PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA »MALI VRANJIC VELIKOGA SVITA« AUTORICE BRANKE BEZIĆ FILIPOVIĆ – Ukoričeno more

SOLINSKA KRONIKA 340, 15. prosinca 2022.

Objavljivanjem monografije članovi udruge pomoraca »Ruža vjetrova« obilježili su petu obljetnicu svoga djelovanja usmjerenoga na očuvanje vranjičke pomorske tradicije. Monografije donosi podatke o svim vranjičkim pomorcima od 1900. do danas, a prema prikupljenim informacijama bilo ih je oko 130 osim pomoraca monografijom su obuhvaćeni i vranjički brodograditelji, kalafati, te ribari

U Kulturnomu centru don Frane Bulić u Vranjicu je 5. prosinca, dan uoči blagdana sv. Nikole, u organizaciji Udruge pomoraca »Ruža vjetrova« predstavljena monografija »Mali Vranjic velikoga svita« autorice Branke Bezić Filipović.

Objavljivanjem monografije članovi Udruge obilježili su petu obljetnicu svoga djelovanja usmjerenoga na očuvanje vranjičke pomorske tradicije.
– Od samoga smo osnutka kao jedan od glavnih ciljeva imali izdavanje monografije u kojoj bi bili sadržani podatci o svim vranjičkim pomorcima od 1900. do danas, a prema prikupljenim informacijama bilo ih je oko 130 što je uistinu respektabilan broj za jedno ovako malo misto – rekao je tajnik Udruge Dragutin Jurić dodajući kako su osim pomoraca monografijom obuhvatili i vranjičke brodograditelje, kalafate, te ribare kojih je također bio popriličan broj.

– Radilo se o uistinu zahtjevnom poslu, a otežavajuću okolnost predstavljala nam je pandemija Covida koja nas je na neko vrijeme fermala u obilascima kuća pa se dogodilo da su neki ljudi koji su imali vrijedne podatke u međuvremenu umrli. Moram istaknuti značajan doprinos autorice Branke Bezić Filipović koja je dosta informacija izvukla iz novinskih arhiva te tako upotpunila ovo djelo – rekao je tajnik Udruge ističući kako im je namjera bila sačuvati vrijedne podatke za neke buduće generacije.

– Moram reći kako nam je radost zbog izdavanja monografije zasjenila iznenadna smrt našeg predsjednika kap. Lea Benzona, čovika od mora, istinskog vođe koji nas je okupljao i savjetovao. Leo je preminuo 26. rujna ove godine kada je monografija već krenula u tisak tako da nismo mogli izmijeniti podatke pa smo umjesto toga u svaki primjerak stavili jedan označivač stranica, tzv. »bookmarker«, s njegovom fotografijom, datumom rođenja i smrti te porukom »Adio kapetane naš!« – s tugom je objasnio Dragutin Jurić ističući kako je Leo ove večeri u mislima svih članova Udruge.
Monografiju su uz autoricu Branku Bezić Filipović predstavili urednik Frane Mikelić, recenzent Arsen Duplančić i u ime nakladnika Zoran Bošković. Voditeljskom palicom vješto je upravljao Martin Bilić.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću