SVEČANO OBILJEŽENA PROŠLOGODIŠNJA 50. OBLJETNICA OSNOVNE ŠKOLE VJEKOSLAVA PARAĆA – Povijest ispisana srcem

SOLINSKA KRONIKA 323, 15. srpnja 2021.

Proslavu okrugle obljetnice svojim su nastupima uveličali najmlađi koji su pjesmom, plesom, glumom i recitacijama odali počast svima koji su doprinijeli odgoju i obrazovanju generacija učenika, svim djelatnicima i učenicima koje je iznjedrila ova osmoljetka

U prekrasnom ambijentu salonitanskih Manastirina 5. srpnja svečano je obilježena 50. obljetnica djelovanja Osnovne škole Vjekoslava Paraća. Ova okrugla obljetnica trebala je biti obilježena u travnju prošle godine, ali je zbog propisanih epidemioloških mjera bila odgođena.

– Uistinu je tužno sve ovo što nam se događa posljednje dvije godine tijekom kojih smo se trudili da škola diše punim plućima, ali to je u ovakvim uvjetima uistinu nemoguće – rekao je ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća Đuro Baloević dodajući kako se nada da će imati prilike sljedeći dan škole proslaviti u punom sastavu u prostorijama svoje škole.

– Iskoristio bih ovu priliku i zahvalio svima onima koji su tijekom proteklih pola stoljeća bili učenici, djelatnici i ravnatelji ove škole, a radi se o brojci od oko 9000 učenika i 650 djelatnika – rekao je Baloević ističući kako je Solin među rijetkim sredinama koja se ne mora bojati nedostatka učenika.

Prilagođavanje rastu

– Broj učenika u našoj školi raste iz godine u godinu i trenutačno ih imamo 634, ali naglasio bih kako taj pozitivni trend zahtijeva i dodatna ulaganja – rekao je Baloević ističući kako je u suradnji sa Županijom splitsko-dalmatinskom i Gradom Solinom već pokrenuta izrada projekta dogradnje škole te izgradnje nove školske dvorane i dječjega vrtića.

– Jedan od važnih segmenata na kojemu treba raditi je i proširenje pristupnoga puta do škole te rješavanje izlaza na brzu cestu – poručio je ravnatelj.
Prema riječima gradonačelnika Dalibora Ninčevića, koji je zajedno sa svojim zamjenikom Ivicom Rakušićem nazočio svečanosti u tijeku je realizacija prve faze proširenja pristupnoga puta do škole.

– Moram istaknuti kako su realizaciju ovoga projekta kočili neriješeni imovinsko pravni odnosi, ali iskreno vjerujem da ćemo uskoro krenuti i s realizacijom druge faze – rekao je gradonačelnik dodajući kako se razmišlja i o uređenju alternativnoga pristupa školi s brze ceste.

Umirovljeni slavljenici

Umirovljena vjeroučiteljica č. s. Vedrana Ivišić, obratila se nazočnima u ime umirovljenih djelatnika

Čestitke slavljenicima uputio je i zamjenik županijskog pročelnika za prosvjetu, kulturu i sport Ante Radovčić koji se osvrnuo na važnost odgojno obrazovnoga rada te uputio zahvalu svima onima koji su posvetili svoj život radu u školi.

U proslavi okrugle obljetnice sudjelovao je velik broj umirovljenih djelatnika škole među kojima i vjeroučiteljica č. s. Vedrana Ivišić, spremačica Marija Lučić te domar Vladimir Rađa koji su u zasluženu mirovinu otišli tijekom protekle školske godine. Njima su ovom prilikom uručeni prigodni pokloni, a zahvalu u ime svih umirovljenika uputila je č. s. Vedrana.

– Upamtite da nema slučajnih mjesta ni slučajnih susreta, ima samo onih koji se pišu srcem i pamte za cijeli život stoga ma gdje bili i što god radili nemojte prestati pisati srcem jer to je ono što ostaje – poručila je č. s. Vedrana.

Bila je ovo prilika da se čestita i djelatnicima koji su tijekom protekle školske godine stekli viša stručna zvanja, a riječ je o Nadi Topić, školskoj knjižničarki koja je stekla zvanje stručne suradnice mentorice, Sanji Ivančić, učiteljici razredne nastave promoviranoj u zvanje učiteljice mentorice te Draganu Stanojeviću, učitelju Tehničke kulture koji od ove školske godine nosi zvanje izvrsnoga savjetnika.

Svijetla budućnost

Proslavu okrugle obljetnice svojim su nastupima uveličali najmlađi koji su pjesmom, plesom, glumom i recitacijama odali počast svima koji su doprinijeli odgoju i obrazovanju generacija učenika, svim djelatnicima i učenicima koje je iznjedrila ova osmoljetka, a kao posebna glazbena gošća pridružila im se profesorica pjevanja Jelena Čilaš Buble i sama bivša učenica ove škole.

– Birajući mjesto ove proslave nismo mogli zamisliti vjerodostojniji lokalitet nego što je antička metropola rimske provincije Dalmacije.

Pola stoljeća solinske osmoljetke zbog pandemije je obilježeno godinu kasnije privukavši veliki broj onih koji su sudjelovali u njezinu radu i životu

Ovdje, na povijesnom tlu ponosno stojimo i slavimo prošlost, sadašnjost i radujemo se budućnosti pod okriljem naše škole – poručili su voditelji programa Nika i Duje u ime svih učenika i djelatnika OŠ Vjekoslava Paraća.

Monografija i slikovnica

Osim prigodnom svečanošću jubilarna 50. obljetnica OŠ Vjekoslava Paraća obilježena je tiskanjem monografije »Osnovna škola Vjekoslava Paraća (1970. – 2020.)« i slikovnice Vjekoslav Parać »Rani dani«.

Monografija predstavlja svojevrsnu spomenicu koja prati život u školi i oko nje od samoga osnutka do danas, a prilikom njezine izrade korištena je arhivska građa te fotografije i materijali iz osobnih arhiva učitelja i učenika.

Posebno korisni bili su zapisi iz ljetopisa škole koji su objavljeni u poglavlju »Iz spomenice škole«, a čiji autori su bili dosadašnji ravnatelji. Monografija donosi i opsežan popis svih djelatnika koji su radili u školi, povremeno i u stalnom radnom odnosu, te popis svih učenika koji su završili svoje osnovnoškolsko obrazovanje u ovoj osmoljetki tijekom proteklih pola stoljeća.

Slikovnica »Rani dani« nastala je prema autobiografskim bilješkama slikara Vjekoslava Paraća po kojemu škola nosi ime, a opremljena je likovnim radovima učenika te rječnikom manje poznatih riječi kojega su izradili učenici uz pomoć učitelja.

Kroz tridesetak zapisa, u slikovnici se otkriva život talentiranog i radoznalog dječaka pored ruševina stare Salone i amfiteatra početkom 20. stoljeća. Slikovnica je zbog svoje iznimne zavičajne vrijednosti uvrštena na popis književnih naslova za cjelovito čitanje u 4. razredu OŠ Vjekoslava Paraća.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću