PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA »GRAD U TVOM MJESNOM ODBORU« I NOVI KRUG OBILAZAKA – Neformalan kontakt s građanima u njihovom okruženju

SOLINSKA KRONIKA 333, 15. svibnja 2022.

Tijekom prvoga kruga obilazaka organiziranih utorkom u poslijepodnevnim satima prikupljeno je čak 179 prijedloga građana, dok je dodatnih 120 prijedloga dostavljeno putem programa participativnog budžetiranja koji se naslanja na spomenuti projekt, a za kojeg je u Proračunu za 2022. osigurano ukupno 600 tisuća kuna

Gradonačelnik Dalibor Ninčević održao je 2. svibnja u solinskoj Gradskoj vijećnici predstavljanje rezultata projekta »Grad u tvom mjesnom odboru« koji se provodio od 31. kolovoza do 9. studenoga prošle godine te je istovremeno najavio novi krug obilazaka koji je započeo već sljedećega dana, 3. svibnja, u MO Rupotina.

– Riječ je o projektu koji ima za cilj uspostaviti neformalan kontakt s građanima u njihovom okruženju, a lokacije koje se obilaze odabiru se prema kriteriju potrebe rješavanja određenih problema, u prvom redu komunalnih, ali i nekih manje kompleksnih koji građanima puno znače – rekao je gradonačelnik.

Tijekom prvoga kruga obilazaka organiziranih utorkom u poslijepodnevnim satima prikupljeno je čak 179 prijedloga građana, dok je dodatnih 120 prijedloga dostavljeno putem programa participativnog budžetiranja koji se naslanja na spomenuti projekt, a za kojeg je u Proračunu za 2022. osigurano ukupno 600 tisuća kuna.

Gradonačelnik Ninčević u kontaktu s građanima u njihovom prirodnom okruženju

– Naglasio bih kako se projekt »Grad u tvom mjesnom odboru« sastoji od dvije faze. Prva faza obuhvaća obilazak terena, susret s građanima i prikupljanje informacija na temelju kojih se pokreće rješavanje, u prvom redu onih stavki koje su u skladu s proračunskim planiranjima Grada kao što su održavanje nerazvrstanih cesta, javne rasvjete, igrališta za djecu i slično.

Druga faza, projekt participativnoga budžetiranja kojega sam već spomenuo, podrazumijeva još veće uključivanje građana u upravljanje gradom na način da sami sudjeluju u procesu kreiranja proračuna – pojasnio je gradonačelnik dodajući kako se o svim konstruktivnim prijedlozima i sugestijama razgovaralo na redovnim kolegijima te je za većinu pokrenuto pronalaženje rješenja te samo rješavanje.

Najviše prijedloga građana prikupljeno je u MO Sveti Kajo, slijede Kučine, potom Srednja Strana, Mravince, Vranjic, Centar, Priko vode i Rupotina.

Najveći broj zahtjeva odnosio se na održavanje cesta, zatim na evidenciju prometnih znakova te održavanje i uređenje parkirališta. Slijede problemi vezani uz održavanje zelenih površina, kanalizaciju, javnu rasvjetu te uređenje dječjih i sportskih igrališta.

– Trudili smo se riješiti sve zahtjeve građana, ali još uvijek postoje neki koje iz objektivnih razloga nismo uspjeli realizirati. U svakom slučaju rezultati koji su proizašli iz provedbe projekta »Grad u tvom mjesnom odboru« potvrđuju važnost otvorene i izravne komunikacije građana i gradonačelnika. Upravo zato je bitno nastaviti projekt poput ovoga, kako bi se postavljeni temelji za ovakav oblik dijaloga nadogradili te kako bi se isti nastavili i u budućnosti – rekao je gradonačelnik dodajući kako bi se spomenuti projekt trebao odvijati dvaput godišnje, u proljeće i na jesen.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću