ODRŽANA 17. SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA – Stare brige mladoga grada

SOLINSKA KRONIKA 345, 15. svibnja 2023.

Završno izvješće Središnje agencije za financiranje i ugovaranje potvrđuje kako kod projekta »Jadro izvor života« nije bilo odstupanja od ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava te sukladno tome nisu predložene nikakve financijske korekcije – istaknula je pročelnica Žižić naglašavajući još jednom transparentnost u realizaciji spomenutoga projekta

Na početku 17. sjednice Gradskoga vijeća solinski su vijećnici postavljali pitanja te iznosili inicijative vezane uz gradske projekte, a jedno od prvih pitanja odnosilo se na transparentnost projekta »Jadro izvor života« financiranoga sredstvima EU fondova.

– Riječ je o projektu koji se realizirao tijekom više godina i sva predviđena sredstva bila su vidljiva u prihodovnoj i u rashodovnoj strani proračuna. Ukoliko neka sredstva nisu bila realizirana u jednoj proračunskoj godini iskazana su u proračunu za narednu godinu – objasnila je pročelnica Odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i Europske fondove Marijana Žižić napominjući kako je ugovor s Fondom za sufinanciranje vezano uz ovaj projekt potpisan prije gotovo pet godina.

Postoji određeni način na koji se sredstva iz Fonda isplaćuju pa se tako prvi dio dostavlja avansno dok se ostalo isplaćuje sukladno realizaciji projekta. Posljednja isplata realizira se nakon što kontrolno tijelo odobri sve nastale troškove – objasnila je pročelnica napominjući kako je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje, SAFU, redovito pratila i kontrolirala realizaciju projekta i popratnu dokumentaciju.

Njihovo završno izvješće potvrđuje kako kod projekta »Jadro izvor života« nije bilo odstupanja od ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava te sukladno tome nisu predložene nikakve financijske korekcije – istaknula je pročelnica Žižić naglašavajući još jednom transparentnost u realizaciji spomenutoga projekta.

Dva pedijatra su poboljšanje situacije

Jedno od aktualnih pitanja odnosilo se na stanje u pedijatrijskoj skrbi u solinskom Domu zdravlja iz kojega stižu dobre vijesti. Naime, prema gradonačelnikovim riječima Solin je dobio jednog pedijatra na puno i jednoga na pola radnoga vremena, a koji bi sukladno najavama, uskoro trebao prijeći na puno radno vrijeme.

– Prošli tjedan me Župan izvijestio da su Županija i Dom zdravlja osigurali sredstva namijenjena preuređenju pedijatrijskih ambulanti u Solinu te pozvao Grad da se uključi u okvirima svojih mogućnosti. Sukladno tome planiram Gradskomu vijeću predložiti da se kroz rebalans proračuna osiguraju određena sredstva za ovu namjenu – najavio je gradonačelnik.

Najavljen je ovom prilikom i nastavak projekta »Grad u tvom mjesnom odboru« te početak radova na realizaciji Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Split – Solin 22. svibnja u Ulici Marka Marulića.

Vijećnici su se zanimali i za mogućnosti financiranja mjerne stanice koja bi mjerila onečišćenje zraka i razinu buke u MO Vranjic, a požalili su se i na činjenicu da na pojedinim lokacijama u Gradu duže vrijeme ne radi javna rasvjeta.

Jedna od primjedbi odnosila se i na nove kriterije za upis djece u Dječji vrtić »Cvrčak« za pedagošku godinu 2023./’24., točnije na činjenicu da se djeci s navršene četiri godine dodjeljuje dodatnih 200 bodova, čime se mlađa djeca stavljaju u nepovoljniji položaj, posebno u situacijama kada su oba roditelja zaposlena.

Prema gradonačelnikovim riječima navedeni kriterij definiran je Zakonom o predškolskom odgoju i Grad ne može utjecati na to.
– Sukladno trenutačnim informacijama ove godine je veći interes za upis djece u desetosatni vrtićki program, do sada je to bio jaslički, te se razmišlja o mogućnostima iznalaženja dodatnih prostora – rekao je Ninčević.

Sanacija dvorane u Arapovcu, javna rasvjeta i zelenilo

Pitanja postavljena u nastavku odnosila su se na održavanje dvorane u Arapovcu u kojoj bi uskoro trebala krenuti izmjena parketa, a nužna je i sanacija krovišta, a iznesena je i inicijativa da se krene sa sadnjom mladih stabala na javnim površinama i parkiralištima.

Nastavno na ovu inicijativu upućena je i kritika vezana uz uklanjanje suhih grana u parkovima. Prema gradonačelnikovim riječima Vlastiti pogon ne raspolaže dovoljno visokim dizalicama za uklanjanje takvih grana te je zatražena ponuda privatne tvrtke koja potražuje iznimno velika sredstva za najam dizalice tako da Grad razmišlja o nabavci vlastite.

Iznesena je ovom prilikom i inicijativa da se tijekom polaganja kablova za elektroopskrbu na potezu od Korešnice prema Kučinama ispita mogućnost paralelnoga postavljanja kablova za javnu rasvjetu.

Jedno od pitanja odnosilo se na mogućnost smanjenja cijene javnoga gradskog prijevoza. Gradonačelnik je istaknuo kako Grad ima intenciju da se cijena prijevoza na relaciji Split – Solin izjednači s cijenom unutar zone Split te da u tom smjeru pregovara s tvrtkom »Promet«.

ZBOG POTREBA FUNKCIONIRANJA SUSTAVA NAKON ODVAJANJA DUGOPOLJSKOGA U SOLINU OSNOVAN JOŠ JEDAN VRTIĆ

Rješenje u »Izvoru«

– Dječji vrtić »Cvrčak« trenutačno pohađa oko 1200 djece od kojih je oko 900 na području Solina. Bez razdvajanja ustanovâ Grad više ne bi mogao dobiti dozvolu za otvaranje niti jedne nove vrtićke skupine – naglasio je gradonačelnik

Solinski gradski vijećnici donijeli su odluku o podjeli Dječjega vrtića »Cvrčak« Solin, odnosno o osnivanju novoga Dječjeg vrtića »Izvor« sa sjedištem u Solinu.

Novi Dječji vrtić »Izvor« Solin u svom će sastavu imati 11 vrtićkih kuća

Prijedlog odluke iznio je pročelnik Odjela za pravne i opće poslove Ante Ljubičić koji je između ostaloga istaknuo kako je njezinom donošenju prethodilo osnivanje novog DV-a »Maslačak« kojemu je vlasnik općina Dugopolje, nakon čega su u vlasništvu DV-a »Cvrčak« uz Grad Solin ostale još općine Klis i Muć čija općinska vijeća također moraju donijeti odluku o osnivanju novoga DV-a »Izvor«.

U predstavljanje odluke o osnivanju još jedne vrtićke ustanove uključio se i gradonačelnik Dalibor Ninčević ističući kako unatoč odvajanju općine Dugopolje DV »Cvrčak« i dalje ima prevelik broj djece.

– Sukladno propisanom pedagoškom standardu vrtićka ustanova bi trebala imati od 340 do 400 djece te maksimalno od 17 do 20 odgojnih skupina. Sukladno spomenutom standardu DV »Cvrčak« Solin zajedno s područnim odjeljenjima u općinama Klis i Muć može imati maksimalno 30 odgojnih skupina, odnosno najviše 600 polaznika – rekao je gradonačelnik dodajući kako DV »Cvrčak« trenutačno pohađa oko 1200 djece od kojih je oko 900 na području Solina.

– Bez razdvajanja ustanovâ Grad više ne bi mogao dobiti dozvolu za otvaranje niti jedne nove vrtićke skupine – naglasio je gradonačelnik.
Sukladno predstavljenoj odluci Dječji vrtić »Cvrčak« Solin će nastaviti s obavljanjem svoje djelatnosti, a u svom sastavu će imati 9 vrtićkih kuća: »Labud«, »Salona«, »Sv. Anastazije«, »Tratinčica«, »Smokvica«, »Sv. Ante«, »Sv. Roko«, »Petar Pan« i »Pinokio«, u kojima djeluje ukupno 26 odgojnih skupina.

Novi Dječji vrtić »Izvor« Solin u svom će sastavu imati 11 vrtićkih kuća: »Gabrijel«, »Jadro«, »Krijesnica«, »Maslina«, »Papaline«, »Patkica«, »Paun«, »Sunčica«, »Škrinjica«, »Vjeverica« i »Bubamara« s ukupno 24 odgojne skupine.

Nakon usvajanja ove odluke gradonačelnik će imenovati privremenoga ravnatelja koji će uz nadzor Osnivača obaviti pripreme za početak rada novoga dječjeg vrtića. Preuzimanje djelatnika, odnosno njihov prijelaz u novi vrtić »Izvor« Solin iz vrtića »Cvrčak«, izvršit će se Sporazumom između ravnateljâ dvaju vrtića.

 

 

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću