NA ŠEST LOKACIJA U SOLINU PREDSTAVLJENE NOVE POSTAJE JAVNIH BICIKLI – Smanjenje ovisnosti o automobilima

SOLINSKA KRONIKA 339, 15. studenoga 2022.

Za daljnje povezivanje gradova i općina na području Urbane aglomeracije Split nužna je i adekvatna biciklistička infrastruktura. Stoga se radi na studiji potencijala razvoja biciklističkih prometnica kako bi se definirale prostorne i sigurnosne mogućnosti izgradnje i označavanja biciklističkih staza

U Solinu je 18. listopada predstavljeno šest novih postaja javnih bicikli smještenih pored dvorane u Arapovcu, u Mravincima, Kučinama, kod zgrade gradske uprave, na izvoru rijeke Jadro i na Glorijetu. Na šest novih terminala postavljeno je ukupno 12 električnih i 26 klasičnih bicikli koje predstavljaju nadogradnju postojećega sustava budući da u Saloni i Vranjicu od prošle godine postoji po jedna postaja.

Solin se tako priključio jedinicama lokalne samouprave koje su povezane sustavom javnih bicikli na području Urbane aglomeracije Split kroz projekt »Biraj biciklu!« u sklopu kojega će biti implementirana 41 nova postaja s ukupno 242 bicikla u osam gradova i općina.

Uz gradonačelnika Dalibora Ninčevića predstavljanju novih postaja u Solinu nazočili su Vedrana Franić, v. d. pročelnice Službe za razvoj grada Splita, i Ante Gustin, direktor tvrtke »Sustav javnih bicikala« – Nextbike.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo zbog proširenja solinske biciklističke priče, ali i pozvao na još intenzivniju izgradnju prateće infrastrukture.

Uz gradonačelnika Dalibora Ninčevića predstavljanju novih postaja u Solinu nazočili su Vedrana Franić, v. d. pročelnice Službe za razvoj grada Splita, i Ante Gustin, direktor tvrtke »Sustav javnih bicikala« – Nextbike

– Ovaj je projekt izuzetno važan za Solin jer povezuje čitavi grad. Nije isto napraviti biciklističku infrastrukturu negdje u Slavoniji ili Zagorju te ovdje u Dalmaciji. Vjerujem da će ovi terminali motivirati sve nas u gradovima i općinama da intenzivnije krenemo u izgradnju biciklističkih staza. Ovom prilikom mogu najaviti da će se u Ulici Marka Marulića koja vodi prema izvoru Jadra graditi nova prometnica koja će imati i biciklističku stazu. Bicikle su dobre jer promoviraju zdrav način života i štednju – rekao je Ninčević najavljujući iznalaženje prostora za uređenje terminala u Rupotini i Srednjoj strani.

– Na nužnost daljnjega razvijanja biciklističke infrastrukture osvrnula se i v. d. pročelnica Službe za razvoj grada Splita Vedrana Franić.

– Za daljnje povezivanje naših gradova i općina na području Urbane aglomeracije Split nužna je i adekvatna biciklistička infrastruktura. Iz toga razloga radi se na studiji potencijala razvoja biciklističkih prometnica kako bi se definirale prostorne i sigurnosne mogućnosti izgradnje i označavanja biciklističkih staza. Vjerujem da će se sam sustav, kao i biciklistička infrastruktura, razvijati i u budućnosti jer svi imamo isti cilj, a to je smanjenje ovisnosti o automobilima i uvođenje zdravijeg i održivijeg oblika urbane mobilnosti – rekla je Franić.

Ukupna vrijednost projekta »Biraj biciklu!« iznosi nešto više od 13 milijuna kuna, a sufinancira se sredstvima Europske unije iz Kohezijskoga fonda s gotovo 10.9 milijuna u sklopu ITU Poziva »Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split«.
Cijena najma bicikla iznosi pet kuna za pola sata korištenja klasičnoga bicikla i deset kuna za pola sata električnoga. Godišnja pretplata koja vrijedi za područje čitave Hrvatske, iznosi samo 200 kuna i njome je omogućeno neograničeno korištenje bicikla po pola sata dnevno bilo gdje u Hrvatskoj.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću