ODRŽANO ČETVRTO IZDANJE FESTIVALA PUHAČKIH ORKESTARA »SOLIN BRASS FEST 2020« – BRASS jači od korone

Na ovogodišnjemu festivalu koji zbog okolnosti vezanih uz pandemiju koronavirusa nije bio međunarodnoga karaktera, nastupili su domaćini Gradska glazba »Zvonimir« Solin, Vodička glazba iz Vodica i komorni puhački ansambl »Ad Gloriam Brass« iz Zagreba

U sklopu glazbenoga programa 25. Solinskog kulturnog ljeta, u Solinu je od 28. do 30. kolovoza održano četvrto izdanje festivala puhačkih orkestara »Solin Brass Fest 2020«, u organizaciji Gradske glazbe »Zvonimir« Solin i Javne ustanove u kulturi »Zvonimir« Solin, a pod visokim pokroviteljstvom »WASBE«, Svjetske organizacije puhačkih orkestara i ansambala, distrikta za Srednju i Istočnu Europu. Na ovogodišnjemu festivalu koji zbog okolnosti vezanih uz pandemiju koronavirusa nije bio međunarodnoga karaktera, nastupili su domaćini Gradska glazba »Zvonimir« Solin, Vodička glazba iz Vodica i komorni puhački ansambl »Ad Gloriam Brass« iz Zagreba. S obzirom da je zbog obveze pridržavanja epidemioloških mjera izostao tradicionalni festivalski mimohod kroz središte Solina i ceremonija otvaranja na trgu ispred poštanske zgrade, Festival je otvoren koncertom filmske glazbe u Bašti Gašpić. Koncert je izvela solinska Gradska glazba »Zvonimir« pod ravnanjem mo. Tonća Ćićerića, a kojoj su se kao vokalni solisti pridružili Helena Gudelj i Saša Jakelić. Publika kojoj je zbog epidemioloških mjera smanjeno gledalište »Baštu Gašpić« ispunila je do posljednjeg mjesta, uživajući uz prateće filmske projekcije u glazbi iz filmova »Vatrene kočije«, »Amarcord«, »Kum«, »James Bond: Dijamanti su vječni«, »Sedmorica veličanstvenih«, »Dobar, loš, zao«, »Bilo jednom na Divljem Zapadu«, »Titanic«, »Mambo Kings«, »Pirati s Kariba«, »Rocky«, »Most na rijeci Kwai« i mnogih drugih.

Glazba iz Vodica pod ravnanjem mo. Siniše Hrge uz pratnju vokalne solistice Helene Bastić

Očekujući peto izdanje
– Gradska glazba »Zvonimir« Solin jedna je od najstarijih i najaktivnijih kulturnih udruga u Solinu koja već godinama postiže visoke umjetničke rezultate i realizira vrlo značajne glazbene projekte. Čestitam im što su u ovim iznimno zahtjevnim okolnostima uspjeli realizirati festival prema svim epidemiološkim zahtjevima zadržavši tako kontinuitet. Nadam se da ćemo sljedeće godine u normalnim zdravstvenim uvjetima, na novoj pozornici u Gradini i u punom međunarodnom formatu proslaviti njegovo peto izdanje – izjavio je ovom prigodom gradonačelnik Dalibor Ninčević.
Druge festivalske večeri u Bašti Gašpić koncertirala je glazba iz Vodica pod ravnanjem mo. Siniše Hrge, izvevši brojne glazbene uspješnice koje su zauzimale prva mjesta na svjetskim top-listama šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća. Nizale su se skladbe Georga Gershwina, Franka Sinatre, Arethe Franklin, Elvisa Presleya, The Beatlesa, Abbe, Queena, Deep Purplea, Michaela Jacksona i mnogih drugih, a vodičkom se orkestru kao vokalna solistica pridružila Helena Bastić. Na samomu kraju druge festivalske večeri predsjednica Vodičke glazbe Ines Giuseppa Simić i predsjednik Gradske glazbe »Zvonimir« Solin Grgo Bućan razmijenili su prigodne poklone te najavili nastavak suradnje između ovih dvaju orkestara.

Održan kontinuitet
Četvrto izdanje »Solin Brass Festa 2020« zaključeno je koncertom komornog ansambla »Ad Gloriam« iz Zagreba u dvorani Doma kulture »Zvonimir«.

Komorni ansambl »Ad Gloriam« iz Zagreba

U sastavu ovoga ansambla, iza kojega su brojni nastupi u najprestižnijim hrvatskim i inozemnim koncertnim dvoranama, nastupili su trubači Mario Lončar, Luka Buljan i Stjepan Filipić, hornist Srđan Peić, trombonist Mario Šincek i tubist Ivica Geček, a u programu su izvedena djela J. Bastona, G. F. Handela, D. Šostakoviča, G. Puccinija, G. Verdija, T. Uhlika i M. Rabadana.
– Iznimno smo zadovoljni što smo, usprkos nepovoljnim predviđanjima i velikim organizacijskim naporima uspjeli realizirati ovogodišnji Festival. U vremenu kada se ovakvi kulturni događaji otkazuju diljem Europe i svijeta mi smo ipak uspjeli održati kontinuitet i zadržati programski okvir, za što smo dobili brojne čestitke i poruke potpore od brojnih kolega iz svjetske organizacije orkestara. Zahvaljujemo u prvom redu svim izvođačima na hrabrosti, disciplinu, doprinosu i želji da se festival održi te Gradu Solinu i svima drugima koji su pomogli da se ovogodišnji festival ipak dogodi. Nadam se da ćemo sljedeće godine Festival vratiti u međunarodne okvire i da ćemo povodom petoga izdanja prirediti pravu glazbu feštu – zaključio je Grgo Bućan, predsjednik solinskih glazbara i tehnički direktor Festivala.

K. S.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću