DESETO IZDANJE DANA KLASIČNE GITARE U SOLINSKOM »ZVONIMIRU« UGOSTILO PORTUGALSKI DUO GURIMBADU – Bezvremenski zvukovi

SOLINSKA KRONIKA 339, 15. studenoga 2022.

Portuglaci su u izvanrednoj simbiozi muzicirali tehnički precizno, izrazito muzikalno i nadahnuto, a vrhunac koncerta predstavljale su izvedbe skladbi portugalskih skladatelja iz pokrajine Algarve odakle glazbenici i sami potječu. Pojedinačna interpretativna virtuoznost uz integraciju zvukovnih boja gitare i marimbe, odnosno vibrafona, u slučaju Dua Guirimbadu pokazala se kao dobitna kombinacija koja je rezultirala istinskim glazbenim užitkom

U dosadašnjim programima Dana klasične gitare, etabliranoga gitarističkog festivala u organizaciju kojeg se već petu godinu zaredom priključuje i Javna ustanova u kulturi »Zvonimir« Solin, solinska Galerija Zvonimir ugostila je niz renomiranih domaćih i inozemnih umjetnika i sastava poput Petrita Cekua, Kajane Pačko, Splitskoga gitarističkog kvarteta, talijanskoga Armonie Tria i španjolskoga Sevilla Guitar Dua.

Ovogodišnje, jubilarno deseto izdanje festivala, upotpunilo je ovaj sjajan niz nastupom portugalskoga Dua Gurimbadu koje čine gitarist Eudoro Gradea i udaraljkaš Vasco Ramalho.

Galerija »Zvonimir«, još se jednom pokazala kao akustički i estetski idealan prostor za gitarističke izvedbe

Ovi izvrsni glazbenici iz Portugala, u do posljednjega mjesta ispunjenoj Galeriji »Zvonimir« predstavili su se programom pod nazivom »Bezvremenski zvukovi«, sačinjenim od djela J. S. Bacha, L. de Freitas Banca, C. Paredesa, H. Villa Lobosa, M. Pereire, A. Marcellina i E. Gismontija, dok je u opuštenijem dijelu programa bilo mjesta i za skladbe Z. Abreua i The Beatlesa.

Projekt »Bezvremenski zvukovi« proizašao je iz umjetničkih i akademskih aktivnosti članova dua te iznjedrio šarolik, ali ipak kompaktan program koji predstavlja visoku umjetničku razinu interakcije između nježnosti i melodične poezije marimbe i vibrafona te slobode i uzvišenosti gitare.

Portuglaci su u izvanrednoj simbiozi muzicirali tehnički precizno, izrazito muzikalno i nadahnuto, a vrhunac koncerta predstavljale su izvedbe skladbi portugalskih skladatelja iz pokrajine Algarve odakle glazbenici i sami potječu.

Pojedinačna interpretativna virtuoznost uz integraciju zvukovnih boja gitare i marimbe, odnosno vibrafona, u slučaju Dua Guirimbadu pokazala se kao dobitna kombinacija koja je rezultirala istinskim glazbenim užitkom.

Solinska publika s oduševljenjem je reagirala na energiju kojom su ih podarili Gradeo i Ramalho te ih je ispratila dugotrajnim pljeskom i odobravanjem, nakon čega su izvedena još dva vrlo ukusna programska dodatka.

– Iznimno nam je drago što je i u jubilarnom desetom izdanju festivala nastavljena suradnja između solinskoga Zvonimira i Udruge Gitara ST pa je Galerija »Zvonimir«, inače akustički i estetski idealan prostor za gitarističke izvedbe, uz izvanrednu dvoranu splitskoga Hrvatskog doma i ove godine postala poprištem vrhunskih glazbenih ostvarenja – izjavio je ovom prigodom Josip Dragnić, direktor Festivala, zahvalivši Javnoj ustanovi u kulturi Zvonimir Solin i ravnatelju Tonću Ćićeriću na petogodišnjoj suorganizaciji.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću