SOLISTIČKI RECITAL SOLINSKOGA TENORA BOŽE JURIĆA PEŠIĆA, SOLISTA OPERE HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U SPLITU – Ozbiljna glazbena večer

SOLINSKA KRONIKA 324, 15. KOLOVOZA 2021.

Ovaj koncert svojom koncepcijom, ali i izvedbom, zasigurno spada u jedno od najboljih ostvarenja klasične glazbe i na ovom, ali i na nekoliko prošlih Solinskih kulturnih ljeta, te će kao takav će zasigurno ostati u dugom sjećanju

Solinski tenor Bože Jurić Pešić, inače solist Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, predstavio se solističkim recitalom u sklopu klasičnoga glazbenog programa 26. Solinskog kulturnog ljeta.

Suverena vokalna tehnika, sigurna intonacija i odlično vladanje njemačkim jezikom iz skladbe u skladbu potvrdile su prvi dojam i zadržale pažnju slušatelja od samoga početka

Ozbiljno i promišljeno sastavljen koncertni repertoar posvećen solo pjesmama Roberta Schumanna i Franza Schuberta bio je pravo osvježenje u odnosu na stereotipne kvazioperne koncertno-turističke kolaže koji se u ljetnim mjesecima priređuju u mjestima na našoj obali.

Lirika njemačkoga romantizma, predstavljena kroz vrhunska ostvarenja pjesnika poput Heinricha Heinea, Johanna Wolfganga von Goethea, Friedricha Rückerta, Wilhelma Müllera i Ludwiga Rellstaba, zaogrnuta i uzvišena Schumannovom i Schubertovom glazbom, u izvedbi tenora Jurića – Pešića i uz ravnopravno umjetničku sukreacija pijanista Zorana Velića pružili su solinskoj publici vrhunski glazbeni doživljaj.

Prvi dio koncerta posvećen je Schumannovim ciklusima Myrten op. 25, Liederkreis, op. 39 i Dichterlieb, op. 48 iz kojih je izabrano deset solo – pjesama posloženih u zaokruženu i čvrstu cjelinu.

Jurić Pešić u koncert je ušao koncentrirano i sigurno i već na samom početku dao naslutiti da je pred njime i nama jedna ozbiljna glazbena večer. Suverena vokalna tehnika, sigurna intonacija i odlično vladanje njemačkim jezikom iz skladbe u skladbu potvrdile su prvi dojam i zadržale pažnju slušatelja od samoga početka.

Nakon kraće pauze uslijedio je drugi dio koncerta satkan od izbora iz Schubertovih ciklusa Die schöne Müllerin, Winterreise i Schwanengesang te još nekoliko solo – pjesama koje stoje kao samostalne skladbe.

Izvedba Schubertova vokalnoga opusa potvrdila je sva očekivanja iz prvoga dijela koncerta. Jurić Pešić ostao je do kraja suveren i koncentriran, njegova izvedba bila je stilski jasna i nadahnuta, što se prenijelo i na publiku koja je s ushitom reagirala na svaku sljedeću skladbu.

Program je zaključen »Vilinskom kraljem«, Schubertovim i Goetheovim remek-djelom izrazitoga dramskog narativa, kojega je Jurić Pešić izveo potpuno predano i sugestivno, uvjerivši slušatelje u svaku otpjevanu notu i svaku izvedenu frazu.

Na dugotrajnom pljesku i odobravanju oduševljene publike umjetnici su zahvalili izvedbom još jednoga dodatka.

Ovaj koncert svojom koncepcijom, ali i izvedbom, zasigurno spada u jedno od najboljih ostvarenja klasične glazbe i na ovom, ali i na nekoliko prošlih Solinskih kulturnih ljeta, te će kao takav će zasigurno ostati u dugom sjećanju.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću