MEDIJSKA KONFERENCIJA VLADAJUĆIH U GRADSKOMU VIJEĆU O POTENCIJALNOMU POSLOVNOM ZLOSTAVLJANJU U SOLINSKIM VRTIĆIMA – Teške optužbe

SOLINSKA KRONIKA 327, 15. studenoga 2021.

– Pokušali smo putem Gradskoga vijeća, ali i kroz razgovor s gradonačelnikom potaknuti rješavanje ovoga problema, ali nažalost do danas ništa nije riješeno. U međuvremenu je osnovana radna skupina u koju su imenovani predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te je održan sastanak kojem je nazočilo troje predstavnika sindikata te 13 djelatnica koje su prozvale svoje nadređene za »mobbing« – rekao je predsjednik Gradskoga vijeća Ivan Andabak

Predstavnici vladajućih u solinskomu Gradskom vijeću sazvali su 21. listopada medijsku konferenciju s ciljem upoznavanja javnosti s problemom potencijalnoga »mobbinga« u solinskoj vrtićkoj ustanovi »Cvrčak« o kojem se raspravljalo na protekle dvije sjednice Gradskoga vijeća.

Predsjednik Gradskoga vijeća Ivan Andabak predstavio je medijima kronologiju svih događanja vezanih uz pritužbe određenog broja djelatnica spomenute ustanove.

Vladajući su na medijskoj konferenciji predstavili i kronologiju čitavoga slučaja

– Prvi dopis u kojemu se spominje »mobbing« u Dječjem vrtiću »Cvrčak« zaprimio sam od strane sindikata u srpnju ove godine. U dopisu su iznesene teške optužbe na račun uprave vrtića uz napomenu kako su u mjesecu travnju, a potom i svibnju ove godine uputili dopis Gradu, odnosno gradonačelniku Daliboru Ninčeviću koji se na isto oglušio – rekao je Andabak dodajući kako nakon prikupljanja svih informacija postoje indicije da se u solinskome vrtiću doista odvijaju radnje koje ugrožavaju dostojanstvo radnika.

– Pokušali smo putem Gradskoga vijeća, ali i kroz razgovor s gradonačelnikom potaknuti rješavanje ovoga problema, ali nažalost do danas ništa nije riješeno. U međuvremenu je osnovana radna skupina u koju su imenovani predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te je održan sastanak kojem je nazočilo troje predstavnika sindikata te 13 djelatnica koje su prozvale svoje nadređene za »mobbing« – rekao je Andabak prepuštajući riječ vijećniku Vedranu Duvnjaku članu spomenute radne skupine.

– Djelatnice su iznijele vlastita svjedočanstva koja su doista mučna. Napomenuo bih kako sam sastanku nazočio kao gradski vijećnik, odnosno da nisam ni sudac ni porota, ali ono što želim jest da se ta situacija ispita i da se takvi problemi u našemu vrtiću više nikada ne ponove – poručio je Duvnjak dodajući kako su sve optužbe usmjerene na iste osobe unutar vrtićke uprave.

Prema riječima predsjednika Gradskoga vijeća zatražena su dva očitovanja od vrtićke uprave, ali na jedan nije uopće stigao odgovor dok je na osnovu jednoga upućeno šturo očitovanje u kojemu se navodi kako je sve u redu, a potpisali su ga ravnateljica vrtića Anđela Biuk i predsjednik Upravnoga vijeća Goran Miličević.

– Naš je konačni zaključak da treba zatražiti stručnu pomoć u rješavanju ovoga problema, odnosno pozvati prosvjetnu inspekciju da utvrdi o čemu se radi i donese svoj sud – poručio je Andabak.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE SOLINSKOGA GRADONAČELNIKA NINČEVIĆA I DOGADONAČELNIKA RAKUŠIĆA NA TEMU DOGAĐANJA U VRTIĆIMA

Usmjereni na zaštitu pojedinca

– Moram se zapitati zašto predsjednik Gradskoga vijeća, koji izvještava javnost kako je još u srpnju zaprimio dopis sindikata s pritužbama na »mobbing« u vrtiću ili vijećnik Mikas, koji me proziva da nisam ništa poduzeo, nisu pozvali prosvjetnu i druge nadležne inspekcije da obave nadzor i ispitaju navedene pritužbe – upitao je gradonačelnik Ninčević

Konferenciju za medije na temu aktualnih događanja u vrtićkoj ustanovi »Cvrčak« Solin sazvali su i gradonačelnik Dalibor Ninčević te njegov zamjenik Ivica Rakušić koji u sklopu svojih zaduženja pokriva i resor javnih djelatnosti.

– Moj prioritet kao gradonačelnika i ove gradske uprave jest stvaranje uvjeta za sigurno i sretno odrastanje djece i neću dozvoliti da iz bilo kojega razloga i bilo kojih povoda iznimno važna i odgovorna djelatnost odgoja, obrazovanja, čuvanja i zdravstvene skrbi o našim najmlađima dođe u pitanje i da se na nju nabacuje blatom – rekao je gradonačelnik Ninčević dodajući kako je nesumnjivo da postoje određeni problemi unutar Ustanove i da ih treba rješavati.

Ninčević je istaknuo kako uloga gradonačelnika nije da arbitrira i prosuđuje za što postoje ovlaštena tijela unutar Ustanove i Ministarstva

– Uloga gradonačelnika nije da arbitrira i prosuđuje jer za to postoje ovlaštena tijela unutar Ustanove i Ministarstva. Ono na čemu ću ustrajati jest da se utvrde sve relevantne činjenice – poručio je Ninčević ističući kako bilo koja povreda dostojanstva radnika, ukoliko se optužbe pokažu istinitima, neće proći bez sankcija.

– Nakon što mi se obratio određeni broj zaposlenika Ustanove, te nakon što sam zaprimio dopis Sindikata obrazovanja, medija i kulture u kojemu se iznose sumnje o »mobbingu« nad nekim zaposlenicima u Ustanovi, pozvao sam ravnateljicu i zatražio da me izvijesti je li uprava vrtića zaprimila pritužbe zaposlenika te koje su mjere i aktivnosti poduzete da bi se utvrdila utemeljenost istih. Ravnateljica me povratno izvijestila o četiri službeno zaprimljene pritužbe koje su nakon provedene provjere od strane povjerenice za zaštitu dostojanstva radnika, koja djeluje unutar Ustanove, odbačene kao neosnovane – rekao je Ninčević dodajući kako se ova tema ponovno aktualizirala nakon lokalnih izbora, kada je formirana većina u Gradskom vijeću koju između ostalih čine i vijećnici izabrani s liste »Bolji Solin«.

Korištenje u političke svrhe

– Nositelj spomenute liste, ujedno i gradski vijećnik, dugogodišnji je bivši ravnatelj vrtića Davor Mikas koji se nikada nije pomirio s činjenicom da više nije ravnatelj Ustanove i kojemu je glavna misija rada u Gradskomu vijeću smjenjivanje ravnateljice. Sve to nažalost upućuje na činjenicu da se i ova situacija oko sumnji u postojanje »mobbinga« koristi u političke svrhe jer upravo je vijećnik Davor Mikas izabran od strane predsjednika Gradskoga vijeća da organizira sazivanje sastanka sa zaposlenicima vrtića te da na istom ima ulogu moderatora. Napomenuo bih da na sastanak nisu pozvani ravnateljica ili netko od predstavnika stručnih suradnika. Istovremeno mu je nazočio vijećnik Vedran Duvnjak, ne znam u kojoj ulozi, možda kao predsjednik Upravnoga vijeća vrtićâ koje je izabrano od strane Gradskoga vijeća unatoč jasnim upozorenjima pravne službe Grada kako ovlast za imenovanje ovoga tijela ima gradonačelnik, a ne Gradsko vijeće – istaknuo je Ninčević napominjući kako je o tome zatražio službeno očitovanje Ministarstva uprave.

– Na sastanku sam ostao samo iz poštovanja prema prisutnim odgojiteljicama i zaposlenicima Ustanove, a nakon što sam čuo svjedočanstva te uvidio da se ne radi o četvero, nego o više zaposlenika, ponovno sam uputio dopis ravnateljici i zatražio dodatno očitovanje. Istovremeno sam uputio dopis i nadležnoj prosvjetnoj inspekciji od koje sam zatražio hitni nadzor. S tim u vezi moram se zapitati zašto predsjednik Gradskoga vijeća, koji izvještava javnost kako je još u srpnju zaprimio dopis sindikata s pritužbama na »mobbing« u vrtiću ili vijećnik Mikas, koji me proziva da nisam ništa poduzeo, nisu pozvali prosvjetnu i druge nadležne inspekcije da obave nadzor i ispitaju navedene pritužbe – upitao je gradonačelnik osvrćući se i na ultimatume predsjednice Sindikata koja je zatražila da se u roku od deset dana donese odluka o smjeni ravnateljice.

Uvjetovanje gradonačelnika

– Cijenim djelovanje ovoga Tijela, a to potvrđuje i činjenica da sam imenovao povjerenstvo zaduženo za pregovore sa sindikatima u predškolskomu odgoju, ali predstavnica sindikata ne može postavljati ultimatume gradonačelniku. Isto tako smatram da ravnateljica Ustanove mora biti svjesna da u vrtiću postoji problem i da ga kao odgovorna osoba treba rješavati te sam joj u tomu kontekstu uputio službeni dopis. Naglasio bih i to da me nikakvi pritisci sindikatâ i odvjetnikâ, te dopisi koji stižu, uvjetno rečeno sa suprotstavljenih strana, neće zaplašiti i pokolebati u poduzimanju radnji usmjerenih na zaštitu pojedinca i iznad svega djece koja pohađaju ovu vrtićku ustanovu – poručio je gradonačelnik otkrivajući kako mu pristižu i mailovi djelatnikâ koji daju potporu ravnateljici.

– Ništa od toga me ne zanima, jedino što želim znati je istina. Prosvjetna inspekcija će utvrditi činjenice, a ja ću sukladno svojim ovlastima inzistirati da se ova situacija dovede do kraja i neću dopustiti nikome da se poigrava ovako osjetljivim temama – poručio je gradonačelnik.

DRUGA KONFERENCIJA VLADAJUĆIH NA TEMU PROBLEMA U VRTIĆIMA

Gradonačelnikove netočne tvrdnje

Nakon gradonačelnikove konferencije za medije, sazvane kao reakcije na konferenciju vladajućih u Gradskomu vijeću, potonji su pak 8. studenoga sazvali novu konferenciju kao odgovor na gradonačelnikovu.

– Želimo upozoriti kako smo mi od samoga početka poštivali sve zakonske procedure te smo zatražili od nadležnoga Ministarstva očitovanje vezano uz imenovanje novoga Upravnog vijeća DV-a »Cvrčak« i još uvijek čekamo odgovor. Istovremeno moram reći kako gradonačelnik nije spomenuo da je povjerenica za zaštitu dostojanstva radnika koja djeluje unutar ustanove imenovana od strane ravnateljice što djelatnicama dodatno otežava prijavu potencijalnoga »mobbinga« – poručio je predsjednik GV-a Ivan Andabak uz kojega je i ovom prilikom bio gradski vijećnik Vedran Duvnjak, a pridružio mu se i zamjenik Davor Mikas kojega je gradonačelnik prozvao tijekom svoga obraćanja medijima.

– Moram reći da je gradonačelnik u svojim izjavama iznio čitav niz netočnih tvrdnji. Tako je između ostaloga naveo kako je temeljni cilj moga političkog djelovanja smjena ravnateljice DV-a »Cvrčak«. Moram reći kako je to jedna potpuna besmislica i da je moja uključenost u radnu skupinu proizašla prvenstveno iz činjenice da sam potpredsjednik Gradskoga vijeća te s druge strane da sam kao djelatnik stručne službe vrtića dobro upoznat s radom ustanove – poručio je Mikas dodajući kako mu je žao što se priče o traumatičnom iskustvu koje je iznijelo 14 žena na kraju svode na političko prepucavanje.

– Nadalje, gradonačelnik ističe kako na sastanak kojega smo održali sa spomenutim djelatnicama nisu pozvani ravnateljica ili netko od predstavnika stručnih suradnika. To pokazuje njegovo nepoznavanje elementarnih stvari, naime jedno od temeljnih pravila je da se žrtva nikada ne dovodi u situaciju da svoj iskaz iznosi pred tzv. »zlostavljačem« – naglasio je Mikas.

Vijećnik Vedran Duvnjak, također član radne skupine, još jednom je prozvao gradonačelnika za pasivnost, odnosno ne poduzimanje adekvatnih radnji potrebnih da se riješi problem unutar vrtića.

– Moram se osvrnuti i na to da je ravnateljica vrtića samo dva sata nakon našega obraćanja medijima izašla u javnost s tvrdnjom da je dobila 54 pisma podrške. Ja jamčim da je to nemoguće i mislim da je trebala pričekati barem jedan dan prije takve objave da donekle ispadne vjerodostojna. U tom obraćanju ona govori o poboljšanim uvjetima rada u vrtićima. To svakako pozdravljamo, ali mi i dalje imamo veliki problem koji se nikako ne rješava. S druge strane imamo Gorana Miličevića predsjednika Upravnoga vijeća vrtića kojega gradonačelnik drži legitimnim. Mi ništa ne poduzimamo dok ne dobijemo pravorijek Ministarstva, a on i dalje zapošljava nove ljude, održava sastanke i ne odgovara na pitanja predsjednika Gradskoga vijeća. To je nedopustivo – poručio je Duvnjak dodajući kako je ravnateljica trebala biti suspendirana sa svoje funkcije dok se ne utvrde sve okolnosti i dok se ne donese konačna odluka.

– Krajnje je vrijeme da gradonačelnik reagira i ako mu je moja prisutnost u radnoj skupini sporna, a prema njegovim izjavama očito mu smeta, ja sam spreman povući se iz politike ako će to riješiti sve probleme koje imamo. U svakom slučaju mislim da svi zajedno moramo sjesti za stol, utvrditi o čemu se radi i konačno krenuti s rješavanjem – poručio je Duvnjak.

OČITOVANJE ANĐELE BIUK, RAVNATELIJCE DJEČJEG VRTIĆA »CVRČAK« SOLIN

Institucionalna konstruktivnost

Tragom iznesenih tvrdnji o potencijalnom »mobbingu« u Dječjem vrtiću »Cvrčak« Solin ravnateljica ustanove Anđela Biuk dostavila je vlastito očitovanje vezano uz navedenu problematiku.

– Prije svega želim naglasiti kako nisu istinite informacije da je održan tzv. radni sastanak DV-a »Cvrčak« Solin, s obzirom da ja za isti ne znam, a kao ravnateljica moram biti upoznata sa svim događanjima unutar ove ustanove. U slučaju da se održao sastanak u nekim drugim prostorijama, u organizaciji nekih drugih tijela, a tijekom kojega je saslušan samo dio djelatnika DV-a »Cvrčak« te se eventualno raspravljalo o trećoj osobi (ili osobama) bez njihova znanja, držim da je to krajnje neprofesionalno. Izlaženjem u javnost sa sadržajem takvoga sastanka te iznošenje neprovjerenih informacija koje mogu naštetiti ugledu Vrtića kao ustanove te pojedinih djelatnika jest nezakonito i utuživo.

Činjenica je da su se osobi koja je ovlaštena za primanje i rješavanje pritužbi vezanih za zaštitu dostojanstva djelatnika obratile četiri djelatnice s pritužbom na povredu dostojanstva. Navedeni predmeti su procesuirani temeljem članka 134. Zakona o radu (NN 93/14 , 127/17, 98/19). Konkretnije, osoba ovlaštena za primanje i rješavanje pritužbi za zaštitu dostojanstva djelatnika zatražila je očitovanje svih sudionika događaja na koje su se djelatnice pozvale. Nakon detaljne analize dostavljenih očitovanja zaključeno je kako nije postojala povreda dostojanstva djelatnika.

Također, podsjećam da su prema istom članku Zakona o radu, djelatnice koje su smatrale kako je odluka neprimjerena, imale pravo prekinuti rad pod uvjetom da su u roku od osam dana zatražile zaštitu pred nadležnim sudom. U slučaju da su prekinule rad pod ovim okolnostima, djelatnice bi imale pravo na naknadu plaće u istom iznosu kojeg bi ostvarile u redovnom radu, a Vrtić bi imao mogućnost zatražiti povrat isplaćene naknade jedino u slučaju da je pravomoćnom sudskom odlukom utvrđeno da nije povrijeđeno dostojanstvo djelatnica. Napominjem kako ni jedna djelatnica nije zatražila zaštitu pred sudom.

Uz navedeno želim istaknuti da kao ravnateljica ove ustanove, ukoliko mi se bilo koji djelatnik obrati s bilo kojim problemom, nikada ne postupam jednostrano već isključivo konstruktivno, organizirajući sastanke sa svim sudionicima eventualne sporne situacije kako bismo zajednički donijeli rješenje i zaključak. Također, naglašavam da se ovakvi razgovori dokumentiraju službenim zapisnikom.

Dakle, sve pritužbe koje su službenim putem zaprimljene u upravu Vrtića riješene su u zakonskom roku, dok sve drugo što nije pristiglo službenim putem, iz pozicije ravnateljice Vrtića ne mogu komentirati jer o tome nemam saznanja.

Živimo u pravnoj državi čije se institucije bave ovim pitanjima te im uprava Vrtića stoji na raspolaganju za svu dokumentaciju. Nadalje, zbog ovih lažnih optužbi i kleveta s ciljem narušavanja ugleda ustanove i mene kao ravnateljice iskoristit ću sve pravne mogućnosti kako bih u prvom redu zaštitila svoje djelatnike. Svi postupci koji nisu u skladu sa zakonom, a usmjereni su protiv bilo kojega djelatnika, unose nemir i strah među sve ostale djelatnike koji time gube povjerenje u institucije ove države.

Zaključno želim istaknuti kako nemam namjeru komentirati neformalne i neprovjerene informacije. S druge strane, svim djelatnicima i našim korisnicima usluga uvijek sam, kao i do sada na raspolaganju.

 

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću