SVEČANO OTVORENI RADOVI U SKLOPU »PROJEKTA POBOLJŠANJA VODNO-KOMUNALNE INFRASTRUKTURE SPLIT – SOLIN« – Dioklecijanov vodovod i europska kanalizacija

SOLINSKA KRONIKA 346, 15. lipnja 2023.

U sklopu predmetnog Ugovora na području Grada Solina izgradit će se preko tisuća metara kanalizacijskih cjevovoda, od čega 6 711 metara gravitacijskih te 1 769 metara tlačnih. Ujedno, izgradit će se 9 600 metara vodoopskrbnih cjevovoda, šest kanalizacijskih crpnih stanica, 460 metara kabelske kanalizacije za sustav daljinskoga nadzora i upravljanja te jedna vodosprema, a građanke i građani dobit će 201 novi kanalizacijski te 145 novih vodovodnih priključaka

U Ulici Kunčeva Greda 24. su svibnja svečano otvoreni radovi u sklopu »Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Split – Solin« koji se provode kao dio Ugovora o rekonstrukciji i dogradnji sustava odvodnje i vodoopskrbe Grada Solina i Općina Podstrana, Klis i Dugopolje.

Okupljenima su se tijekom svečanosti obratili Tomislav Šuta, privremeni upravitelj Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split, Irina Putica, direktorica Hrvatskih voda u Splitu, Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina.

– Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku biti danas tu na otvaranju radova koji se provode u sklopu projekta ukupno vrijednog preko 237 milijuna eura od kojih se 69 posto financira sredstvima Europske unije, 25 posto sredstvima Republike Hrvatske i 6 posto sredstvima ViK-a – rekao je Tomislav Šuta dodajući kako vrijednost Ugovora koji obuhvaća Grad Solin te općine Podstrana, Klis i Dugopolje iznosi oko 54 milijuna eura.

– Ukupna vrijednost radova na području Grada Solina je 17.5 milijuna eura, odnosno nešto više od 132 milijuna kuna s PDV-om – istaknuo je Šuta.

U sklopu predmetnog Ugovora na području Grada Solina izgradit će se preko tisuća metara kanalizacijskih cjevovoda, od čega 6 711 metara gravitacijskih te 1 769 metara tlačnih. Ujedno, izgradit će se 9 600 metara vodoopskrbnih cjevovoda, šest kanalizacijskih crpnih stanica, 460 metara kabelske kanalizacije za sustav daljinskoga nadzora i upravljanja te jedna vodosprema, a građanke i građani dobit će 201 novi kanalizacijski te 145 novih vodovodnih priključaka.

– Jednim ugovorom koji pokriva jedan grad i tri općine u narednom će se periodu ostvariti niz ciljeva – rekla je Irina Putica, direktorica Hrvatskih voda u Splitu, ističući kako će se, između ostaloga priključenost na vodoopskrbu povećati na 98 posto, a na kanalizaciju na 97 posto, dok će se gubici s trenutnih 44 smanjiti na 38 posto.

Europska sredstva i kanalizacija

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban zahvalio je privremenom upravitelju ViK-a Tomislavu Šuti i Vladi RH te Hrvatskim vodama i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na realizaciji ovog povijesnog i kapitalnog projekta.

– Realizacija aglomeracija koje se provode na području Splitsko-dalmatinske županije, a ukupno ih je šest, značajno će utjecati na kvalitetu života naših građana – poručio je župan Blaženko Boban.

Prema riječima nadležnoga državnog tajnika za vodno gospodarstvo Maria Šiljega provedba ovakvih projekata ne bi bila moguća bez ulaska Hrvatske u Europsku uniju jer bez europskih fondova, ovaj i slični zahvati koji se provode, teško da bi mogli biti ostvareni.

– Ovakvim projektima rješavamo prije svega standard naših građana, što je posebno izraženo u Dalmaciji i turistički orijentiranim područjima gdje imamo velike oscilacije u broju korisnika vodnih usluga. Na to se svakako naslanja i zaštita okoliša, odnosno krških izvora na području Dalmacije, a ono što bih također istaknuo kao važan segment i što mi predstavlja zadovoljstvo jest činjenica da u ovako velikim i složenim infrastrukturnim projektima uspješno sudjeluju konzorciji domaćih tvrtki – poručio je Šiljeg.

– Veseli me i to što smo iz Modernizacijskog fonda, novog instrumenta EU-a, uspjeli osigurati sredstva za solarizaciju svih vodovoda u Hrvatskoj. Očekujemo da će se u značajnoj mjeri smanjiti potrošnja električne energije, a time i omogućiti zadržavanje cijene vodnih usluga u trenutnom ili neznatno izmijenjenom iznosu – poručio je državni tajnik.

Zadovoljstvo zbog kanalizacije

Otvaranje radova u Solinu s posebnim je zadovoljstvom popratio gradonačelnik Dalibor Ninčević.

– Sretan sam i vjerujem da to zadovoljstvo dijelim sa svima nazočnima te s građanima Solina. Nakon što smo krajem listopada prošle godine u Solinu potpisali ugovor o dogradnji i rekonstrukciji vodovoda i kanalizacijske mreže za područje našeg grada te prije spomenutih triju općina obavili smo pripremne radnje i evo dočekali početak radova – rekao je gradonačelnik Ninčević dodajući kako Grad zbog rastućih potreba ulaganja u predškolski odgoj i druge javne potrebe poput pojačanoga održavanja komunalne infrastrukture ne bi bio u mogućnosti vlastitim sredstvima financirati dovršetak kanalizacijske mreže.

Svakako bih istaknuo i to da je prije početka ovih radova pokrivenost kanalizacijske mreže na području Grada Solina bila gotovo 90 posto. Zahvaljujući realizaciji ovog projekta sva kućanstva na području Grada Solina dobit će mogućnost spajanja na kanalizacijsku i vodoopskrbnu mrežu – poručio je gradonačelnik upućujući zahvalu svima koji su pridonijeli početku radova, a posebno sugrađanima na iskazanom strpljenju.

Osim u Ulici Kunčeva Greda radovi su započeli i u Ulici kneza Trpimira, a nastavit će se u Ulici Zgon, Ulici hrvatskih žrtava, Ulici hrvatskog branitelja Dražena Kuduza i Ulici don Lovre Katića.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću