GRAD POTPISAO UGOVORE S 14 MLADIH PODUZETNIKA, VLASNIKA NOVOOSNOVANIH TVRTKI I OBRTA – Osluškivanje potreba poduzetnika

Usprkos štednjama u proračunu gradonačelnik je predložio da se sredstva za poticanje i razvoj poduzetništva podignu s planiranih 700 tisuća na milijun kuna, a Gradsko vijeće je kroz rebalans proračuna taj prijedlog usvojilo.
Novoosnovanim tvrtkama i obrtima osigurano je ukupno 250 tisuća kuna, a kroz odobrenih 14 zahtjeva iskorišteno je oko 150 tisuća što znači da je poziv i dalje otvoren

U solinskoj je gradskoj vijećnici 6. kolovoza upriličeno je potpisivanje ugovora s 14 mladih poduzetnika, vlasnika novoosnovanih tvrki i obrta, kojima je Grad u sklopu paketa mjera poticanja poduzetništva dodijelio financijsku potporu i to ženama vlasnicama tvrtke ili obrta u visini od 12 tisuća kuna, a muškarcima 10 tisuća kuna.
Potpisivanju ugovora nazočili su gradonačelnik Dalibor Ninčević i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijana Žižić.
– Postojeći paket mjera namijenjenih poticanju poduzetništva ove smo godine, zbog aktualne situacije s virusom COVID-19, znatno proširili kako bismo smanjili negativan utjecaj pandemije na gospodarstvo – rekao je gradonačelnik Ninčević dodajući kako je usprkos štednjama u proračunu predložio da se sredstva za poticanje i razvoj poduzetništva podignu s planiranih 700 tisuća na milijun kuna, a Gradsko vijeće je kroz rebalans proračuna taj prijedlog usvojilo.

– Najviše sredstava osigurano je za potporu novosnovanim tvrtkama i obrtima, ukupno 250 tisuća kuna, a kroz odobrenih 14 zahtjeva iskorišteno je oko 150 tisuća što znači da je poziv i dalje otvoren – izvijestio je gradonačelnik izražavajući zadovoljstvo što se unatoč aktualnoj situaciji ove godine prijavilo čak 14 mladih poduzetnika među kojima je i velik broj žena.
Prema riječima pročelnice Marijane Žižić interes za poticaje ove je godine bio iznimno velik pa je tako zaprimljeno oko 130 zahtjeva te su pozivi za sve ostale mjere, osim poticanja novosnovanih tvrtki i obrta, zaključeni u roku od dva dana.
– Odobrena su 54 zahtjeva za pomoć tvrtkama, odnosno obrtima koji su zbog pandemije imali poteškoća u poslovanju, a 39 ih je dobilo potporu za suradnju s gospodarskim subjektima s područja grada Solina što nas posebno veseli jer nam je cilj poticati solinske tvrtke i obrte na međusobnu suradnju. Ove godine dodijeljena je i potpora za tradicijska zanimanja koja, nažalost polako izumiru i bez potpore ne mogu opstati, a odobreno je ukupno pet takvih zahtjeva – rekla je pročelnica Žižić.
– Paket mjera iz godine u godinu izgleda drugačije jer pokušavamo osluškivati potrebe naših poduzetnika pa ćemo ih sukladno tome i tijekom narednih godina dodatno modificirati – najavio je gradonačelnik napominjući kako je ovom prilikom zbog pridržavanja epidemioloških mjera organizirano potpisivanje ugovora s vlasnicima novosnovanih tvrtki i obrta, a tijekom narednih dana će se organizirati i za sve ostale koji su putem drugih mjera ostvarili pravo na poticaj.
– Ono što ovom prilikom svakako moram spomenuti je činjenica da još uvijek nije otvoren poziv za Program poticanja poljoprivrede za kojeg smo osigurali 100 tisuća kuna, a razlog su izmjene koje donosi nadležno Ministarstvo i na koje još uvijek čekamo – rekao je gradonačelnik.

Šest mjera

Grad Solin je dosadašnji paket mjera namijenjenih poticanju poduzetništva, zbog aktualne situacije s virusom COVID-19 proširio dodatnim mjerama kako bi ublažio negativan utjecaj pandemije na gospodarstvo. Poticaju su se ove godine mogli ostvariti kroz šest mjera:
1. Potpora za ponovno zapošljavanje otpuštenih zaposlenika uslijed pandemije COVID-19 kod istog ili drugog poslodavca s područja našeg grada
2. Potpora za ponovno otvaranje tvrtke/obrta koja je bila zatvorena ili stavljena u mirovanje uzrokovano pandemijom
3. Potpora tvrtkama/obrtima s padom prihoda većim od 40 posto uzrokovano pandemijom
4. Potpora za novoosnovane tvrtke/obrte
5. Potpora suradnji gospodarskih subjekata s područja grada Solina
6. Potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih i deficitarnih djelatnosti

Solin kao Venezuela

Ove godine je među vlasnicima novosnovanih tvrtki i obrti koji su ostvarili pravo na poticaj Grada znatno veći broj žena u odnosu na prethodne godine. Među njima je i Iva Tokić vlasnica obrta za nutricionizam »Nutrivat«, mlada Solinjanka koja se nakon stjecanja diplome na Sveučilištu Oxford u Velikoj Britaniji odlučila na povratak u Hrvatsku.
– Mislim da se u Hrvatskoj jako puno može napraviti i u situaciji kad nema mogućnosti mi mladi je možemo stvoriti – poručila je Iva koja će potporu Grada iskoristiti za nabavku novih dijagnostičkih aparata.
Među dobitnicima potpore je i Marco Antonio Figueroa Barnique koji se prije osam godina iz Venezuele doselio u Solin i tu je zajedno sa suprugom Leom Crmarić otvorio obrt za organizaciju dječjih priredbi i rođendana.
– U Solinu mi je lijepo, podsjeća me na moj dom u Venezueli. Supruga i ja smo pokrenuli posao i potpora nam jako puno znači. Utrošit ćemo je za nabavku opreme za nove magične trikove – rekao je Marco kojem je supruga Lea pomagala u snalaženju s hrvatskim jezikom.

 

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću