POČETKOM MJESECA ODRŽANA KONFERENCIJA »SIGURNOST POVIJESNIH GRADOVA – PARTNERSTVO ZA SIGURNIJU SVAKODNEVICU« – Funkcionalno partnerstvo

SOLINSKA KRONIKA 327, 15. studenoga 2021.
Piše: Slobodan MARENDIĆ

Potreba partnerskoga umrežavanja uprave, institucija i građana, u interesu sigurnosti lokalne zajednice, predstavlja najbolji model odgovora na specifične lokalne probleme, a konferencija poput ove izvrsno mjesto za razmjenu i stjecanje znanja, povezivanje stručnjaka i izravno unaprjeđenje organizacije na bazi primjera dobre prakse i naučenih lekcija

Četvrto izdanje konferencije »Sigurnost povijesnih gradova – Partnerstvo za sigurniju svakodnevicu« održane u hotelu Salona Palace u Solinu, 4. i 5. studenoga rezultat je funkcionalne suradnje kluba policijskih djelatnika i umirovljenika MUP-a – IPA splitsko dalmatinska, Hrvatske udruge povijesnih gradova, Sveučilišnoga odjela forenzičkih znanosti i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Skup su organizacijski i aktivnim sudjelovanjem podržali: Ministarstvo unutarnjih poslova, izaslanik Ministra gosp. Zoran Ničeno, Splitsko-dalmatinska županija – župan Blaženko Boban koji je i otvorio konferenciju, Grad Split – gradonačelnik Ivica Puljak, Grad Solin – gradonačelnik Dalibor Ninčević, Općina Klis – načelnik Jakov Vetma, Policijska uprava splitsko dalmatinska – načelnik PU Slobodan Marendić.

Priliku za razmjenu iskustava na polju sigurnosti lokalne zajednice i uspostavu novih kontakata iskoristili su i gradonačelnici te načelnici općina uz Hrvatskoj i BiH iz Mostara, Livna, Posušja, Ljubuškog, Kupresa, Orašja, Sarajeva, Zenice, Čitluka, Solina, Splita, Klisa, Makarske, Omiša, Hvara, Sućurja, Starog Grada, Šolte, Imotskog, Supetra, Trilja, Pule uz sudjelovanje niza predstavnika državnih institucija na lokalnoj razini.

Skupu su se pridružili ministri unutarnjih poslova pet županija (kantona) iz Federacije BiH, načelnici Policijskih uprava zadarske, šibensko – kninske, dubrovačko – neretvanske, brodsko – posavske i splitsko – dalmatinske, uz brojne policijske službenice i službenike koji su u ovim županijama (Federacija BiH ) i policijskim upravama iz RH prioritetno raspoređeni na poslove prevencije, pa je konferencija postala i mjesto okupljanja stručnjaka koji su dobili priliku razmijeniti znanja, iskustva te uspostaviti kontakte za budući rad.

Nezamjenjivost iskustva

Uz domaće predavače iz MUP RH PU Splitsko-dalmatinske, Sveučilišta Split, gradova Splita, Solina i Pule, gosti iz Francuske, Izraela i Njemačke, omogućili su sudionicima usporediti svoj rad s iskustvima u međunarodnoj praksi i možda pronaći neke nove puteve u realizaciji projekata prevencije i lokalnoga partnerstva u sredinama iz kojih dolaze.

Zanimljivu prezentaciju na temu uloge lokalne uprave u logističkoj potpori sustavu prevencije neprihvatljivih ponašanja, održao je profesor Neven Šerić sa splitskog sveučilišta. Naime, istraživanja koja je sa svojim timom proveo u pripremi izlaganja, predstavio je kao podlogu zaključka kako u sredinama s funkcionalnim partnerstvom uprave, građanâ i institucijâ, sustav prevencije i brige o životnom okruženju u kontinuitetu, u pravilu daje bolje rezultate od sredina s modelom centraliziranoga upravljanja s manjim intenzitetom suradnje s građanima i drugim akterima iz polja brige o životnoj sredini.

Kako neke nekontrolirane situacije mogu eskalirati i dovesti u pitanje sigurnost na ulicama gradova, životno je prikazao policijski časnik iz PU Stuttgart Harald Weber u prezentaciji s video snimkama nereda u Stuttgartu sredinom kolovoza ove godine. Rad službi i grada dobar je primjer partnerske brige o reakciji nakon događaja i promišljanja o modelima prevencije za budućnost.

Izraelski policajac David Solomon sa25 godina iskustva na polju sigurnosti, opisao je utjecaj organiziranoga kriminaliteta na životnu svakodnevicu s primjerima iz prakse u Izraelu, ali i kroz međunarodna iskustva stečena u radu Veleposlanstva u Bukureštu.

Predstavnik francuskoga ravnateljstva policije David Pousett elaborirao je organizaciju policije i posebno istaknuo značaj manjih fokus grupa na terenu i područjima gdje se prepoznaje specifičan problem koji traži i poseban odgovor stručnjaka. Zanimljivost ovoga izlaganja potvrdila je reakcija sudionika i dinamična rasprava. Problemsko promišljanje i ciljano partnersko umrežavanje na praktički ograničenom području gdje se problem pojavio, pokazalo se kao zanimljiv model za neke situacije prepoznate i u našim urbanim sredinama.

Panel rasprava

Panel rasprava je iznijela primjenjiv zaključak u vidu formiranja modela odgovora na specifične lokalne probleme

Predstavnici Vijeća za prevenciju kriminaliteta iz Pule Kristijan Družeta, Splita Paško Ugrina i Solina Slobodan Marendić, opisali su hrvatske primjere i iskustva kasnije posebno obrađena u živoj panel raspravi u kojoj su sudjelovali gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, zamjenik župana SDŽ Stipe Čogelja, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, načelnik PU SD Slobodan Marendić, voditelj odjela prevencije Paško Ugrina i sigurnosni konzultant umirovljeni general Mate Laušić.

Zaključak je kako potreba partnerskoga umrežavanja uprave, institucija i građana, u interesu sigurnosti lokalne zajednice, predstavlja najbolji model odgovora na specifične lokalne probleme, a konferencija poput ove izvrsno mjesto za razmjenu i stjecanje znanja, povezivanje stručnjaka i izravno unaprjeđenje organizacije na bazi primjera dobre prakse i naučenih lekcija.

Solin i hotel Salona Palace iznova su potvrdili visoku razinu brige o gostu i prezentirali gostoprimstvo koje se pamti i prepričava. Obilazak tvrđave i etno agro parka »Stella Croatica« u organizaciji općine Klis, upotpunio je doživljaj sudionika koji do sada nisu imali priliku vidjeti ove bisere hrvatske povijesti i sadašnjosti.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću