PRVI KORACI U UVOĐENJU BESPLATNIH OBROKA ZA SVE OSNOVCE – Med i mlijeko za 10 kuna?

SOLINSKA KRONIKA 341. 15. siječnja 2023.

– Organizirali smo se sukladno uvjetima u kojima radimo, a oni u našoj školi nisu adekvatni. Siguran sam da sve moje kolege ravnatelji podržavaju ovu ideju o besplatnim obrocima, ali isto tako mislim da će se složiti sa mnom da je trebalo najprije odraditi određene pripreme kako bi se ostvarili adekvatniji uvjeti za prihvat i podjelu obroka – istaknuo je ravnatelj Baloević

Početkom drugoga polugodišta u hrvatskim se osnovnim školama počela provoditi mjera uvođenja besplatnih obroka za sve učenike od 1. do 8. razreda. Za tu je namjenu u državnomu proračunu za 2023. osiguran iznos od 550 milijuna kuna, odnosno 10 kuna dnevno za svakoga od 311 tisuća hrvatskih osnovnoškolaca.

Đuro Baloević, ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća i predsjednik županijskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja: – Počeli smo s voćem koje je najzdravija prehrana, a koje nam je iskreno bilo i najpraktičnije jer smo imali puno organizacijskih poteškoća

Od Đure Baloevića, ravnatelja OŠ Vjekoslava Paraća i predsjednika županijskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja, doznajemo kako je protekao prvi dan podjele besplatnih obroka u školama na području grada Solina.

– Tri od ukupno četiri solinske osnovne škole, OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene i OŠ Vjekoslava Paraća, koje pohađa oko 2 200 učenika, nemaju kuhinju i blagovaonicu tako da su učenici prvoga dana podjele besplatnih obroka dobili jabuku i klementinu. Počeli smo s voćem koje je najzdravija prehrana, a koje nam je iskreno bilo i najpraktičnije jer smo imali puno organizacijskih poteškoća. Naime sve je trebalo dogovoriti tijekom zimskih praznika u blagdanske dane, tako da smo imali vrlo malo vremena – rekao je Baloević dodajući kako će se u prvomu tjednu još jedan dan dijeliti voće, dva dana će na meniju biti integralni sendviči s namazima i povrćem, a jedan dan slanac s jogurtom.

– Posebno treba voditi računa o djeci s prilagođenom prehranom, a u našoj školi su trenutačno 23 takva učenika. Oni će tijekom prvoga tjedna dobivati voćne obroke, a u međuvremenu ćemo u dogovoru s njihovim roditeljima za njih izraditi posebne jelovnike – najavio je Baloević napominjući kako je podjela organizirana na način da dežurni učenici dolaze po kutije u kojima su sortirani obroci te ih desetak minuta prije velikoga odmora nose u svoje učionice kako bi svaki učenik mogao uzeti svoj obrok.

Kratko vrijeme za organizaciju

– Organizirali smo se sukladno uvjetima u kojima radimo, a oni u našoj školi nisu adekvatni. Siguran sam da sve moje kolege ravnatelji podržavaju ovu ideju o besplatnim obrocima, ali isto tako mislim da će se složiti sa mnom da je trebalo najprije odraditi određene pripreme kako bi se ostvarili adekvatniji uvjeti za prihvat i podjelu obroka. To je posebno izraženo u našoj Županiji u kojoj većina škola nema kuhinju i blagovaonicu.

To je veliki problem, a rokovi su bili kratki. Mi smo uspjeli ostvariti suradnju s jednim lokalnim dobavljačem, konkretno s tvrtkom »Bakanalije« d.o.o., i dogovoriti jelovnik kojega ćemo modificirati sukladno potrebama koje u međuvremenu uočimo – rekao je Baloević napominjući kako se trenutačno radi na osnovu narudžbenica sukladno dnevnim potrebama te da bi se do kraja siječnja trebao objaviti javni poziv za odabir dobavljača.

– Naglasio bih i to da se sukladno odluci Vlade dijete koje izostane s nastave više od tri dana uklanja s liste za besplatni obrok do ponovnoga povratka u školu što znači da ćemo imati dodatnu papirologiju. Osim toga jedan od problema krije se u činjenici da Vlada predviđena sredstva isplaćuje osnivaču, u našem slučaju Županiji, a onda se ona dostavljaju dobavljačima nakon 45 do 60 dana. O tome smo već razgovarali sa županom koji je obećao uputiti određene akontacije kako nam dobavljači ne bi odustali od angažmana – rekao je Baloević.

Iz razgovora s dvjema osmašicama OŠ Vjekoslava Paraća, Larom Pereža i Lucom Kanaet, doznajemo kako su učenici oduševljeni već i samom činjenicom da imaju prilike dobiti besplatan obrok.

– Ovo je dobra ideja jer dosta djece dolazi bez marende, a ovako svi dobivamo jednake obroke – istaknula je Lara.
– Voljela bih da možemo dobiti tople obroke, ali znam da to nije moguće – dodala je Luce.

Jedina škola s kuhinjom i blagovaonicom

Kontaktirali smo i ravnateljicu OŠ kralja Zvonimira, jedine solinske osnovne škole koja ima kuhinju i blagovaonicu.

– Kod nas je znatno drugačija situacija. Angažirali smo dodatne kuharice tako da ih trenutačno imamo tri, ali obroke jednako kao i druge solinske škole dijelimo po razrednim odjeljenjima jer u blagovaonici nije moguće istovremeno poslužiti toliki broj djece. Naime imamo 520 učenika od kojih je 54 u produženom boravku i oni kao i do sada dobivaju kuhane obroke, a 56 učenika je u područnoj školi u Rupotini.

Mi smo u prednosti jer sami nabavljamo namirnice, tako da su naši učenici prvoga dana dobili sendvič s purećom šunkom, sirom i krastavcima, a u blagovaonici im je posluženo voće i orašasti plodovi koje tijekom velikog odmora mogu uzeti, ovisno o tome što žele i tako će biti svaki dan. Na meniju su nam još puretina, pileći medaljoni i salata, pašteta od tunjevine, burek i jogurt te kroasan i sok.

Za djecu koja su na bezglutenskoj prehrani posebno pakiramo obroke kako se ne bi kontaminirali u dodiru s ostalim namirnicama – rekla je ravnateljica Propadalo.

Iz solinskih škola u konačnici poručuju kako bi najgora inačica bila da djeca vraćaju hranu jer im se ne sviđa.

– Preporučujemo da nepojedeni obrok ponesu kući ili da ga daju drugim učenicima – savjetovao je ravnatelj Baloević dodajući kako je po njegovom mišljenju, a s obzirom na sve prije spomenute uvjete, ipak napravljen korektan jelovnik.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću