SOLINSKA EPIZODA DEVETIH DANA KLASIČNE GITARE – Seviljski majstori

SOLINSKA KRONIKA 327, 15. studenoga 2021.

Ovaj izvanredan gitaristički duo, kojega čine vodeći španjolski gitaristi zavidne međunarodne solističke i pedagoške karijere Franisco Bernier i Antonio Duro, predstavio se solinskoj publici biranim programom, sastavljenim od stožernih djela gitarističke literature, ali i ponekim obradama ciljano pisanima za ovaj izvođački sastav

U sklopu programa 9. Dana klasične gitare ostvareno je još jedno uspješno partnerstvo između Javne ustanove u kulturi »Zvonimir« Solin i udruge »Gitara ST« iz Splita, ove godine u zajedničkoj produkciji koncerta »Musicas del Mudno« Sevilla Guitar Dua. Ovaj izvanredan gitaristički duo, kojega čine vodeći španjolski gitaristi zavidne međunarodne solističke i pedagoške karijere Franisco Bernier i Antonio Duro, predstavio se solinskoj publici biranim programom, sastavljenim od stožernih djela gitarističke literature, ali i ponekim obradama ciljano pisanima za ovaj izvođački sastav.

U prvomu dijelu koncerta izvedena su skladbe »Fantazija op. 54« Fernanda Sora, »In Memoram« Antóna Garcíe Abrila, »Canción del Árbol caído« Alberta Ginastere i »Lo que vendrá« Astora Piazzolle, kojima su seviljski majstori gitare, izvanrednom i nadahnutom izvedbom potpuno zaokupili pažnju publike, da bi svoje majstorsko umijeće potvrdili u drugomu dijelu koncerta izvedbama skladbe »Bad Boy« Torua Takemitsua i trostavačnom skladbom »Tonadilla« Joaquína Rodriga.

Koncert su zaključili s nekoliko amblematskih minijatura Maunela de Falle: Danza del Molinero, Raomance del Pescador i La Vida Breve. Zavidnom izvođačkom tehnikom, profinjenim osjećajem za stilske značajke svakog pojedinog djela, kao i istančanim smislom za dinamičko nijansiranje u vrlo zahtjevnim akustičkim uvjetima Zvonimirove dvorane, kreirali su izvanrednu interpretaciju koja je, za pandemijske uvjete brojnu solinsku publiku, ostavila bez daha i koja će se zasigurno dugo pamtiti.

Naposljetku valja spomenuti i to da je gostovanje Seville Guitar Dua u Solinu i Splitu realizirano uz pokroviteljstvo Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću