BOGAT PROGRAM 16. MEĐUNARODNOG FESTIVALA KARIKATURA SOLIN 2021. – Istinski festival

SOLINSKA KRONIKA 326, 15. listopada 2021.

Bogata festivalska događanja zaključena su svečanom dodjelom nagrada i priznanja sudionicima te zahvalnica pokroviteljima manifestacije, Gradu Solinu, hotelu »Salona Palace« i Turističkoj zajednici Županije splitsko-dalmatinske koju je preuzeo župan Blaženko Boban

Na programu 16. Međunarodnog festivala karikatura Solin 2021. koji se ove godine po prvi puta odvijao tijekom tri dana, našao se čitav niz događanja koji su ovu manifestaciju podigli na još višu razinu.

Festival je usklopu izložbe odabranih karikatura, postavljene u Galeriji »Zvonimir«, službeno otvorio solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević koji je prije svega istaknuo kako je riječ o izuzetno zahtjevnoj organizaciji koja iziskuje puno truda i zalaganja.

– Iskoristio bih stoga ovu priliku da još jednom zahvalim našem sugrađaninu, karikaturistu Marku Iviću koji je osmislio i pokrenuo ovo vrijedno međunarodno događanje. Zahvalu moram uputiti i Turističkoj zajednici grada Solina, Javnoj ustanovi u kulturi »Zvonimir« i Gradskoj knjižnici Solin koje su se ove godine uključile u organizaciju te dodatno razradile festivalska događanja – rekao je gradonačelnik ističući kako će Grad i ubuduće pružati podršku održavanju ove manifestacije.

Osim izložbom, razdoblje od 17. do 19. rujna tijekom kojega se odvijao Festival obilježeno je još nizom sadržaja, radionicom za osnovnoškolce u kojoj su sudjelovali učenici solinskih škola, OŠ don Lovre Katića i OŠ kralja Zvonimira, te OŠ Plokite i OŠ Manuš iz Splita, predstavom »Zov divljine« GK Scena Gorica i predavanjem karikaturista Joška Marušića i Nikole Listeša. Upriličena je i »Večer aforizama« te program pod nazivom »Dnevna doza karikature« tijekom kojega su građani imali priliku upoznati sudionike festivala i dobiti vlastitu karikaturu.

Bogata festivalska događanja zaključena su svečanom dodjelom nagrada i priznanja sudionicima te zahvalnica pokroviteljima manifestacije, Gradu Solinu, hotelu »Salona Palace« i Turističkoj zajednici Županije splitsko-dalmatinske koju je preuzeo župan Blaženko Boban.

– Riječ je o manifestaciji koju podržavam od njezina pokretanja 2005. kada sam bio u prvoj godini mandata na mjestu gradonačelnika Solina. Osim kao gradonačelnik, podržavao sam je i kao građanin, ali i sada kao župan. Ovo je uistinu vrijedna turistička promocija našeg grada, posebno uzimajući u obzir broj kandidata iz cijeloga svijeta koji šalju svoje radove – rekao je župan.

Prvi čovjek Festivala, karikaturist Marko Ivić, nije krio zadovoljstvo interesom kojeg ova manifestacija izaziva u svijetu karikature što potvrđuje i brojka od oko 350 autora koliko ih je ove godine poslalo svoje radove.

– Među njima su neki od najeminentnijih svjetskih karikaturista, poput Pittera Klausa, dobitnika prve nagrade, koji je večeras s nama. Moram spomenuti i kolege iz Hrvatske koji mi daju podršku i aktivno se uključuju u Festival – rekao je Ivić uručujući ovom prilikom zahvalnice dugogodišnjim sudionicima Festivala, kolegama karikaturistima Nikoli Listešu, Ivici Kolumbiću, Slobodanu Butiru i Krešimiru Kvešteku, a zahvalnicu je primio i Mladen Vuković, novinar i književnik, koji od prve godine sudjeluje u njegovoj organizaciji.

Čestitke dobitnicima i zahvalu svim sudionicima uputila je i direktorica TZ Solin Jelena Stupalo, uz koju su ovom prilikom bili Ivan Peroš i Tonći Ćićerić, ravnatelji Gradske knjižnice Solin i Javne ustanove u kulturi »Zvonimir«. Svečanost dodjele nagrada pjesmom su uveličale članice ženke klape KUD-a »Salona«.

Karikatura i identitet

Grand prix nagrada 16. međunarodnog festivala karikature Solin 2021. pripala je austrijskom karikaturistu Pitteru Klausu. Drugo mjesto osvojio je Ilya Katz iz Israela, a treće hrvatska karikaturistica Dubravka Bodulić.

Posebno priznanje koje tradicionalno dodjeljuje Turistička zajednica grada Solina otišlo je u ruke poznatog iranskog karikaturista Fakhreddina Dost Mohammada dok su specijalne nagrade Festivala osvojili njegov sunarodnjak Majid Amini i talijanski karikaturist Marco De Angelis.

Austrijski karikaturist Pitter Klaus dobio je Grand prix nagradu 16. međunarodnog festivala karikature Solin 2021.

Dobitnik grand prixa Pitter Klaus osobno je preuzeo priznanje koje uključuje i novčanu nagradu u iznosu od 1,016 eura.

– Vodeći se zadanom temom ovogodišnjeg festivala, »Povijesni gradovi«, odlučio sam ukazati na problem koji je jednako čest kod nas u Austriji i kod vas u Hrvatskoj, a to je novogradnja koja narušava identitet povijesnih gradova – rekao je 47-godišnji Pitter Klaus inače poznati karikaturist i ilustrator brojnih knjiga dodajući kako je uistinu s posebnim užitkom boravio u Solinu te se upoznao s njegovim bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem.

Svečanosti je nazočila i karikaturistica Dubravka Bodulić iz Splita, dobitnica treće nagrade za karikaturu inspiriranu Dioklecijanovom palačom, točnije splitskim Vestibulom i virusom Covid-19 koji je obilježio proteklo razdoblje.

– Presretna sam zbog ove nagrade, posebno jer dolazi od strane kolega. Općenito držim kako je karikatura fantastičan medij kroz kojeg možeš puno toga reći. Istovremeno je kratka, oštra, smiješna, žalosna i groteskna, te često otkriva ono što riječima ne bismo mogli izraziti – rekla je Dubravka inače arhitektica po struci, koja je čitav radni staž provela u prosvjeti baveći se likovnom pedagogijom.

 

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću