSKA KRONIKA 324, 15. KOLOVOZA 2021.

Današnji sastav kvarteta kojega čine violinisti Martin Krpan i Davor Philips, violist Hrvoje Philips i violončelist Martin Jordan solinskoj se publici predstavio djelima Josepha Haydna i Edvarda Griega

Klasični glazbeni program 26. Solinskog kulturnog ljeta cjelovečernjim su koncertom u crkvi Gospe od Otoka otvorili članovi Zagrebačkoga kvarteta, koji kontinuirano djeluje još od 1919. i u čijemu su sastavu kroz povijest ansambla prošla najeminentnija imena hrvatske glazbe.

Zagrebački kvartet kontinuirano djeluje još od 1919.

Današnji sastav kvarteta kojega čine violinisti Martin Krpan i Davor Philips, violist Hrvoje Philips i violončelist Martin Jordan solinskoj se publici predstavio djelima Josepha Haydna i Edvarda Griega.

Gudački kvartet u G-duru Hob:III:75 prvi je u nizu od šest gudačkih kvarteta nastalih 1797. i 1798. koje je Haydn posvetio grofu Josephu Georgu von Erdödyju.

Ovaj kvartet ubrajamo među najambicioznija Haydnova ostvarenja na području komorne glazbe koja, u odnosu na prethodne opuse, poprilično odstupaju od klasične sonatne forme.

U stavcima Allegro con spirito, Adagio sostenuto Menuetto. Presto i Finale. Allegro ma non troppo, Zagrebački kvartet pokazao je izvanredno poznavanje Haydnovog stila i zvuka.

Profinjenom klasičnom frazom, rafiniranim osjećajem za dinamičko nijansiranje i znalačkim korištenjem zadanih akustičkih atributa crkve Gospe od Otoka, Kvartet je ostvario izvanrednu izvedbu.

U drugom dijelu koncerta zagrebački su gudači izvodili Gudački kvartet u g-molu op.27, br.1 norveškoga skladatelja Edvarda Griega, djelo izrazite dramatike, nastalo 1877-78. godine u Hardangeru, a praizvedeno u Kölnu 1878. Djelo je izrazito introvertne prirode, a sam Grieg u jednom svom pismu ovom djelu odriče trivijalonst koju traži tadašnje glazbeno tržište.

Zagrebački kvartet ovu je skladbu izveo nadahnuto i beskompromisno, naglasivši njenu unutarnju dramatiku i pokazavši svu raskoš Griegova skladateljskog talenta.

Ovogodišnji solinski koncert Zagrebačkoga kvarteta izazvao je veliko zanimanje publike koja je do kraja ispunila dozvoljeni kapacitet crkve Gospe od Otoka, dokazavši kako je interes za klasičnu glazbu na Solinskom kulturnom ljetu, usprkos svim današnjim izazovima, u stalnom porastu.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću