Točno utvrđenim rasporedom

Sukladno uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku da se učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole s danom 25. svibnja vrate u svoje školske klupe uz pridržavanje posebnih mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom. Škole su svoja vrata otvorile dva tjedna prije 11. svibnja u sklopu prvoga vala popuštanja mjera. Tada su roditelji mogli odlučiti hoće li svoje dijete poslati u školu ili ne i tom prilikom se na razini cijele države u škole vratilo tek 4 posto učenika. Izuzetno slab odaziv zabilježen je i u Solinu naime, tada se u redovnu nastavu uključilo samo deset učenika Osnovne škole kralja Zvonimira uključujući i Područnu školu Rupotina.
Ravnatelji solinskih osmoljetki izvijestili su koliki se postotak osnovaca u klupe vratio 25. svibnja i kojih se epidemioloških mjera djeca koja idu na nastavu moraju pridržavati.
Ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća Đuro Baloević poručio je kako se u ovoj školi čak 95 posto učenika od 1. do 4. razreda vratilo na nastavu, dok preostali mali postotak ima opravdane razloge zbog kojih nastavu i dalje prate od kuće. Naime djeci koja ne dolaze u školu roditelji moraju opravdati izostanak. Što se tiče propisanih mjera Baloević ističe kako se školski prostori i inače temeljito čiste i dezinficiraju tako da im taj segment ne predstavlja novost.

– Novost je obavezni razmak od metra i pol kojega se djeca moraju pridržavati pa je u skladu s time napravljen i raspored sjedenja u učionicama. Osim toga djeca na ulazu moraju dezinficirati obuću, a potom i ruke – rekao je Baloević dodavši kako se nastava odvija u dvije smjene te da nema zajedničkoga zvona za ulazak u školsku zgradu i odlazak na veliki odmor.
– Sve se odvija po točno utvrđenom rasporedu tako da se izbjegnu veća grupiranja djece – rekao je Baloević.

Ista je situacija i u drugim školama po pitanju pridržavanja epidemioloških mjera, ali je odaziv ipak nešto manji. Pa je tako u OŠ kralja Zvonimira, jedinoj školi koja je 11. svibnja otvorila svoja vrata, dva tjedna poslije u školske klupe sjela tek polovica od ukupnoga broja učenika nižih razreda.
– U Ninčevićima smo imali specifičnu situaciju vezano uz broj oboljelih od koronavirusa i vjerujem da je to razlog zbog kojega su roditelji odlučili pričekati s povratkom djece u školu. Taj broj će se tijekom narednoga razdoblja sigurno povećati jer roditelji ne mogu opravdati dijete za duži period bez liječničke potvrde – rekla je ravnateljica Vedrana Propadalo napominjući kako zbog skučenosti učionica u PŠ Rupotina dva razreda ove škole organiziranim prijevozom dolaze na nastavu u centralnu školu.

U OŠ don Lovre Katića prvi dan redovne nastave pohađalo je gotovo 75 posto učenika, ali taj se postotak, ističe ravnateljica Anđelka Slavić, tijekom narednih dana konstanto povećavao pa je već trećega dana nastave iznosio 81 posto.
– Napomenula bih da smo zbog većega broja učenika trećeg razreda uz postojeća tri odjeljenja formirali i četvrto kako bismo zadovoljili kriterij vezan uz maksimalno dopušteni broj učenika koji trenutačno mogu biti u učionici – rekla je ravnateljica Slavić.

Broj učenika se konstantno povećavao i u OŠ kraljice Jelene u koju je u ponedjeljak 25. svibnja krenulo 60 posto od ukupnog broja učenika nižih razreda, a samo dva dana kasnije redovitu nastavu pohađalo je 80 posto učenika.
– Vjerujem da je kod dijela roditelja postojao određeni strah, ali da su se nakon prvih nekoliko dana, nakon što su se uvjerili da su škole poduzele maksimalne mjere sigurnosti, opustili i poslali djecu na redovnu nastavu koja je ipak nezamjenjiva – rekla je Vesna Ružić, ravnateljica ove najbrojnije solinske osmoljetke.

Marijana B. J.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću