PROVOĐENJE DRUGE FAZE PROJEKTA »JADRO IZVOR ŽIVOTA« – Izgradnjom do zaštite rezervata

SOLINSKA KRONIKA 333, 15. svibnja 2022.

Tijekom obilaska gradilišta istaknuto je kako će projekt »Jadro izvor života« znatno unaprijediti status ovoga strogog rezervata, odnosno doprinijeti zaštiti solinske mekousne pastrve, jedine autohtone vrste ribe u rijeci Jadro

Radovi koji se provode u sklopu druge faze projekta »Jadro izvor života« vrijedni oko 15 milijuna kuna privode se kraju te bi Solin već tijekom srpnja ove godine trebao dobiti novi prostor za odmor, rekreaciju i edukaciju mladih. Najavila je pročelnica Odjela za Europske fondove Grada Solina Marijana Žižić tijekom nedavnoga obilaska gradilišta smještenog u neposrednoj blizini izvora rijeke Jadro.

U obilasku je sudjelovao i Gvido Piasevoli, stručni voditelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije »More i krš« koja je, uz Grad Solin i solinsku Turističku zajednicu, vodeći partner na provedbi ovoga projekta.

– Druga faza radova obuhvaća izgradnju prezentacijskoga i interpretacijskoga centra s pratećim sadržajima, manjega ugostiteljskog objekta, zone za rekreaciju, informacijskog punkta i parkirališta – rekla je pročelnica Žižić dodajući kako se tijekom realizacije projekta posebno vodilo računa o činjenici da se radovi odvijaju uz jedan od najljepših prirodnih bisera Dalmacije, izvor Jadra, na prostoru zaštićenog ihtiološkog rezervata.

Da je zaštita prirode jedan od glavnih segmenata provedbe ovog projekta potvrdio je i biolog Gvido Piasevoli dodajući kako čuvari prirode iz JU »More i krš« intenzivno nadziru radove na terenu.

– Jedan od rezultata ovoga projekta svakako je i poboljšanje kvalitete zaštite rezervata s posebnim naglaskom na infrastrukturu koja će doprinijeti promidžbi ovoga područja, što potvrđuje i činjenica da nam je jedan od partnera Turistička zajednica grada Solina.

Neosporno je da će rezervat nakon ovih zahvata biti pod većim pritiskom posjetitelja, ali to će biti daleko bolje organizirano tako da će unatoč većem broju posjeta negativni utjecaji biti smanjeni – istaknuo je Piasevoli dodajući kako će projekt »Jadro izvor života« znatno unaprijediti status ovoga strogog rezervata, odnosno doprinijeti zaštiti solinske mekousne pastrve, jedine autohtone vrste ribe u rijeci Jadro.

– Gornji tok rijeke Jadro jedino je mjesto na svijetu u kojem obitava ova vrsta pastrve stoga iz godine u godinu ulažemo sve više truda i znanja u njezino očuvanje, a realizacija spomenutog projekta uvelike će nam pomoći u tim nastojanjima – najavio je Piasevoli.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću