GRADONAČELNIK ODRŽAO SASTANAK S CILJEM RJEŠAVANJA PROBLEMA PASA LUTALICA – Divlji čopor hara Solinom

SOLINSKA KRONIKA 338., 15. listopada 2022.

– Pri tom svakako treba voditi računa o zaštiti životinja, ali, uz dužno poštovanje prema psima, sigurnost građana našega grada ipak mi je najvažnija. Ne zanima me prebacivanje odgovornosti s institucije na instituciju, svi smo odgovorni ako se nekome od djece nešto dogodi. Zato djelujmo odmah i bez odgode – pozvao je gradonačelnik Ninčević

Stanovnici solinskih naselja Mravince i Kučine, ali i istočnih dijelova Splita, Dračevca i područja uz Karepovac, godinama žive u strahu od čopora divljih pasa koji lutaju tim područjem.

Riječ je o problemu koji se u zadnje vrijeme dodatno intenzivirao što potvrđuje činjenica da građani gotovo svakodnevno dojavljuju o njihovom približavanju kućama, posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima.

Gradonačelnik Dalibor Ninčević održao je tim povodom sastanak s predstavnicima državnih institucija, nadležnih službi, odgovornih društava, tvrtki i drugih dionika koji bi svojim djelovanjem mogli pridonijeti rješavanju ovoga za grad Solin »gorućeg problema«.

– S obzirom na situaciju koja je eskalirala s čoporima pasa, hitno smo organizirali sastanak svih dionika kako bismo pokušali riješiti ovaj problem koji uistinu nije lagan i koji ne egzistira od jučer – rekao je gradonačelnik Ninčević nakon sastanka održanoga u solinskoj Gradskoj vijećnici.

Neodgovorni vlasnici

– Na sastanku su sudjelovali predstavnici Grada Solina, komunalnoga redarstva, predstavnik Grada Splita, tvrtke As Eko kao koncesionara za zbrinjavanje životinja, predstavnici HGSS-a, Županije splitsko-dalmatinske, policije te lovne i veterinarske inspekcije, a intencija nam je bila donijeti zaključke kako bi se ovaj problem što prije riješio.

Moram istaknuti i to da su za njega u prvom redu krivi neodgovorni vlasnici koji ostavljaju pse i oni postaju lutalice, grupiraju se i stvaraju čopore koji predstavljaju ugrozu za građane, pogotovo za djecu.

Dogovorili smo se da će od idućega tjedna sve institucije, a posebno najmjerodavnije, tvrtka As Eko, komunalne službe grada Solina, policija i HGSS, organizirati cijelonoćna dežurstva na pojedinim lokacijama kako bi pokušali prevenirati određena ponašanja tih čopora, uspavati pse i poduzeti sve ono što zakon predviđa kako bi se problem riješio – poručio je Ninčević.

Sastanku je nazočio i voditelj Odsjeka za redarstvo Grada Splita Goran Dlaka, koji je iskazao podršku Gradu Solinu u rješavanju problema koji muči i prigradska splitska naselja.

– Dosad smo već imali koordiniranih akcija s Gradom Solinom i u nekoliko navrata se uspjelo uhvatiti nekoliko jedinki, ali problem i dalje egzistira – rekao je Dlaka najavljujući daljnju intenzivnu suradnju s Gradom Solinom.

Divlji i nepripitomljivi

Prema riječima Leonarda Krnčevića, predstavnika tvrtke As Eko, riječ je o nečipiranim i asocijalnim psima koji nemaju nikakvoga kontakta s ljudima te su vrlo teško udomljivi.

– Ti se psi teško pripitomljavaju i vrlo su problematični. Mi ovo radimo već desetak godina, ali sanacija Karepovca je izazvala eskalaciju, psi su izašli iz prostora u kojemu su prije obitavali i predstavljaju ugrozu.

Osim toga riječ je o teškomu terenu kojim smo se nakon požara mogli kretati, ali sad je to postalo gotovo nemoguće. U svakom slučaju teško je bilo što planirati jer se tim psima ne možemo približiti.

Imamo želju i volju, svakodnevno izlazimo na teren, građani nas zovu, ali psi u nekoliko minuta nestanu. Jako su brzi, a kreću se na području površine od oko pet kilometara kvadratnih – rekao je Krnčević savjetujući građanima da u slučaju susreta s čoporom oštro zaviču te bace kamen ili štap.

Zaključujući sastanak gradonačelnik je poručio kako je prije svega važno da sve institucije djeluju preventivno i da zajedno pristupe rješavanju ovog problema.

– Pritom svakako treba voditi računa o zaštiti životinja, ali, uz dužno poštovanje prema psima, sigurnost građana našega grada ipak mi je najvažnija. Ne zanima me prebacivanje odgovornosti s institucije na instituciju, svi smo odgovorni ako se nekome od djece nešto dogodi. Zato djelujmo odmah i bez odgode – pozvao je Ninčević.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću