OSNOVNA ŠKOLA KRALJA ZVONIMIRA POČETKOM GODINE POKRENULA ODRŽAVANJE PREDMETA DOMAĆINSTVO – Znanja i vještine za svakodnevni život

SOLINSKA KRONIKA 345, 15. svibnja 2023.

Učenici su izuzetno zainteresirani za sve radionice, pritom su neki pokazali kako već imaju određene kućanske vještine, ali im je do sada nedostajalo samopouzdanja da ih samostalno obavljaju, dok se neki po prvi puta susreću s njima. Svima je zajedničko da se vesele svakom satu jer je isključivo riječ o praktičnim vještinama zbog čega nemaju doživljaj klasične nastave, a istovremeno puno korisnoga nauče

U najmlađoj solinskoj osmoljetki, Osnovnoj školi kralja Zvonimira početkom ove školske godine pokrenuto je domaćinstvo kao izvannastavna aktivnost namijenjena učenicima petih razreda.

Riječ je o predmetu koji je do prije tridesetak godina bio dio redovne nastave te oni nešto stariji, koji su ga pohađali i danas rado ističu njegove pozitivne strane. Posljednjih godina ga, zbog iskazanoga učeničkog interesa, sve veći broj škola uvodi u svoj odgojno-obrazovni program.

U OŠ kralja Zvonimira domaćinstvo pohađa petnaestak učenika i učenica koji, predvođeni Silvanom Lucić, prof. biologije i prirode stječu vrijedna znanja i praktične vještine korisne u svakodnevnomu životu. Zainteresiranih je puno više, ali kako je riječ o aktivnostima koje se provode u manjim grupama, za sada nije moguće uključiti veći broj učenika.

Vesela grupa petašica, Gabriela, Lucija, Lara, Dora, Ana Laura, Lana i Mia po prvi puta se okušala u pripremi kroštula

Tijekom našega posjeta vesela grupa petašica, Gabriela, Lucija, Lara, Dora, Ana Laura, Lana i Mia po prvi puta se okušala u pripremi kroštula, tradicionalne hrskave slastice koja predstavlja jedno od obilježja dalmatinske kuhinje.

– Trebala su nam jaja, brašno, šećer, mlijeko, ulje, prstohvat soli i korica limuna, ali obavezno domaćeg. Profesorica ga je nabavila u vrtu kod susjede – otkriva nam Gabriela dodajući kako su prije početka izrade tijesta osigurali i sve potrebne kuhinjske alate, lazanjur, rezač za tijesto, tavu i sito za posipanje šećera u prahu.

– Stvarno nije teško, pratili smo recept, zamijesili tijesto i pričekali da malo odstoji. Onda smo ga razvaljali, ali treba paziti da bude dovoljno tanko da se brzo ispeče i bude hrskavo – znalački savjetuju male kuharice bijele od brašna.

– Već smo prije radile »smoothije« i pekle fritule i palačinke. Kad napravimo neko jelo onda ga na kraju i pojedemo, ali najprije odnesemo ravnateljici da proba kako nam je ispalo – s ponosom će vesela kuharska ekipa koja se do sada okušala i u šivanju, peglanju te izradi tradicionalnih frizura.

Gabriela nam otkriva kako joj je kuhanje najdraži dio domaćinstva, a isto nam je povjerila i Dora. Lari je najzanimljiviji dio izrada frizura, dok Lucija najviše voli šivanje i jednoga dana planira biti krojačica.

– Moram reći kako su učenici izuzetno zainteresirani za sve radionice, pritom su neki pokazali kako već imaju određene kućanske vještine, ali im je do sada nedostajalo samopouzdanja da ih samostalno obavljaju, dok se neki po prvi puta susreću s njima. Ono što im je svima zajedničko je da se doista vesele svakom satu jer ovdje je isključivo riječ o praktičnim vještinama tako da nemaju doživljaj klasične nastave, a istovremeno puno korisnoga nauče – rekla je profesorica Lucić ističući zasluge ravnateljice Vedrane Propadalo koja je inicirala pokretanje ovakvoga oblika izvannastavne aktivnosti.

Domaćinstvo pohađa petnaestak učenika i učenica koji, predvođeni Silvanom Lucić, prof. biologije i prirode

– Ravnateljica nam je osigurala osnovne uvjete za rad, odnosno opremu potrebnu za provođenje nastave kao što su šivaće mašine, kuhalo, tave, zdjele i drugo, a uz to nam pruža neizmjernu podršku i među prvima degustira jela koja pripremimo – rekla je profesorica Lucić upućujući zahvalu i članovima Udruge »Solinjani« koji su im održali tečaj šivanja.

– To je prekrasna sinergija iskustva i mladosti. Članice udruge su djecu podučavale šivanju, a oni će njima zauzvrat prezentirati određene digitalne kompetencije potrebne za rad na računalu – objasnila je profesorica dodajući kako su na radionicama šivanja izrađivali dugmad s krunom kralja Zvonimira, pregače i torbice.

– Imamo još puno ideja i planova. Spremamo se napraviti veliku čokoladnu tortu za rođendan naše škole, a voljeli bismo skuhati i neka prava jela kao što su pašticada i njoke, ali za to nam treba malo više vremena i iskustva – ozbiljno će male kuharice upućujući nam poziv na ples i druženje koje planiraju organizirati na kraju školske godine kako bi u veselom stilu zaključili ovu korisnu, a istovremeno zabavnu aktivnost koju bi željeli nastaviti i ubuduće.

 

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću