U MJESEC DANA ODŽANA I DRUGA SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA – Bez usvajanja izvješća

SOLINSKA KRONIKA 326, 15. listopada 2021.

Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine nije usvojeno jer su vijećnici vladajuće većine bili protiv predstavljenoga dokumenta. Izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021. također nije usvojeno

Sjednica solinskoga Gradskog vijeća održana 14. listopada otvorena je aktualnim satom kojega su vijećnici usvojili na prethodnoj sjednici. Postavljen je čitav niz pitanja na koja se uglavnom tražio pisani odgovor.

Nakon aktualnoga sata kojega su vijećnici iskoristili do zadnje minute uslijedilo je izvješće o radu gadonačelnika za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine u kojem su sadržani detaljni podaci o radu ureda gradonačelnika i svih gradskih odjela. Tako su među ostalim specificirana i ulaganja u projekte po solinskim mjesnim odborima, a gradonačelnik je posebno istaknuo pokretanje projekta »Grad u tvom mjesnom odboru«.

Vijećnik Mario Jaman (SDP) istaknuo je problem komunalnoga i prometnog nereda u određenim djelovima grada te je utvrđena potreba dodatnog zapošljavanja komunalnih redara i bar još jednog prometnog redara.

Vijećnik Davor Mikas (Bolji Solin) iznio je svoj stav o nedovoljnom ulaganju u gospodarstvo nakon čega je pročelnica Marijana Žižić najavila skoru realizaciju EU projekta »Tempus« koji obuhvaća uređenje ureda namijenjenih poticanju razvoja poduzetništva, odnosno za smještaj budućih »startupova«.

Vijećnik Goran Milavić (NLM) komentirao je činjenicu da određeni broj planiranih projekata nije realiziran u predmetnom razdoblju. Gradonačelnik mu je odgovorio kako do kašnjenja najčešće dolazi tijekom pripremnih radnji, odnosno rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i ishodovanja dozvola za određene projekte što najčešće predstavlja i najzahtjevniju fazu njihove realizacije.

Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine nije usvojeno jer su vijećnici vladajuće većine bili protiv predstavljenog dokumenta.

Uslijedilo je izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021. koje je izložila pročelnica Odjela za proračun i računovodstvo Tihana Žižić.

U prvom polugodištu 2021. ukupno ostvareni prihodi konsolidiranog proračuna iznosili su nešto više od 72.167 milijuna kuna i bili su veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 20 milijuna. Postotak ostvarenja polugodišnjih prihoda u odnosu na godišnji plan iznosi 43.81 posto.

Ukupni rashodi ostvareni u razdoblju od siječnja do lipnja 2021. iznosili su nešto više od 67 milijuna kuna što je za 14.2 milijuna više u odnosu na rashode ostvarene u istom razdoblju 2020., a najveća odstupanja bilježe se u stavci nabavke postrojenja i opreme za novoizgrađeni vrtić/školu u Arapovcu te u stavci ulaganja u rekonstrukciju ljetne pozornice u Gradini.

Ostvarenje rashoda u prvih šest mjeseci u odnosu na plan iznosilo je 40 posto.

Polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna nije usvojeno jer je protiv njega glasovalo 11 od 18 prisutnih vijećnika.

Posljednja točka dnevnog reda odnosila se na prijedlog gradonačelnika Dalibora Ninčevića da se donese odluka o poništenju pravilnika o provedbi jednostavne javne nabave kojeg su gradski vijećnici usvojili na sjednici održanoj 22. rujna.

Naime, gradonačelnik je istaknuo kako usvojeni pravilnik nije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Budući je većina vijećnika glasala protiv navedenoga prijedloga gradonačelnik je najavio kako će spomenuti dokument uputiti na ocjenu zakonitosti u Ministarstvo uprave RH.

Pitanje mobinga u Vrtiću

Nakon što je na sjednici održanoj 22. rujna iznesen problem potencijalnoga »mobinga« u Dječjem vrtiću »Cvrčak« Solin, Gradsko je vijeće formiralo radnu skupinu koja je 6. listopada održala sastanak s 15 djelatnica vrtića koje su prijavile negativne radnje te s predstavnicima sindikata.

Član radne skupine Vedran Duvnjak podnio je na sjednici GV-a 14. listopada usmeno izvješće o održanom sastanku kojem su osim njega u ime radne skupine nazočili još zamjenik predsjednika GV-a Davor Mikas i gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Djelatnice su, prema riječima Vedrana Duvnjaka, tijekom sastanka iznijele mučne detalje o negativnim iskustvima koja su doživjele s ravnateljicom Anđelom Biuk i još jednom zaposlenicom vrtića.

– Ravnateljica nas je na prošloj sjednici uvjeravala kako je riječ o četiri slučaja, ali utvrđeno je kako je problem daleko veći. Uistinu se radi o strašnim stvarima i krajnje je vrijeme za konkretnu reakciju, odnosno radikalne poteze – rekao je Duvnjak zahtijevajući da se ravnateljica vrtića Anđela Biuk odmah razriješi dužnosti.

Gradonačelnik je najavio poduzimanje određenih mjera, ali je isto tako naglasio potrebu održavanja sastanka s ravnateljicom i djelatnicima stručne službe vrtića kako bi se sagledali svi aspekti prijavljenih događaja.

Nakon burne rasprave koja je uslijedila gradonačelnik je najavio kako će o svemu obavijestiti prosvjetnu inspekciju te zatražiti njihov nadzor.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću