ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA SOLINSKOGA GRADSKOG VIJEĆA – Konstruktivan rad uz kompromise

SOLINSKA KRONIKA 323, 15. srpnja 2021.

– Jedan od prvih koraka koje planiram poduzeti svakako je donošenje odluke da se javnosti i biračima omogući uvid u rad gradskih vijećnika na način da se sjednice prenose uživo – najavio je novoizabrani predsjednik Gradskoga vijeća Solina Ivan Andabak

Konstituirajuća sjednica solinskoga Gradskog vijeća održana je u Domu Zvonimir 18. lipnja. Sukladno novim odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, umjesto 21 člana, koliko ih je sačinjavao prethodni saziv, Vijeće sada broji 19 vijećnika i to 8 vijećnika koalicije HDZ-HSU, 6 vijećnika NLM-a, 2 vijećnika stranke »Bolji Solin« te po jedan vijećnik SDP-a, MOST-a i Domovinskoga pokreta.

Sjednicu je otvorio pročelnik Odjela za pravne i opće poslove Grada Solina Ante Ljubičić upućujući čestitke svim političkim strankama i predstavnicima nezavisnih lista na rezultatima ostvarenima na provedenim lokalnim izborima.

Uslijedilo je utvrđivanja kvoruma nazočnih vijećnika te izbor Mandatnoga povjerenstva koje je utvrdilo da Dalibora Ninčevića, nositelja koalicijske liste HDZ-HSU, zbog nespojivosti funkcije gradonačelnika s dužnošću gradskoga vijećnika, u Gradskom vijeću mijenja Goran Miličević.

Izjave o stavljanju vijećničkih mandata u mirovanje dostavili su još Josip Marković i Ilija Kokeza, oba predstavnici koalicijske liste HDZ-HSU, a umjesto njih funkciju gradskih vijećnika preuzeli su Nikola Ćenan i Josip Jurić.

Usvajanjem navedenoga izvješća utvrđen je konačni popis novih gradskih vijećnika koji su polaganjem svečane prisege i službeno preuzeli povjerenu im dužnost te odmah potom s 11 glasova za i 8 suzdržanih usvojili prijedlog da se funkcija predsjednika Gradskoga vijeća povjeri Ivanu Andabaku (NLM).

Vijećnici su usvojili i prijedlog da se za prvoga zamjenika predsjednika GV-a imenuje Davor Mikas (BS), dok će mjesto drugoga zamjenika zauzeti jedan od predstavnika oporbe, odnosno vijećnik s koalicijske liste HDZ-HSU koji će biti predložen na jednoj od sljedećih sjednica.

Novoizabrani predsjednik Gradskoga vijeća Ivan Andabak zahvalio je kolegama vijećnicima na ukazanomu povjerenju te uputio čestitke gradonačelniku Daliboru Ninčeviću i njegovu zamjeniku Ivici Rakušiću na pobjedi u drugom krugu izbora za gradonačelnika.

– Ono što ovom prilikom mogu najaviti je konstruktivan rad i suradnja s izvršnom vlasti, odnosno gradonačelnikom. Sasvim sigurno će biti i teških tema te određenih problema, ali siguran sam da ćemo iznaći kompromisna rješenja.

Jedan od prvih koraka koje planiram poduzeti svakako je donošenje odluke da se javnosti i biračima omogući uvid u rad gradskih vijećnika na način da se sjednice prenose uživo – najavio je novoizabrani predsjednik Gradskoga vijeća Solina Ivan Andabak.

Sjednica je zaključena čestitkama gradonačelnika Dalibora Ninčevića koje je uputio novoizabranim gradskim vijećnicima i predsjedniku GV-a.

– Bez obzira što imamo situaciju da gradonačelnik i izvršna vlast dolaze iz jedne opcije, dok većinu u Gradskomu vijeću čini druga, odnosno više opcija, ja čvrsto vjerujem, a siguran sam da to građani od nas i očekuju, da ćemo imati dobru i konstruktivnu suradnju usmjerenu na dobrobit grada i svih naših sugrađana.

Osobno sam kao gradonačelnik otvoren za suradnju, poštivat ću odluke Gradskoga vijeća temeljem zakonskih i statutarnih obveza, ali i prihvaćati konstruktivne prijedloge koji ne ugrožavaju stabilnost gradskoga proračuna – poručio je gradonačelnik.

Gradski vijećnici

Hrvatska demokratska zajednica- Hrvatska stranka umirovljenika (HDZ-HSU)
Goran Miličević
Renato Prkić
Zdravko Perko
Nikola Ćenan
Ivana Sedlar
Željko Ljubičić
Marilena Babić
Josip Jurić

Nezavisna lista mladih – NLM
Vedran Duvnjak
Goran Milavić
Ivan Andabak
Anita Perković Milišić
Damir Bekavac
Ivan Kalaica

Bolji Solin – BS
Davor Mikas
Josip Brčić

Socijaldemokratska partija Hrvatske – SDP
Mario Jaman

Domovinski pokret
Tihomir Bečko

MOST
Mirko Roguljić

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću