SOLINSKI GRADSKI VJEĆNICI SMJENILI DOSADAŠNJEGA PREDSJEDNIKA GRADSKOGA VIJEĆA I IZABRALI NOVOGA – Preuzimanje odgovornosti

SOLINSKA KRONIKA 343, 15. ožujka 2023.
Piše: Marijana BATARELO-JELAVIĆ

Svjedočili smo popriličnim nesnalaženjima, posebno na početku mandata ovoga saziva GV-a, zbog kojih je Grad na određeni način patio, odnosno dolazilo je do zastoja u njegovom funkcioniranju. Bilo je naravno i dobrih stvari te se u svakomu slučaju zahvaljujem dosadašnjem predsjedniku na suradnji. Vjerujem da će s novim predsjednikom, a temeljem njegova dosadašnjega iskustva i rada, Grad i Gradsko vijeće dobiti novu snagu i zamah – poručio je gradonačelnik

Jedanaestero solinskih gradskih vijećnika od ukupno njih 19 na sjednici Gradskoga vijeća 8. ožujka izglasalo je nepovjerenje dosadašnjemu predsjedniku Ivanu Andabaku mag. povijesti i etnologije iz Nezavisne liste mladih (NLM) dok je jednakim omjerom glasova iz redova Hrvatske demokratske zajednice izabran novi predsjednik Gradskoga vijeća grada Solina prof. dr. sc. Zdravko Perko.

Ivana Andabaka je u trenutku konstituiranja sadašnjega saziva Gradskoga vijeća podržavala većina sastavljena od šest vijećnika s liste NLM-a, dva iz stranke »Bolji Solin«, te po jedan iz Mosta, Socijaldemokratske partije (SDP) i Domovinskog pokreta koji je u međuvremenu postao nezavisni. Sudeći prema brojnim tvrdnjama na sjednici ova neformalna koalicija u međuvremenu je prestala funkcionirati što je, prema riječima predsjednika kluba vijećnika HDZ-a Gorana Miličevića, dovelo do niza problema u radu ovoga gradskog tijela, ali i funkcioniranja Grada koji je primjerice prošlu 2022. započeo bez izglasanoga proračuna te bez ravnatelja Javne ustanove u kulturi »Zvonimir« Solin.

– Naša stranka HDZ, je na prošlim lokalnim izborima osvojila najveći broj mandata, ukupno osam. To se često zaboravlja, a upravo iz toga je proizašao zahtjev da imamo svoga predsjednika Gradskog vijeća na kojega smo uistinu ponosni – rekao je Miličević.

 

– Osim toga morali smo na neki način razriješiti pat-poziciju u kojoj se našlo ovo gradsko tijelo, a sve zbog razilaženja unutar neformalne koalicije koja je podržavala dosadašnjega predsjednika Andabaka. Njihov sukob traje punih godinu dana i mislim da smo im dali dovoljno vremena da se dogovore i da razriješe taj »gordijski čvor«. Smatrali smo da kao stranka koja ima najviše gradskih vijećnika moramo preuzeti inicijativu i osigurati normalan rad Gradskoga vijeća – objasnio je Miličević.

Glasovanje po vlastitom nahođenju

 

U smjeni dosadašnjega predsjednika i imenovanju novoga vijećnicima HDZ-a pridružili su se vijećnici stranke »Bolji Solin«, Davor Mikas i Josip Brčić, te vijećnik SDP-a Mario Jaman.

Obrazlažući svoju odluku predsjednik stranke »Bolji Solin« Davor Mikas iskazao je nezadovoljstvo funkcioniranjem NLM-a koje je prema njegovim riječima daleko od profesionalne razine.

– Istina je da smo bili u neformalnoj koaliciji s NLM-om i ostalim strankama koje su podržale njihovoga kandidata za predsjednika, međutim u razdoblju koje je uslijedilo dogodilo se jedno, slobodno mogu reći, glavinjanje. Odgovorno tvrdim da se nismo prodali nikome ni za što. »Bolji Solin« će se i dalje zalagati za ciljeve koje smo zagovarali u kampanji, odnosno ostat će na istom pravcu djelovanja – rekao je Mikas.

Isti razlozi ponukali su i vijećnika SDP-a Marija Jamana da se u glasovanju pridruži vijećnicima HDZ-a.

– Potvrdio bih izjave Davora Mikasa o razilaženju u stavovima s NLM-om. SDP je odlučio ići svojim smjerom i tako ćemo funkcionirati do sljedećih izbora. Nismo i ne želimo biti privrženi niti jednoj opciji, glasovat ćemo po svom nahođenju i podržati odluke koje smatramo dobrima za naš grad – poručio je Jaman.

Dosadašnji predsjednik Gradskoga vijeća Ivan Andabak ovom je prigodom i sam potvrdio raspad nekadašnje neformalne koalicije.

Zdravko Perko (HDZ): – Mislim da je došlo vrijeme da HDZ kao stranka koja je na prošlim izborima osvojila najveći broj vijećnika preuzme ovu odgovornost

– Preko nekih stvari nismo mogli prijeći i tu je komunikacija na neki način pala te od kolega iz »Boljeg Solina« i SDP-a nismo dobivali nikakve prijedloge – rekao je Andabak dodajući kako će NLM i dalje djelovati kroz vijećnička pitanja i inicijative.

 

Nova prilika za Solin

Zahvalu starom predsjedniku na suradnji te čestitke novome uputio je gradonačelnik Dalibor Ninčević ističući kako će bez obzira na poziciju i opoziciju prihvatiti svaki prijedlog koji je u interesu grada i njegovih stanovnika.

– Svjedočili smo popriličnim nesnalaženjima, posebno na početku mandata ovoga saziva GV-a, zbog kojih je Grad na određeni način patio, odnosno dolazilo je do zastoja u njegovom funkcioniranju. Bilo je naravno i dobrih stvari te se u svakomu slučaju zahvaljujem dosadašnjem predsjedniku na suradnji. Vjerujem da će s novim predsjednikom, a temeljem njegova dosadašnjega iskustva i rada, Grad i Gradsko vijeće dobiti novu snagu i zamah – poručio je gradonačelnik.

Novi predsjednik Gradskoga vijeća Solina prof. dr. sc. Zdravko Perko u svom je obraćanju javnosti najavio kako će napraviti sve što je u njegovoj moći da Grad, odnosno Gradsko vijeće funkcionira što je bolje moguće.

– Mislim da je došlo vrijeme da HDZ kao stranka koja je na prošlim izborima osvojila najveći broj vijećnika preuzme ovu odgovornost. Od svoga prethodnika kao i od svih ostalih vijećnika koji su sada u oporbi očekujem da podrže moje dobre namjere – poručio je prof. dr. sc. Zdravko Perko.

 

VIJEČNIĆKA PITANJA I INICIJATIVE – Nadvožnjak tek nakon prosvjeda

Gradonačelnik Dalibor Ninčević izvijestio je vijećnike o sadržaju dopisa pristigloga iz Hrvatskih cesta u kojemu se navodi kako je odabrani izvođač radova odustao od realizacije ovoga projekta. – Ostaje gorak osjećaj da nas Hrvatske ceste pune dvije godine zavlače jer se sada čitavi postupak vraća na početak. Mislim da naš grad, a posebno stanovnici spomenutih mjesnih odbora to nisu zaslužili – rekao je gradonačelnik

Među brojnim pitanjima i inicijativama koje su solinski gradski vijećnici iznijeli tijekom aktualnoga sata bilo je i pitanje vezano uz izgradnju odvojka pored TC-a »Salona Mall« za naselja Priko vode, Mravince i Kučine.

Saga oko planiranoga cestovnoga odvojka za naselja Priko vode, Mravince i Kučine nema kraja

Odgovarajući na ovo pitanje gradonačelnik Dalibor Ninčević izvijestio je vijećnike o sadržaju dopisa pristiglog iz Hrvatskih cesta u kojemu se navodi kako je odabrani izvođač radova odustao od realizacije ovoga projekta.

– Ostaje jedan gorak osjećaj da nas Hrvatske ceste pune dvije godine zavlače jer se sada cijeli postupak vraća na početak. Mislim da naš grad, a posebno stanovnici spomenutih mjesnih odbora to nisu zaslužili – rekao je gradonačelnik.

Za razliku od spomenute rampe najavljena izgradnja kanalizacijske mreže koja bi se trebala realizirati kroz Projekt aglomeracija Split-Solin kreće uskoro.

– Izabran je izvođač radova, Grad je dostavio plan prioriteta i u svibnju bi trebali započeti radovi – najavio je Ninčević.

Vijećnici su se požalili na nefunkcioniranje javnoga WC-a koji je predviđen u sklopu novoga objekta Turističke zajednice te na prometovanje autobusne linije br. 22 koja je produžila trasu te ukinula nekoliko polazaka što je stanovnicima Rupotine izazvalo određene probleme. Nadalje, zanimali su se za uređenje Ulice Pri sela u Vranjicu koja bi trebala osigurati alternativni izlaz iz mjesta.

Prema riječima pročelnice Odjela za komunalne djelatnosti Sanje Samardžije napravljeno je idejno rješenje te zatražena lokacijska dozvola, a sama realizacija uređenja trebala bi se realizirati u tri faze.

Vijećnici su između ostaloga iznijeli i inicijativu da gradonačelnik ponovno krene u obilazak mjesnih odbora, a predloženo je i da se na svim zadnjim autobusnim stanicama kojima prometuju »Prometovi« autobusi postavi kemijski WC namijenjen vozačima. Jedna od primjedbi odnosila se na prometno zakrčenje ulice koja vodi do hotela »President« i nove crkve na Gospinu otoku, posebno u dane vikenda kada prometni redari ne rade, a iznesen je i zahtjev da se Vijeću MO Priko vode osigura adekvatan prostor za rad.

Na popisu pitanja našlo se i sufinanciranje rada privatnih vrtića, odnosno njihovi zahtjevi da im se poveća sufinanciranje od strane Grada ili da im se odobri podizanje visine iznosa kojega pokrivaju roditelji.

– Moram reći kako smo održali sastanak s vlasnicima privatnih vrtića te da u potpunosti razumijem probleme s kojima se nose, ali Grad, odnosno proračun ne može podnijeti veća izdvajanja, a sasvim sigurno ni roditelji. Osim toga u sufinanciranje smo krenuli s namjerom izjednačavanja cijene gradskih i privatnih vrtića – rekao je gradonačelnik najavljujući daljnje razgovore s vlasnicima privatnih vrtićkih kuća.

Solinsku Širinu kojom promet osim u ljetnim mjesecima teče sasvim neometano, možda čeka ista sudbina kao i dugo najavljivani prometni odvojak za naselja Priko vode, Mravince i Kučine

 

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću