SAMOBORSKA TVRTKA »DIV GRUPA« KOJA JE DOBILA POSAO REKONSTRUKCIJE SOLINSKOGA RASKRIŽJA U OZBILJNIM FINANCIJSKIM PROBLEMIMA – Širina nadugo i naširoko

SOLINSKA KRONIKA 333, 15. svibnja 2022.

Prijedlog za otvaranje predstečajnoga postupka podnio je sâm dužnik preko ovlaštenog odvjetničkoga ureda, a u dostavljenoj dokumentaciji posebno se ističe kako je »Div grupa« matično društvo grupacije koja zapošljava ukupno 4000 radnika, od kojih 862 radnika neposredno zapošljava ta krovna tvrtka

Koncem mjeseca siječnja u nazočnosti ministra mora prometa i infrastrukture Olega Butkovića samoborska tvrtka »DIV grupa« službeno je uvedena u posao rekonstrukcije jednoga od najfrekventnijih prometnih čvorišta u državi, solinske Širine, a za dovršetak kojega je predviđen projektni rok od dvije godine.

Specifična financijska likvidnost izvođača radova potpomognuta ratom u Ukrajini dodatno je zakomplicirala pitanje ne samo dovršetka radova, nego njihova početka.

Prema pisanju HINE Trgovački sud u Zagrebu naime zaprimio je prijedlog za otvaranje predstečaja »Div grupe« u kojemu se kao razlog navode evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna utvrđene polovicom travnja.

Prijedlog za otvaranje predstečajnoga postupka podnio je sâm dužnik preko ovlaštenog odvjetničkoga ureda, a u dostavljenoj dokumentaciji posebno se ističe kako je »Div grupa« matično društvo grupacije koja zapošljava ukupno 4000 radnika, od kojih 862 radnika neposredno zapošljava ta krovna tvrtka.

– U tom smislu je dužnik trenutačno najveći poslodavac u gradu Kninu te zapošljava 15 posto od ukupnoga radno sposobnog stanovništva grada. Pored navedenoga, dužnik je vlasnik najveće tvornice standardnih vijaka u Europi, koja plasira svoje proizvode na zahtjevno europsko tržište, osobito tržište EU, kao i na tržišta sjeverne Afrike, Srednjeg Istoka i Amerike – navodi se u prijedlogu.

»Div grupa«, osim što je specijalizirana za projektiranje, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda, preko povezanih društva grupacije izravno utječe na obavljanje specifičnih djelatnosti, uključujući i brodogradnju, koja nesporno predstavlja strateški važnu industriju za Republiku Hrvatsku, istaknuto je u podnesku.

– Slijedom navedenoga, imajući u vidu specifičnost situacije zbog koje je kod dužnika nastupila prijeteća nesposobnost za plaćanje, potrebu očuvanja radnih mjesta te značaja poslovanja dužnika i njegovih povezanih društava za cjelokupno gospodarstvo, dužnik predlaže sudu da uzme predmet u rad u što kraćem roku te donese rješenje o otvaranju predstečajnog postupka – navedeno je u prijedlogu za otvaranje predstečajnog postupka.

Zaključuje se i kako će »Div grupa« dostaviti i plan restrukturiranja u predviđenom zakonskom roku od dana pravomoćnosti rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama, odnosno od dana dostave odluke drugostupanjskog suda o žalbi protiv rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama.

Račun »DIV grupe« blokiran je sredinom travnja, a kao jedan od razloga iz te su kompanije naveli financijsku pomoć koju su morali pružiti »Brodosplitu« zbog problema refinanciranja kredita ruskog VTB-a te potezima dobavljača nakon objave tih problema.

Zbog sankcija uvedenih ruskim bankama nije u cijelosti povučen kredit od VTB-a, pa je »DIV« morao »Brodosplitu« pomoći vlastitim novcem, rekli su Hini iz »DIV grupe« nakon blokade računa. »Brodosplit« je ranije izvijestio da mu je blokirano 60 milijuna eura, zbog financiranja gradnje dva broda sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću