OBILJEŽENA OBLJETNICA PREMINUĆA ANTONA RAČIĆA – Solinski admiral

Predstavnici Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin položili su 15. studenoga na starom solinskom groblju cvijeće na grob admirala Antona Račića, jednog od najznačajnijh građana Solina u razdoblju prve polovice 20. stoljeća, povodom 87. godišnjice njegove smrti.

Admiral Anton Račić oko godine 1906. pred odlazak u mirovinu

Anton Račić, višestruko odlikovani kontraadmiral Austro-ugarske ratne mornarice i istaknuti stručnjak za torpedne sustave, nakon blistave mornaričke karijere svoje je umirovljeničke dane, zajedno sa suprugom i sinovima, proveo u Solinu u kojem je u studenome 1933. umro i pokopan. Iako danas možemo samo pretpostaviti razloge zbog kojih je osoba poput njega po odlasku u mirovinu za život izabrala upravo Solin, tada zabačeno mjesto na periferiji velike Monarhije, nesumnjivo je da su Račićeva pojavnost i interakcija s vrlo uskim krugom tadašnjih uglednih Solinjana, koje su međusobno povezivali razina obrazovanja i društveni položaj, poput don Frane Bulića, dr. Mate Petrašića, dr. Marina Rika Ivića i njegove supruge prof. glasovira Estelle Ivić-Kuzmanić, dr. Martina Žižića i njegove supruge dr. Mire Žižić, ing. Mate Glavana i ljekarnika Mate Meneghella, redom studenta srednjoeuropskih sveučilišta od Beča i Praga pa do Graza, doprinijele stvaranju ozbiljnijih naznaka građanskog društva u Solinu između dva svjetska rata.

Nakon što je u ovogodišnjem 13. broju časopisa Tusculum jedan članak posvećen biografiji Antuna Račića, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin u skoroj budućnosti planira postaviti multimedijalnu izložbu i izdati knjigu o njegovom bogatom životnom i profesionalom putu. Namjera je putem spomneutih aktivnosti potaknuti oživljavanje sjećanja na ovu pomalo zaboravljenu solinsku ličnost, kao i na ostale njegove suvremenike koji su, kao istaknuti intelektualci, svojim javnim djelovanjem obilježili solinsku povijest u prvoj polovici 20. stoljeća.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću