ODRŽANO PETO IZDANJE FESTIVALA PUHAČKIH ORKESTARA »SOLIN BRASS FEST« – Solinska nada za Petrinjce

SOLINSKA KRONIKA 325, 15. rujna 2021.

Mladost je glavno obilježje i Gradske limene glazbe Petrinja, koja se pod ravnanjem mo. Josipa Kapovića predstavila revijalnim programom sastavljenim od niza domaćih i svjetskih pop i rock uspješnica. Petrinjci su muzicirali vrlo nadahnuto, stilski dotjerano i precizno, a njihov uspjeh je tim veći ako uzmemo u obzir da u potresom razrušenom gradu jedva nalaze prostora i vremena za pokuse

Ovogodišnje peto izdanje festivala puhačkih orkestara »Solin Brass Fest« uspješno se održalo usprkos svim ograničenjima koje je pred organizatore, Gradsku glazbu Zvonimir Solin i Javnu ustanovu u kulturi »Zvonimir« Solin nametnulo pandemijsko vrijeme.

Iako i ove godine kao i prethodne, festival nije bio međunarodnoga karaktera, svojim je programom ipak zadržao kvalitetu i kontinuitet, kao zalog za novi razvoj u budućem postpandemijskom vremenu.

Glavni gosti ovogodišnjega festivala bili su članovi Gradske limene glazbe Petrinja koji sa solinskim glazbarima njeguju dugogodišnje prijateljske i suradničke odnose.

– Iznimno smo počašćeni što ove godine na našem festivalu možemo ugostiti drage prijatelje iz Petrinje te im gostoprimstvom u našem gradu pomoći da se barem malo odmaknu od teške svakodnevice s kojom se susreću u potresom razrušenom gradu.

Isto tako, zahvaljujemo im što su usprkos svim problemima kojima su okruženi našli volje i snage organizirati se za dolazak i pripremu repertoara s kojim će uveličati naš festival – rekao je u ime organizatora Grgo Bućan, predsjednik Gradske glazbe Zvonimir Solin pred sam početak koncertnoga programa ovogodišnjeg Solin Brass Festa koji se održao se u Bašti Gašpić, a na kojem su se zajedničkim nastupom predstavili i domaćini i gosti.

Orkestar Gradske glazbe Zvonimir Solin izveo je pod dirigentskim vodstvom mo. Tonća Ćićerića program sastavljen većinom od uvertira, koračnica, polki i opernih ulomaka pretežno hrvatskih skladatelja poput Srećka Albinija, Ivana pl. Zajca i Jakova Gotovca, u kojima je pokazao visoku razinu interpretacije, pogotovo ako uzmemo u obzir da su se orkestru priključile nove generacije mladih glazbenika, stasalih u posljednje dvije godine.

Mladost je glavno obilježje i Gradske limene glazbe Petrinja, koja se pod ravnanjem mo. Josipa Kapovića predstavila revijalnim programom sastavljenim od niza domaćih i svjetskih pop i rock uspješnica.

Petrinjci su muzicirali vrlo nadahnuto, stilski dotjerano i precizno, a njihov uspjeh je tim veći ako uzmemo u obzir da u potresom razrušenom gradu jedva nalaze prostora i vremena za pokuse. Entuzijazam Petrinjaca prepoznala je i mnogobrojna solinska publika koja ih je nagradila dugotrajnim pljeskom i pozvala na čak dva glazbena dodatka.

– Hvala solinskoj publici na ovako lijepom prijemu. Pokazali su da znaju prepoznati i nagraditi rad i odricanje glazbenika amatera, što nam puno znači, pogotovo sada kada se trudimo naše društvo održati u ovim jako teškim uvjetima – rekao je na kraju koncerta mo. Josip Kapović, dirigent petrinjskoga orkestra, zahvalivši kolegama iz Gradske glazbe Zvonimir na pozivu i gostoprimstvu.

Goste iz Gradske limene glazbe Petrinja na čelu s predsjednikom Tomislavom Komesom u sklopu festivalskoga programa primio je i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, koji se tom prilikom upoznao s bogatom poviješću petrinjskoga orkestra koja seže od daleke 1808., ali i s izazovima pred kojima se danas nalaze.

Naime u razornom potresu koji je pogodio njihov grad u prosincu prošle godine u potpunosti je razrušen i njihov glazbeni dom pri čemu je uništen i dio vrijedne arhive i instrumentarija. Isto tako, uništen je i Hrvatski dom, koncertni prostor u kojemu su priređivali svoje produkcije, što dodatno otežava njihov daljnji rad.

– Dragi prijatelji, u potpunosti razumijem situaciju u kojoj se nalazite s obzirom da sam osobno posjetio vaš grad nedugo nakon potresa i na terenu se uvjerio o kakvim se razmjerima štete radi. Ipak, vjerujem da će nesalomljivi glazbarski duh koji vas je održao preko dva stoljeća pobijediti i ovaj put i da se vrijedna glazbena tradicija Petrinje neće ugasiti – izjavio je tom prilikom gradonačelnik Ninčević uručivši gostima iz Petrinje nekoliko prigodnih poklona i odluku o dodjeli 20 tisuća kuna pomoći za obnovu instrumentarija koji je nastradao u potresu.

– Iznimno smo zahvalni gospodinu Ninčeviću na lijepim riječima dobrodošlice kao i na gesti koja nas je vrlo iznenadila. Ova nam je pomoć od iznimnoga značaja jer nam, osim financijske pruža i moralnu potporu te nam daje nadu da ćemo uz pomoć dragih prijatelja i kolega glazbara iz čitave Hrvatske ponovno podići našu Glazbu i naš grad iz ruševina – zaključio je na kraju Tomislav Komes, predsjednik petrinjskih glazbara, izrazivši optimizam i nadu da će se uskoro ostvariti uvjeti za uzvratni posjet Solinjana Petrinji.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću