REZULTATI DRUGOGA KRUGA IZBORA ZA GRADONAČELNIKA I ŽUPANA – Solinski festival demokracije

SOLINSKA KRONIKA 322, 15. LIPNJA 2021.

Po prvi puta u povijesti od osnutka svoga grada Solinjani su u drugomu krugu lokalnih izbora izabrali svoga gradonačelnika. Povjerenje je ponovno dobio dosadašnji gradonačelnik Dalibor Ninčević kandidat Hrvatske demokratske zajednice u srazu s Vedranom Duvnjakom kandidatom Nezavisne liste mladih

Prema službenim podatcima Državnog izbornog povjerenstva na području čitavoga grada u osam mjesnih odbora od 21 501 građanina s pravom glasa drugomu je krugu izbora pristupilo njih 47 posto ili 10 119, a prema listićima je glasovalo 10 114.

Prema broju važećih listića kojih je bilo 9 941 ili 98.29 posto, a nevažeća su bila 173, većinu glasova je dobio kandidat HDZ-a Dalibor Ninčević s osvojenih 5 056 glasova, dok je kandidat NLM-a Vedran Duvnjak osvojio 4 885 glasova odnosno 171 glas manje.

Drugi krug izbora za župana pak u Solinu nije iznenadio razlikom u glasovima jer je Blaženko Boban kandidat HDZ-a s 6 340 glasova premoćno pobijedio SDP-ovog Ranka Ostojića koji je osvojio 2 943 glasa. Iako je među 10 110 ubačenih listića važećih bilo 9 283, a 827 nevažećih svakako je zanimljivo za primijetiti da je u Solinu HDZ-ov kandidat za župana osvojio 1 284 glasa više nego kandidat za gradonačelnika.

Centar

U pet biračkih mjesta Mjesnoga odbora Centar glasovanju je od ukupno 2 970 građana s pravom glasa pristupilo njih 1 380 ili 46.46 posto. Daliboru Ninčeviću svoje je glasačko povjerenje dalo ukupno 719 ili 52 posto, a Vedranu Duvnjaku 652 glasača iz Mjesnoga odbora Centar.
Blaženko Boban pak kao HDZ-ov kandidat za župana u M.O. Centar je osvojio ukupno 774 glasa dok je SDP-ov Ranko Ostojić osvojio 518 glasova.

Kučine

Mjesni odbor Kučine s ukupno 900 stanovnika s pravom glasa obilježila je izlaznost od 50 posto odnosno 451 glasača. Od 446 važećih listića za Vedrana Duvnjaka je glasovao 271 ili 61 posto Kučinjana, a za Dalibora Ninčevića njih 175.
Iako je izbor za župana u Kučinama obilježio visok postotak nevažećih listića preko 9 posto, 247 glasova osvojio je Blaženko Boban, a Ranko Ostojić 162.

Mravince

Od ukupno 1 452 građanina s pravom glasa u Mravincima je na dva izborna mjesta pristupilo njih 702 ili 48 posto. Uz ukupno deset nevažećih listića svoj je glas Daliboru Ninčeviću dalo njih 360 ili 51 posto, a Vedranu Duvnjaku 332.
Uz ukupno 47 nevažećih listića Blaženko Boban je kao HDZ-ov kandidat za župana osvojio 445, a Ranko Ostojić kao SDP-ov kandidat 211 glasova.

Priko vode

Od ukupno 6 007 građana s pravom glasa u šest izbornih mjesta M. O. Priko vode drugomu je krugu pristupilo njih 2 460 ili 41 posto. Uz 41 nevažeći listić Vedran Duvnjak iz NLM-a je dobio ukupno 1 224 glasa ili 50.6 posto dok je Dalibor Ninčević dobio 1 195 glasova.
Uz 211 nevažećih listića HDZ-ov kandidat za župana Blaženko Boban osvojio je ukupno 1 535, a Ranko Ostojić 711 glas.

Vranjic

Od ukupno 950 građana s pravom glasa u Vranjicu drugome krugu izbora pristupilo je 465 glasača ili 49 posto. Svoje povjerenje Daliboru Ninčeviću dalo je 252 ili 55. 4 posto Vranjičana, a Vedranu Duvnjaku njih 203.
Za Blaženka Bobana na čelu županije uz 25 nevažećih listića glasovao je 301 glasač, a za Ranka Ostojića njih 139.

Rupotina

Na tri izborna mjesta od ukupno 2 099 Rupaćana s pravom glasa drugomu je krugu pristupilo njih 1 038 ili 49 posto. Uz ukupno 21 nevažeći listić Dalibor Ninčević je osvojio 513 ili 50.4 posto, a Vedran Duvnjak 504 glasa.
U izborima pak za župana uz 100 nevažećih listića Blaženko Boban je osvojio 654 ili 69 posto, a Ranko Ostojić 283 glasa.

Srednja strana

U četiri izborna mjesta M.O. Srednja strana od ukupno 4 020 građana s pravom glasa drugomu krugu izbora pristupilo je njih 2 223 ili 55 posto. Uz ukupno 36 nevažećih listića Dalibor Ninčević je osvojio 1 224 ili 56 posto, a Vedran Duvnjak ukupno 960 glasova.
HDZ-ov kandidat za župana Blaženko Boban uz 208 nevažećih listića osvojio je 1 493 ili 71 posto, a Ranko Ostojić 519 glasova.

Sveti Kajo

Od ukupno 3 103 stanovnika Svetoga Kaja s pravom glasa u četiri je izborne jedinice drugomu krugu izbora pristupilo 1 398 glasača ili 45 posto.
Uz 23 nevažeća listića svoj je glas Daliboru Ninčeviću dalo 673, a Vedranu Duvnjaku 701 ili 50.9 posto Svetokajaca.
U Izborima pak za čelnoga čovjeka županije uz ukupno 106 nevažećih listića 891 ili 69 posto svoj je glas dalo Blaženku Bobanu, a njih 400 Ranku Ostojiću.

DRUGI GRADONAČELNIČKI MANDAT DALIBORA NINČEVIĆA

Zajedno raditi na razvoju grada

Gradonačelnik Dalibor Ninčević: – Činjenica je da su se neki stavovi slijevali s različitih razina što je dijelom utjecalo i na izbore u našemu gradu

Nakon pobjede u drugomu krugu lokalnih izbora gradonačelnik Dalibor Ninčević uputio je zahvalu svim biračima koji su prepoznali njegov rad i iskazali mu potporu i povjerenje da u drugomu mandatu nastavi s realizacijom započetih i pokretanjem novih projekata.

– Iza nas je dosta zahtjevan izborni proces koji se ostvario u dva kruga, a upravo je drugi krug koji se odvijao 30. svibnja na sam Dan državnosti predstavljao vrhunac jer uistinu nije bilo bolje prigode da naši građani dobiju mogućnost izaći na izbore i glasovati.

I ovom prilikom zahvaljujem svima koji su pristupili izborima, a posebno onima koji su mi iskazali povjerenje te na taj način potvrdili da žele zadržati kontinuitet u razvoju našega grada – rekao je Ninčević dodajući kako je rezultat bio uistinu tijesan te da su to situacije na koje se trebamo navikavati jer su uvjetovane s više strana.

– Činjenica je da su se neki stavovi slijevali s različitih razina što je dijelom utjecalo i na izbore u našemu gradu. Budući da se radilo o lokalnim izborima žao mi je što nisu u većoj mjeri dominirale lokalne teme i lokalni projekti.

U svakomu slučaju upućujem čestitke i mom protukandidatu Vedranu Duvnjaku koji je postigao dobar rezultat. Na nama je sada da zajedno, ja kao gradonačelnik i izvršna vlast te Gradsko vijeće kao zakonodavna vlast, bez obzira koja većina bila u njemu, nastavimo raditi na razvoju grada te realizaciji brojnih projekata i programa.

Kao gradonačelnik jamčim da ću prihvatiti svaki konstruktivni prijedlog koji je u interesu grada bez obzira s koje strane dolazio. Isto tako ću odbiti sve ono što budem smatrao nerealnim, odnosno ono što bi na neki način moglo ugroziti gradski proračun.

U svakomu slučaju vjerujem da je suradnja moguća bez obzira na većinu u Gradskomu vijeću jer svi zajedno imamo zadatak punim intenzitetom, s puno volje i žara raditi na dobrobit naših građana i našega Solina – poručio je gradonačelnik koji se odmah po objavi službenih i konačnih rezultata izbora u potpunosti posvetio poslu te sazvao prošireni kolegij na kojemu su svi dobili zaduženja i plan aktivnosti s preciznim uputama i dinamikom izvršenja istih.

– Ovi izbori su nam na neki način poslali i poruku da u nekim segmentima, a posebno u segmentu održavanja, trebamo učinkovitije reagirati. U tom kontekstu sam razgovarao sa svojim suradnicima i mogu najaviti određene pomake – najavio je Ninčević dodajući kako je uvjeren da će u suradnji i sinergiji s Gradskim vijećem nastaviti s intenzivnim radom usmjerenim na razvoj grada.

Vedran Duvnjak: – ovim putem izražavam 4 885 puta hvala svima koji su podržali Nezavisnu listu mladih i put promjena

VEDRAN DUVNJAK NOSITELJ LISTE ZA GRADSKO VIJEĆE NEZAVISNE LISTE MLADIH I KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA

»Fajteri« do kraja

Nositelj liste za Gradsko vijeće Nezavisne liste mladih i kandidat za gradonačelnika Vedran Duvnjak zadovoljan je ostvarenim rezultatom bez obzira na činjenicu da je u drugom krugu izbora za gradonačelnika pobjedu odnio njegov protukandidat Dalibor Ninčević (HDZ).

I ovim putem izražavam 4 885 puta hvala svima koji su podržali Nezavisnu listu mladih i put promjena. Ponosni smo što je grad Solin pokazao da su one jako blizu.

Čestitam Daliboru Ninčeviću na pobjedi i nadam se da će biti gradonačelnik svih nas, a ja ću se zajedno s ostalim članovima Nezavisne liste mladih u Gradskomu vijeću i dalje boriti za interese naših građana. Ostat ćemo »fajteri« do kraja – poručio je Duvnjak.

DRUGI KRUG IZBORA ZA ČELNOGA ČOVJEKA ŽUPANIJE

Bobanova premoćna pobjeda

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice za župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban odnio je pobjedu u drugomu krugu lokalnih izbora s Rankom Ostojićem iz Socijaldemokratske partije kao protukandidatom.

Blaženko Boban: – Hvala svim građanima i biračima iz moga Solina u kojem sam ostvario uistinu respektabilan rezultat

Boban je s osvojenih 88 569 glasova nadmoćno pobijedio Ostojića kojemu su povjerenje iskazala 57 682 birača. Povjerenje novom, starom županu iskazali su i građani Solina u kojemu je osvojio 6 340 glasova, čak 3 397 više od protukandidata.

– Dopustite da zahvalim svim biračima s područja Splitsko-dalmatinske županije, kako onima koji su glasali za mene tako i onima koji su dali svoj glas Ranku Ostojiću jer ja sam i dalje župan svih građana naše županije.

Moram reći kako smo imali uistinu uljudnu i pristojnu kampanju obilježenu natjecanjem u programima i projektima. Na kraju slobodno mogu reći kako je ostvaren povijesni rezultat u našoj Županiji s razlikom od gotovo 31 tisuće glasova što znači da su birači prepoznali programe i projekte, ali i moj dosadašnji rad, najprije kao gradonačelnika Solina, a potom i kao župana.

Ovakav rezultat uistinu je obvezujući i predstavlja veliki teret za nastavak kvalitetnoga rada i ravnomjeran razvoj cijele Županije. Pred nama je realizacija već započetih projekata, ali i osmišljavanje novih s posebnim naglaskom na povezanost Dalmatinske zagore s priobaljem te želja za revitalizacijom dalmatinskih sela.

To će biti primarni zadaci na kojima ću raditi tijekom narednoga četverogodišnjeg mandata skupa s mojim zamjenicima dožupanima Antom Šošićem i Lukom Čogeljom.

Koristim priliku zahvaliti se Luki Brčiću, koji je u protekla četiri mandata obnašao dužnost dožupana i to vrlo kvalitetno, posebno u proteklom turbulentnom razdoblju kada je djelovao i kao načelnik županijskoga Stožera civilne zaštite.

Na kraju hvala svim građanima i biračima iz moga Solina u kojem sam ostvario uistinu respektabilan rezultat te iskrene čestitke Daliboru Ninčeviću na novom mandatu, nadam se jednako uspješnom kao što je bio i protekli – rekao je župan Blaženko Boban.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću