SOLIN MEĐU ČETIRI HRVATSKA GRADA S POZITIVNIM PRIRODNIM PRIRASTOM U PROŠLOJ GODINI – Ukupni razvoj ukorak s demografijom

SOLINSKA KRONIKA 336, 15. kolovoza 2022.

Na popisu su uz Solin, Metković, Vrgorac i Dugo Selo. Brojevi potvrđuju nastavak silaznoga trenda i daljnji pad u odnosu na 2020. kada je pozitivni prirast bilježilo sedam gradova. Istovremeno se bilježi porast broja gradova koji imaju troznamenkastu negativnu brojku prirodnoga prirasta. Takvih je gradova 2020. bilo 28, a 2021. čak 37

Prema nedavno objavljenim podacima Državnoga zavoda za statistiku samo četiri hrvatska grada, među kojima je i Solin, u prošloj su godini imali pozitivan prirodni prirast, odnosno više rođenih nego umrlih.

Na ovom popisu su se uz Solin našli još Metković, Vrgorac i Dugo Selo. Navedena brojka potvrđuje nastavak silaznoga trenda i daljnji pad u odnosu na 2020. kada je pozitivni prirast bilježilo sedam gradova. Istovremeno se bilježi porast broja gradova koji imaju troznamenkastu negativnu brojku prirodnoga prirasta. Takvih je gradova 2020. bilo 28, a 2021. čak 37.

Solin i Dugo Selo jedina su dva grada koja su uspjela održati prošlogodišnju razinu i razliku u broju rođenih i umrlih. Solin je u 2020. imao 55 rođenih više nego umrlih, a prošle godine 56, dok je Dugo Selo ostalo na brojki od 6 više rođenih nego umrlih.

Što se pak samoga broja rođenih tiče, najbolje brojke u prošloj godini bilježi grad Klanjec u kojemu je prosječno rođeno 14.16 beba na tisuću stanovnika, a slijede ga Novalja s 12.82 i Solin s 12.52 rođenih na tisuću stanovnika.

Promatrano na razini čitave države u Hrvatskoj je prošle godine rođeno 663 beba više nego 2020., ali je umrlo čak 5 689 osoba više nego godinu ranije. Prirodni prirast je bio negativan u svim županijama, a tek u 25 gradova i općina pozitivan, i tu najbolje stoje gradovi i općine iz Splitsko-dalmatinske županije.

Komentirajući najnovije podatke Državnoga zavoda za statistiku solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević istaknuo je kako je Solin već godinama grad s najboljim demografskim pokazateljima, a pozitivni trendovi potiču se raznim mjerama, gradnjom vrtića, igrališta, škola, stipendiranjem, financiranjem školskih potrepština te brojnim poticajima.

Naš Grad za mjere usmjerene na poboljšanje života djece i mladih izdvaja više od trećine ukupnoga godišnjeg proračuna i doista mi je drago što je Državni zavod za statistiku još jednom potvrdio ono što stalno ističem, a to je činjenica da se Solin, kao jedan od rijetkih u Hrvatskoj, može pohvaliti da je Grad prijatelj djece, mladih i obitelji – rekao je Ninčević najavljujući mogućnost uvođenja novih poticajnih mjera.

U narednom razdoblju planirane su neke nove mjere te povećanje novčanih potpora za novorođenu djecu koje će biti za 50 do 60 posto veće od postojećih. Osim toga planirano je povećanje potpore za produljeni porodiljni dopust te povećanje mjesečne potpore za obitelji s četvero i više djece.

Naglasio bih kako smo prošle godine svečano otvorili novi objekt Dječjeg vrtića »Cvrčak« s ulaganjem od preko 26 milijuna kuna, a u tijeku su i aktivnosti na realizaciji novih objekata dječjeg vrtića u mjesnim odborima Rupotina i Sveti Kajo.

Uz to, osigurali smo i sredstva za izjednačavanje cijena u gradskim i privatnim vrtićima pa roditelji sada plaćaju jednaku cijenu. Međutim, bez obzira na demografske mjere koje smo donijeli, svakako treba istaknuti da iz godine u godinu mlade obitelji prepoznaju Solin kao grad ugodan za življenje, što je potvrda rada i nastojanja Gradske uprave za podizanjem kvalitete života i osiguravanja svih sadržaja potrebnih za život.

Demografske mjere, djeca i mladi temelj su naših projekata i u ovom mandatu. Vjerujem da će dodatna ulaganja u prometnu infrastrukturu i povezanost potaknuti i gospodarski rast te dalje podizati kvalitetu života u našemu gradu – poručio je gradonačelnik.

 

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću