SVEČANA SJEDNICA UOČI BLAGDANA MALE GOSPE I DANA GRADA – Demokratska suradnja i europski novac

SOLINSKA KRONIKA 325, 15. rujna 2021.

– Svi zajedno borite se za europske fondove jer to je jedina mjera stvarnoga uspjeha i jedini kriterij vrednovanja rada, života i djelovanja u EU. Sav onaj zanos, ideje, idealizam je iza nas. Ispred nas je novo financijsko razdoblje u kojem moramo svi zajedno, uz pomoć države, izvući svaki euro novca koji je prije svega naš – istaknuo je Predsjednik Republike Zoran Milanović

Tradicionalna svečana sjednica Gradskoga vijeća grada Solina održana je u preuređenoj Gradini 7. rujna, dan uoči blagdana Male Gospe i Dana grada. Prije dolaska u Gradinu sudionici svečanosti položili su vijence i zapalili svijeće pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima pored Gospina Otoka.

Sjednici su uz gradske vijećnike predvođene predsjednikom Ivanom Andabakom i predstavnike Grada na čelu s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem nazočili brojni gosti među kojima i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader, izaslanik Vlade i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, konzulica Veleposlanstva Mađarske u RH NJ. E. dr. Anna Erzsébet Mladenovics, počasni konzul Mađarske u Splitu dr. Ivo Staničić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, župnici solinskih župa, državni tajnici, saborski zastupnici te predstavnici okolnih gradova i općina kao i institucija koje surađuju s Gradom Solinom.

Predsjednik Gradskoga vijeća Ivan Andabak istaknuo je demokratičnost i pluralnost današnjega solinskoga društva

Okupljene je na početku sjednice pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća koji se tijekom svoga govora s posebnim ponosom osvrnuo na tradiciju i bogato kulturno nasljeđe grada uz Jadro.

– Za nas Solinjane Mala Gospa je puno više od pučke svetkovine, ona je za nas dio ponosa, dio našega identiteta, ona nas je definirala kao građane ovoga grada i stvorila nam osjećaj pripadnosti i zajedništva. Ovim blagdanom slavimo rođenje Blažene Djevice Marije i nije slučajno što smo danas ovdje na Gradini jer upravo ovdje, na širem prostoru Solina, rađala se naša država u prošlosti, na ovom mjestu stvorena je naša državnost – rekao je Andabak iskazujući posebnu zahvalnost hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

– U ovomu danu ne smijemo zaboraviti na one koji su nesebično dali vlastite živote kako bismo mi danas mogli slaviti naše običaje i njegovati tradiciju. Zahvaljujući njima mi smo danas slobodni. Naša država je dio demokratske Europe gdje je oduvijek i pripadala. Taj europski duh, duh demokracije, itekako je živ u Solinu. Moram pohvaliti drage sugrađane koji su pokazali visoke demokratske standarde o čemu najbolje svjedoči i samo Gradsko vijeće grada Solina. Pluralizam ideja i demokratski način razmišljanja vrline su koje zaista krase solinsko društvo i bez lažne skromnosti mogu biti uzor svima. Pred nama koji obnašamo političke dužnosti velika je odgovornost jer ne možemo i ne smijemo izgubiti povjerenje građana. Upravo su oni ti koji su nam dali zadatak unaprijediti ovaj grad i učiniti ga mjestom dostojnim svakoga građanina – poručio je Andabak.

Uslijedilo je obraćanje gradonačelnika Dalibora Ninčevića koji je kroz video projekciju predstavio najvažnije projekte realizirane tijekom proteklih godinu dana te najavio nove koji nas očekuju u narednom razdoblju.

Gradonačelnik Dalibor Ninčević osvrnuo se na postignute i planirane projekte u Solinu

– Iza nas su lokalni izbori koji definiraju smjer razvoja lokalne zajednice. Ponosan sam i zahvalan što su građani prepoznali moj dosadašnji rad i ponovno mi povjerili ovu časnu i odgovornu dužnost vođenja grada. Premda je najveći broj vijećnika izabran iz redova HDZ-a, njih 8 od 19, većina u Gradskom vijeću formirana je od ostalih političkih stranaka i nezavisnih lista. No bez obzira na činjenicu što gradonačelnik kao nositelj izvršne vlasti dolazi iz jedne političke opcije, a većinu u GV-u čine predstavnici više drugih opcija, vjerujem da nam je svima na prvomu mjestu prosperitet i daljnji razvoj našega grada kao zajednički cilj koji nema alternativu. U proteklih godinu dana puno je projekata realizirano ili je u fazi realizacije, ali ne želimo stati na tome. Za razvoj grada valja tražiti stalno nova rješenja, vlastitim znanjem ići u korak s vremenom, pratiti nove tehnologije i neprestano težiti boljem – poručio je Ninčević.

Prigodni govor održao je i župan Blaženko Boban koji je među ostalim uputio poruku predstavnicima izvršne i predstavničke vlasti grada Solina.
– Kavu ne mora nitko piti skupa, na misi nitko ne mora biti skupa, družiti se ili igrati na balote, ali voljeti Solin svi moramo, svi koji živimo u njemu. To se od svih nas i svih onih koji obnašaju dužnost u gradu očekuje i nadam se da će tako i biti. Nadam se da će Solin, populacijski najmlađi grad u RH, nastaviti stopama daljnjega razvoja i prosperiteta te da će i dalje biti uzor brojnim gradovima diljem Hrvatske – rekao je župan.

Novac kao mjera uspjeha

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je domaćinima njihov blagdan te se također osvrnuo na važnost suradnje različitih političkih opcija u malim sredinama.

– Vidim da među vama vlada razumijevanje i to je jako važno u malim sredinama. Vidim isto tako, da je u ovomu dijelu Dalmacije, kada je u pitanju distribucija lokalne vlasti, sve otišlo na nekoliko strana. I neovisni, i HDZ i SDP, svega tu ima u Splitu, Makarskoj, Omišu, Solinu, svi zajedno borite se za europske fondove jer to je jedina mjera stvarnoga uspjeha i jedini kriterij vrednovanja rada, života i djelovanja u EU. Sav onaj zanos, ideje, idealizam je iza nas.

Predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je važnost suradnje na povlačenju europskih sredstava za projekte

Ispred nas je novo financijsko razdoblje u kojem moramo svi zajedno, uz pomoć države, izvući svaki euro novca koji je prije svega naš. Budimo svjesni da gradimo Hrvatsku za cijelu sljedeću generaciju i da smo ulaskom u EU dali značajan dio svoje suverenosti, onoga za što su naši branitelji i vitezovi poginuli. To je veliki dug, time moramo upravljati razumno i u vlastitom interesu. Unesite u svoj rad zanos, ljubav i poštovanje – poručio je Predsjednik Milanović.

Nagrade Grada

Nakon prigodnih govora predsjednik Gradskoga vijeća Ivan Andabak i gradonačelnik Dalibor Ninčević uručili su nagrade ovogodišnjim laureatima, dobitnicima životne, osobne i kolektivne nagrade Grada Solina za 2021.

Nagradu za životno djelo posthumno dodijeljenu rukometnom treneru Anti Božiću Čoniju preuzeo je njegov sin Vinko, osobnu nagradu koja je posthumno dodijeljena dr. Željku Ninčeviću preuzeo je njegov sin Ivan, dok su olimpijci, streljašica Marija Marović i boksač Luka Plantić, svoje nagrade osobno preuzeli. Kolektivnu nagradu dodijeljenu Bratovštini sv. Luke preuzeo je predsjednik udruge Stipe Roguljić dok je kolektivnu nagradu za klapu »Krunik« preuzeo Ante Roguljić. Zahvalu u ime ovogodišnjih laureata uputila je streljašica Marija Marović.

Dobitnici nagrada Grada za godinu 2021.

U glazbenom dijelu programa nastupili su: mješoviti zbor grada Solina pod ravnanjem maestra Tonća Ćićerića, kvartet Gradske glazbe »Zvonimir«, klapa »Delmati«, folklorni ansambl KUD-a »Salona«, kantautor Tedi Spalato i tenor Saša Jakelić.
Nakon svečane sjednice nebo nad Solinom obasjao je spektakularni vatromet.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću