POSJET MINISTRICE TURIZMA I SPORTA NIKOLINE BRNJAC U POVODU EUROPSKOG BACAČKOG KUPA U SALONI – Turistička i kulturna dimenzija sporta

SOLINSKA KRONIKA 321, 15 svibnja 2021.

Nakon obilaska amfiteatra predstavnici Europskoga atletskog saveza bili su iznenađeni i oduševljeni atraktivnom lokacijom i sačuvanim ostacima antičke Salone. Po njihovim riječima ovo natjecanje u razini je natjecanja na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni

U povodu održavanja Europskoga bacačkog kupa u salonitanskomu amfiteatru 8. i 9. svibnja, Solin i Salonu je koncem mjeseca travnja posjetila Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

– Ovo je uistinu važan događaj i mislim da nije moglo biti bolje lokacije od ovoga povijesnog lokaliteta čije će slike obići cijeli svijet – rekla je ministrica Brnjac ističući sportsku, ali i turističku važnost održavanja ovog europskog natjecanja na prostoru arheološkoga lokaliteta Salone.
Ministricu su dočekali župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, predsjednik Hrvatskoga atletskog saveza Ivan Veštić i direktorica Turističke zajednice Solina Jelena Stupalo.

– Ovaj na prvomu mjestu veliki sportski događaj ima i svoju turističku te kulturnu dimenziju – rekao je Veštić tijekom razgovora s ministricom dodajući kako je od ideje do realizacije ovoga natjecanja u Hrvatskoj prošlo tek tri tjedna.

Portugal otkazao Solin prihvatio

– Naime, nakon što je portugalska Leiria otkazala organizaciju ovogodišnjeg Europskog bacačkog kupa 13. i 14. ožujka zbog loše epidemiološke situacije u Portugalu, Hrvatski atletski savez ponudio je organizaciju vodstvu Europske atletike koje je prihvatilo ovu ponudu i donijelo odluku da se natjecanje održi u Splitu na stadionu Park mladeži i u salonitanskom amfiteatru – pojasnio je Veštić.

– Nakon obilaska amfiteatra predstavnici Europskoga atletskog saveza bili su iznenađeni i oduševljeni atraktivnom lokacijom i sačuvanim ostacima antičke Salone.

Po njihovim riječima ovo natjecanje u razini je natjecanja na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni na sličnom arheološkom nalazištu – rekao je prvi čovjek Hrvatskoga atletskog saveza dodajući kako je ovo treći put da se ovo natjecanje održava u Hrvatskoj, prvi put je to bilo 2002. u Puli, a drugi put 2008. u Splitu.

Slike salonitanskoga amfiteatra koji je ugostio važan sportsko turistički događaj obišle su čitavi svijet

Turistički potencijal

Održavanje Europskog bacačkog kupa u Saloni pozdravio je i župan Blaženko Boban naglašavajući još jednom kako uz veliki povijesni i arheološki značaj ovaj lokalitet ima i izuzetan turistički potencijal. Na iznimne potencijale Salone osvrnuo se i gradonačelnik Dalibor Ninčević.

– Organizacija Europskoga bacačkog kupa na ovom vrijednom lokalitetu predstavlja dio nastojanja svih nas da uz zaštitu ovoga povijesnog lokaliteta organiziramo brojna kulturna i sportska događanja kako bi se povećao broj posjetitelja – rekao je gradonačelnik.

Upravo je povećanje broja posjetitelja jedan od temeljnih ciljeva solinske Turističke zajednica stoga je i njezina direktorica Jelena Stupalo s oduševljenjem pozdravila ovaj događaj ističući prije svega njegov izniman značaj za promidžbu grada Solina i arheološkoga lokaliteta Salone na međunarodnom tržištu.

Nakon obilaska amfiteatra ministrica se uputila do Manastirina i Tusculuma pri čemu je u pratnji više kustosice Arheološkoga muzeja Split Eme Višić Ljubić obišla grob svetoga Dujma te spomen sobu don Frane Bulića.

Muzej u očuvanju i promociji Solina

Ravnatelj arheološkoga muzeja u Splitu, dr. sc. Ante Jurčević koji pak nije nazočio susretu s ministricom u Solinu poručio je kako je Arheološki muzej kao vlasnik zemljišta i skrbnik o salonitanskim lokalitetima od samoga početka objeručke prihvatio ideju o organiziranju manifestacije.

– Sukladno zamolbi za mišljenjem Ministarstva kulture, uz odobrenje i jasno definirane mjere zaštite koje propisuje nadležni Konzervatorski odjel te mjere koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odobrili smo te se maksimalno angažirali u provedbi ove manifestacije. S obzirom da infrastruktura koja je bila potrebna za organizaciju natjecanja bacača kugle minimalna i montažna te se postavila na travnjaku arene, sama arhitektura ničim nije bila ugrožena – istaknuo je ravnatelj dr. Jurčević.

Štoviše ravnatelj je dodao kako je Muzej prepoznavši potencijal manifestacije u jedinstvenoj promociji kulturne baštine od samoga početka angažiran, već od predradnji i čišćenja lokaliteta do pomoći u uređenju podloge za bacanje i postavljanja novoga travnjaka koji je pak odradila tvrtka Jadro.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću