U GALERIJI »ZVONIMIR« PREDSTAVLJENA BROŠURA »MOJE ZGODE U SALONI« – Novo ruho starih priča

SOLINSKA KRONIKA 329, 15. siječnja 2022.

Brošuru su priredili Turistička zajednica grada Solina i Arheološki muzej Split, a anegdote su preuzete iz članka Arsena Duplančića »Nekoliko doživljaja don Frane Bulića iz njegove neobjavljene knjige o Saloni« objavljenoga godine 1986. dodatno je prilagodio kustos epigrafičke zbirke Arheološkoga muzeja Split Nino Švonja

Brojnim djelima nadahnutima životom i radom svećenika, arheologa i povjesničara don Frane Bulića ovih je dana pridodano još jedno »Moje zgode u Saloni«. Dvojezična brošura donosi izbor don Franinih anegdota vezanih uz Salonu kojoj je posvetio najveći i najvažniji dio svojih istraživanja. Brošuru su priredili Turistička zajednica grada Solina i Arheološki muzej Split, a anegdote su preuzete iz članka Arsena Duplančića »Nekoliko doživljaja don Frane Bulića iz njegove neobjavljene knjige o Saloni«.

Okupljene na prezentaciji, održanoj 16. prosinca u Galeriji »Zvonimir«, pozdravio je dogradonačelnik Ivica Rakušić koji se posebno osvrnuo na važnost ove brošure u turističkoj promidžbi Salone, a predstavljanju je nazočio i ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu dr. sc. Ante Jurčević.
Nešto više o nastanku i sadržaju djela rekli su direktorica TZ Solin Jelena Stupalo, voditelj knjižnice Arheološkoga muzeja u Splitu Arsen Duplančić, prof. i kustos epigrafičke zbirke Arheološkoga muzeja Split Nino Švonja zaslužan za odabir anegdota i slika te popratnih komentara sadržanih u brošuri.

– Zahvaljujući Arheološkomu muzeju Split, odnosno njihovom projektu interpretativnoga razgleda Salone »Šetnja s don Franom Bulićem« kojega utjelovljuje upravo Nino Švonja, nastala je ideja za ovu knjižicu – rekla je Jelena Stupalo dodajući kako je smatrala da priče sadržane u tomu projektu trebaju biti dostupne svim posjetiteljima.

– Iz anegdota sadržanih u ovoj knjižici, koja će biti besplatna za sve posjetitelje Salone, možemo iščitati don Franinu duhovitost, upornost i snalažljivost. Nadamo se da će ona doprinijeti interpretaciji i promidžbi ovoga dijela naše baštine koja do sada nije bila dovoljno poznata široj javnosti – poručila je direktorica TZ Solin Jelena Stupalo.

Arsen Duplančić, prof. iznio je neke od zanimljivih detalja vezanih uz don Franu Bulića, istaknutoga Solinjanina koji je u nasljeđe ostavio brojne uspomene.

– Njegova se veličina očitovala i u njegovu ophođenju s ljudima, odnosno u činjenici da se znao svima približiti, težacima i đacima, arheolozima i visokim dužnosnicima, a brojne dogodovštine i anegdote govore o njegovom karakteru, domišljatosti i ustrajnosti – rekao je prof. Duplančić upućujući pohvale odabiru naslovnice brošure koja donosi zanimljivu karikaturu don Frane Bulića. Za njezinu izradu zaslužan je don Franin suvremenjak, poznati hrvatski karikaturist Anđeo Uvodić.

Priređivač brošure Nino Švonja uputio je ovom prilikom zahvalu svima onima koji su omogućili njezin nastanak i tiskanje, a posebno Jeleni Stupalo, Arsenu Duplančiću, ravnatelju Arheološkog muzeja Anti Jurčeviću te kolegici Emi Višić Ljubić koja je dala veliki doprinos u njezinu stvaranju.
U glazbenom dijelu programa nastupila je mlada Solinjanka Sara Andrić, dok je glumac Ivan Medić, koji je ovom prilikom utjelovio lik don Frane Bulića, predstavio nekoliko zgoda sadržanih u knjižici.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću