NAKON VIŠEGODIŠNJIH PREDRADNJI U SVETOMU KAJU POLOŽEN TEMELJNI KAMEN ZA ZGRADU IZ PROGRAMA POTICANE STANOGRADNJE – Pet godina, novi stanovi, nova lista

SOLINSKA KRONIKA 331, 15. ožujka 2022.

– Prema službenim statistikama broj stanovnika nam je narastao za oko tisuću, ali otvoreno ću reći kako smatram da to nisu relevantni podaci, moja pretpostavka je da je trenutačno broj stanovnika puno veći od 25 tisuća koliko pokazuje najnoviji popis – naglasio je gradonačelnik Ninčević

Direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), Dragan Hristov, solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, predsjednik Gradskoga vijeća Solina Ivan Andabak i dožupan splitsko-dalmatinski Ante Šošić položili su 22. veljače u Svetomu Kaju temeljni kamen za zgradu iz programa poticane stanogradnje (POS) u kojoj će se smjestiti 17 mladih obitelji.

Gradilište je blagoslovio župnik župe Svetoga Kaja don Nikola Bodrožić

– Iako smo se u ovaj projekt uključili još 2016., trebalo je proći poprilično muke i vremena da bi došao ovaj trenutak – rekao je gradonačelnik Dalibor Ninčević dodajući kako je javni natječaj za odabir izvođača radova bio raspisan čak četiri puta te da je svaki put procijenjena vrijednost bila niža za nekoliko milijuna kuna od licitirane.

– Naglasio bih da je Grad Solin osigurao ovo atraktivno zemljište u središtu Svetoga Kaja, izradio dokumentaciju, dobio dozvole i preuzeo komunalno opremanje lokacije te u konačnici osigurao dodatnih 1.6 milijuna kuna kako bi se mogao potpisati ugovor s izvođačem radova – rekao je Ninčević.
Stanovi u novoj zgradi prodavat će se po cijeni od 1350 eura za četvorni metar, a uskoro bi trebale krenuti i prijave za listu prvenstva.

– Već smo 2017. formirali listu prvenstva koja je vrijedila četiri godine. Produžili smo je dodatno za godinu dana, ali je po zakonu više nije bilo moguće produživati. Za obitelji koje su ostvarivale pravo ovo je na neki način otegotna okolnost, ali s obzirom na protek vremena, pitanje je bi li oni zadovoljili trenutačne uvjete – rekao je gradonačelnik najavljujući kako će se zbog izmijenjenih okolnosti pristupiti izmjeni pravilnika o prioritetima. Ninčević je također naglasio kako će proces iskaza javnoga interesa i formiranje liste prvenstva temeljem bodovanja biti završeno prije nego zgrada bude gotova.

Statistici usprkos

Nadalje Ninčević je nadodao kako smatra da prosječno poskupljenje stambenih kvadrata ne će utjecati na interes za kupovanje nekretnina u Solinu.
– Iznenađujuće je da interes ne posustaje, a to je pokazatelj da, osim cijene kvadrata koji je bio primaran unatrag dvadesetak godina, mlade obitelji prepoznaju Solin kao mjesto u kojemu je ugodno živjeti.

Prema službenim statistikama broj stanovnika nam je narastao za oko tisuću, ali otvoreno ću reći kako smatram da to nisu relevantni podaci, moja pretpostavka je da je trenutačno broj stanovnika puno veći od 25 tisuća koliko pokazuje najnoviji popis. U svakom slučaju važno je da imamo pozitivan trend prirodnoga prirasta što nas sve zajedno obvezuje da ulažemo u ovaj i u druge projekte – poručio je Ninčević.

Izmjena normi i politička komplementarnost

Čelnik APN-a Dragan Hristov nije krio zadovoljstvo zbog početka izgradnje POS-ove zgrade koja će uz 17 stambenih jedinica imati i pripadajuća parkirališna mjesta te skladišni i poslovni prostor, a protezat će se na 1500 četvornih metara površine.

– Rok izgradnje je 400 dana, a ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 15 milijuna kuna s PDV-om od čega su poticajna sredstva RH viša od 3.5 milijuna kuna – rekao je Hristov zahvaljujući svima koji su ustrajali u ovom projektu.

– Nadamo se da će Ministarstvo graditeljstva pripremiti određene norme kako bismo u budućnosti lakše dolazili do dobavljača, jer ne možemo utjecati na sve resurse, pri tom prvenstveno mislim na cijenu građevinskoga materijala te općenito situaciju u građevinskomu sektoru. Smatram da se, uz velik napor APN-a i lokalnih zajednica, ipak dosta radi – zaključio je Hristov.

Predsjednik Gradskoga vijeća Ivan Andabak i ovom je prilikom istaknuo važnost suradnje između političkih opcija na realizaciji projekta POS-a.
– Najbitnije je da će 17 obitelji dobiti adekvatan smještaj, a na nama je odgovornost da osim stambenih ispunimo i infrastrukturne potrebe. Koliko god ovo izvrsno zvučalo, sa sobom nosi odgovornost i zbog toga je bitna komplementarnost politike, odnosno bez obzira na političke opcije kod ovakvih stvari moramo misliti i djelovati na isti način kako bismo zadovoljili sve potrebe mladih obitelji – rekao je Andabak.

Dožupan Ante Šošić naglasio je kako je poticana stanogradnja dio demografskih mjera koje provodi Republika Hrvatska, a posebno se osvrnuo na pozitivan primjer Grada Solina u kojega se zadnjih godina doseljava sve veći broj mladih obitelji.

– Svakako treba pozdraviti napor kojega Grad Solin i njegova uprava na čelu s gradonačelnikom Ninčevićem ulažu u izazov demografije koji je u današnjim uvjetima poprilično složen. Naglasio bih kako je to komplementarno sa županijskom politikom usmjerenom na demografsku revitalizaciju – poručio je dožupan Šošić.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću