ODRŽANA VJEŽBA SPAŠAVANJA I EVAKUACIJE POD NAZIVOM »POKAZNA VJEŽBA SPAŠAVANJA NA BRZOJ VODI I POPLAVI – JADRO 2023.« – Spremnost djelovanja u svim situacijama

SOLINSKA KRONIKA 342, 15. veljače 2023.

Vježba je imala za cilj provjeru uvježbanosti i usklađenosti djelovanja operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite u slučaju spašavanja na brzoj vodi kao i obrane od poplave te provjeru međusobne koordinacije između žurnih službi. Uz to je usmjerena na podizanje svijesti o klimatskim promjenama koje se svakako odražavanju i na tok rijeke Jadro

U organizaciji Grada Solina i Hrvatske gorske službe spašavanja stanica Split na rijeci Jadro uz Gospin otok 4. veljače održana je vježba spašavanja i evakuacije pod nazivom »Pokazna vježba spašavanja na brzoj vodi i poplavi – Jadro 2023.«

U prvomu dijelu pokazne vježbe sudjelovao je i potražni pas

– Vježba je imala za cilj provjeru uvježbanosti i usklađenosti djelovanja operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite u slučaju spašavanja na brzoj vodi kao i obrane od poplave te provjeru međusobne koordinacije između žurnih službi.

Uz to je usmjerena na podizanje svijesti o klimatskim promjenama koje se svakako odražavaju i na tok rijeke Jadro – rekao je Toni Poljak, voditelj Sekcije za spašavanje s brze vode i poplave HGSS-a stanice Split dodajući kako broj intervencija raste iz godine u godinu.

– Razlog tome su sve ekstremnije situacije, odnosno nagle i velike kiše koje dovode do bujičnih poplava. Pritom su najviše ugroženi gradovi na obali, posebno kada se dogodi koincidencija obilnih padalina i plime. Tako smo prije nekoliko mjeseci u Rijeci imali tragičan primjer muške osobe stradale u bujici ispod auta – objasnio je Poljak.

Osnovni cilj održane vježbe bila je provjera uvježbanosti i usklađenosti djelovanja operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite u slučaju spašavanja na brzoj vodi

U prvomu dijelu pokazne vježbe na Jadru sudionici su predstavili način potrage za utopljenikom uz pomoć plovila navezanog na konope, ronioca, ekipe spašavatelja na plovilu i na kopnu te potražnoga psa s vodičem.

Predstavljena je i vježba transporta ljudi i opreme preko rijeke pri čemu se koristila dijagonala i tirolska prečnica, varijanta žičare koja se najčešće koristi kod speleoloških spašavanja. Tom prilikom na obali je predstavljena i kompleksna oprema koju koriste spasioci kao i vozilo Unimog, specijalizirano vozilo za pristup nepristupačnom terenu i prihvat ozlijeđenih koje je Grad Split u prosincu prošle godine uručio predstavnicima HGSS-a.
Atraktivnu i nadasve uspješnu vježbu koja je predstavila rad i vještine spasilaca s brzih voda i poplava popratio je i solinski dogradonačelnik Ivica Rakušić.

HGSS predstavlja bitnu kariku u operativnim snagama Splitsko-dalmatinske županije

– Rijeka Jadro nije preduga, ali je dinamična i postoji nekoliko točaka koje je HGSS detektirao kao potencijalno opasne.

Ovom vježbom smo htjeli ukazati na njih, ali i pokazati spremnost HGSS-a i Civilne zaštite Grada Solina da djeluje u kriznim situacijama.

Nadamo se naravno, da neće biti potreba za takvim intervencijama, ali želimo biti spremni i drago mi je da je velik broj građana, posebno djece tu i da prati ovu vježbu – rekao je dogradonačelnik Rakušić.

Vježbi na Jadru nazočili su i članovi Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije na čelu s načelnikom Stožera Damirom Gabrićem.

– Splitsko-dalmatinska županija jako puno ulaže u svoje operativne snage, lanac u kojemu HGSS predstavlja jednu od bitnih karika. Ovo je jedna od redovitih godišnjih vježbi koja još jednom potvrđuje spremnost njihova djelovanja u svim situacijama – poručio je Gabrić.

Po završetku vježbe u prostorijama HGSS-a u Majdanu okupili su se predstavnici Grada Solina, Županije splitsko-dalmatinske, Hrvatskih voda i ekoloških udruga kako bi popratili prezentaciju o potencijalu rijeke Jadro kao poligona za sport, obuke i vježbe spašavanja bez negativnoga utjecaja na okoliš, kao i prezentaciju o poplavama.

– U slučaju nesreće najbitnije je sačuvati prisebnost te smiriti sebe i druge.

Voda je naša osnovna životna potreba, ali zbog opasnosti koje vrebaju u i na rijekama, potocima, jezerima i morima lako može postati naš »neprijatelj« – poručili su sudionici vježbe »Jadro 2023«.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću