ODRŽANA REDOVITA SJEDNICA SOLINSKOGA VIJEĆA ZA PREVENCIJU KRIMINALITETA – Novi zamah radu Vijeća

SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023.

Svi statistički parametri pokazuju kako je sigurnost u Solinu na visokoj razini, međutim, sigurnost nije tek suhoparno nabrajanje statističkih podataka već je i stvar percepcije – rekao je dogradonačelnik Ivica Rakušić dodajući kako je VPK odavno detektiralo neke pojavnosti koje utječu na subjektivnu procjenu sigurnosti

Članovi solinskoga Vijeća za prevenciju kriminaliteta održali su 16. svibnja redovitu sjednicu na kojoj je napravljen osvrt na aktivnosti realizirane tijekom 2022. te razrađen plan rada za tekuću i narednu godinu. Uz to članovi su ovom prilikom izabrali novog tajnika Vijeća, Marka Koljanina, zamjenika načelnika Policijske postaje Solin. Koljanin je zamijenio dugogodišnjeg tajnika Slobodana Marendića koji će zbog obveza koje ima kao načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske u solinskom Vijeću za prevenciju ubuduće djelovati kao član.

Razmatrajući aktualna događanja članovi Vijeća, među kojima su i ravnatelji solinskih osnovnih škola, posebno su se osvrnuli na nedavni tragični događaj u beogradskoj osnovnoj školi kada je učenik sedmoga razreda vatrenim oružjem usmrtio školske kolege.

Sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Solina na poseban je način obilježena pitanjem sigurnosti solinskih osmoljetki

– Škole moraju biti mjesta nulte tolerancije na nasilje, ali postoje određeni problemi koje je beogradska tragedija dodatno aktualizirala. Među njima je i nefunkcioniranje sustava videonadzora, odnosno problem njegova nadzora – istaknuto je ovom prilikom uz najavu kako će VPK kao jedan od prioriteta svog budućeg rada odrediti pokretanje jedinstvenog sustava videonadzora.

– Svi statistički parametri pokazuju kako je sigurnost u Solinu na visokoj razini, međutim, sigurnost nije tek suhoparno nabrajanje statističkih podataka već je i stvar percepcije – rekao je dogradonačelnik Ivica Rakušić dodajući kako je VPK odavno detektiralo neke pojavnosti koje utječu na subjektivnu procjenu sigurnosti.

– Namjera našega današnjeg okupljanja je davanje novoga zamaha radu ovog Vijeća, a jedan od zadanih ciljeva nam je povećanje sigurnosti dječjih igrališta i školskih dvorišta. To između ostaloga podrazumijeva intenziviranje sustava videonadzora, odnosno postavljanje dodatnih kamera te integraciju postojećih sustava koji djeluju na više lokacije, ali nemaju razrađen jedinstven sustav nadzora – objasnio je dogradonačelnik Rakušić.

Drugi prioritet kojega su članovi Vijeća odredili za naredno razdoblje jest socijalna intervencija, odnosno potreba unapređenja rada Centra za djecu, mlade i obitelj koji je nastao kao rezultat rada VPK.

– Centar je pokrenut s ciljem prevencije vršnjačkoga nasilja, ali u međuvremenu je proširio svoj rad na nasilje u obitelji koje je u porastu – rekao je Rakušić.

Katarina Tramontana, voditeljica Udruge »Duga« pod čijim okriljem djeluje Centar za djecu, mlade i obitelj, osvrnula se na probleme u njegovom radu.

– Nažalost, moram reći kako smo nakon dvije godine provedbe projekta »Siguran kutak: lokalna mreža podrške za žrtve obiteljskog nasilja« osmišljenoga s ciljem pružanja besplatne savjetodavne pomoći žrtvama i svjedocima obiteljskoga nasilja, bili prisiljeni obustaviti rad Savjetovališta.

Glavni razlog je izostanak potpore Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koje je tijekom protekle dvije godine sufinanciralo ovaj projekt. Ne znam koji je razlog izostanka potpore, ali činjenica je da se o to događa u vrijeme kada bilježimo značajan porast broja žrtava obiteljskoga nasilja – upozorila je Tramontana dodajući kako je tijekom dvije godine pomoć u Savjetovalištu zatražilo 60 osoba, a u međuvremenu ih se javilo još 20.

Prema riječima gradonačelnika Dalibora Ninčevića Grad će napraviti sve što je u njegovoj moći da ponovno pokrene rad Savjetovališta, a pomoći će i školama u stvaranju učinkovitijega sustava videonadzora.

ČLANOVI VIJEĆA ZA PREVENCIJU KRIMINALITETA GRADA SOLINA SUDJELOVALI U PANEL RASPRAVI »SAFETYNET – BITKA ZA SIGURNOST«

Samozaštitno ponašanje

Računalni kriminalitet, posebice u segmentu računalne prijevare, statistički je u porastu, a kao posebnost izdvaja se relativno jednostavan način počinjenja temeljen na naivnosti i ponekad lakomislenosti žrtve

Nakon održane radne sjednice članovi Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Solina sudjelovali su u panel raspravi vezanoj uz preventivni projekt »SafetyNet – bitka za sigurnost« koju je Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula u veljači ove godine.

– Želimo da 2023. bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji stoga je jedan od ciljeva ovoga preventivnog projekta osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta – poručili su iz PU splitsko-dalmatinske ističući kako projekt provode u suradnji s partnerima: Odborom za sigurnost splitsko-dalmatinske županije, Mrežom Vijeća za prevenciju te IT tvrtkom Span d.d. iz Zagreba.

Detalje projekta predstavili su policijska službenica za kibernetičku sigurnost Ivna Poljak Marunica i voditelj poslova prevencije Paško Ugrina, a panel raspravu moderirala je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić.

– Računalni kriminalitet, posebice u segmentu računalne prijevare, statistički je u porastu, a kao posebnost izdvaja se relativno jednostavan način počinjenja baziran na naivnosti i ponekad lakomislenosti žrtve – istaknuto je ovom prilikom uz prezentaciju primjera negativnih iskustava građana koji su zatražili pomoć policije.

Među najčešćim načinima napada su krađe identiteta, CEO ili tzv. direktorske prijevare kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren na način da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke, zatim krivotvorene internetske stranice banaka, investicijske prijevare i prijevare u online kupovini, napadi na računala i podatke te tzv. romantične prijevare kada se počinitelji pretvaraju da su zainteresirani za romantičnu vezu te kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama.

Budite sumnjičavi i obavite detaljne provjere ukoliko u bilo kojem trenutku posumnjate da se radi o prevari – poručili su organizatori tribine napominjući da se informacije o različitim oblicima internetskih prijevara te savjeti o načinima zaštite mogu pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva policije. Uz to dostupan je i tiskani informativni materijal s QR kodom kako bi zainteresirani građani putem mobitela mogli doći do potrebnih informacija.

Danas smo članovima Vijeća za prevenciju kriminaliteta predstavili detalje projekta »SafetyNet« s namjerom da ih oni prezentiraju u svojim institucijama i potaknu svoje suradnike i kolege na samozaštitno ponašanje – rekao je načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić dodajući kako se organizacijom ovakvih tribina nastoji u svakomu gradu i mjestu u Županiji inicirati lokalnu zajednicu, prije svega kroz Vijeće za prevenciju, da rade na osvješćivanju opasnosti korištenja interneta.

Cilj nam je na neki način zaustaviti negativan trend sve veće pojavnosti kaznenih djela iz domene računalnog kriminaliteta te osvijestiti građane da ne nasjedaju na raznorazne ponude – poručio je Marendić.

 

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću