U ORGANIZACIJI STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE GRADA SOLINA U MAJDANU ODRŽANA TERENSKA POKAZNA VJEŽBA »MAJDAN 2023.« – Test temeljnih operativnih snaga

SOLINSKA KRONIKA 343, 15. ožujka 2023.

Solin se najčešće spominje u kontekstu požara i do sada smo imali dva velika, 2010. i 2017., ali možda se ipak najveća prijetnja krije u činjenici da na relativno malom geografskom području imamo puno kritične infrastrukture i bazne teške industrije, tvornicu cementa, tvornicu plastike, Sjevernu teretnu luku te prostor bivšega Salonita, a uz sve to ne smijemo zaboraviti ni na klimatske promjene – rekao je dogradonačelnik i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Solina Ivica Rakušić

Dogradonačelnik i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Solina Ivica Rakušić

U organizaciji Stožera civilne zaštite Grada Solina 1. ožujka na prostoru »Cemexove« tvornice »10. kolovoz« u Majdanu održana je terenska pokazna vježba »Majdan 2023.« kojom je obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH.

U vježbi su sudjelovali predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Solin i Vranjic, vatrogasci tvrtke Ina d. d., Gradsko društvo Crvenoga križa Solin, djelatnici ispostave Hitne medicinske pomoći i Policijske postaje Solin, Stožer CZ Solin, Područni ured CZ Split, HGSS Stanica Split i predstavnik tvrtke »Cemex«, a vježbu su s posebnom pozornošću promatrali učenici 7. razreda OŠ kraljice Jelene.

– Ovom smo sveobuhvatnom vježbom po prvi puta istovremeno na terenu testirali sve temeljne operativne snage sustava civilne zaštite Grada Solina.

Bio je ovo pomalo apokaliptični scenarij u sklopu kojega je u krugu tvornice cementa došlo do požara i eksplozije te urušavanja infrastrukture.

Pritom je jedan radnik zapeo na tornju tvornice odakle ga je spašavao HGSS dok su vatrogasci izvlačili osobu koja je zapela u automobilu. Obojicu ozlijeđenih zbrinula je Hitna pomoć.

Istovremeno se radilo i na saniranju potencijalne opasnosti od odlijevanja štetnih tvari u prirodu. Vježba je bila realna i na temelju nje ćemo napraviti analizu te utvrditi koje bi stvari eventualno trebalo unaprijediti – rekao je solinski dogradonačelnik Ivica Rakušić ujedno načelnik Stožera civilne zaštite Grada Solina.

Rakušić je ovom prilikom ukazao i na opasnosti koje potencijalno prijete našem gradu.

Prvi dio vježbe sastojao se od spašavanja radnika koji je zapeo na tvorničkomu tornju

– Solin se najčešće spominje u kontekstu požara i do sada smo imali dva velika, 2010. i 2017., ali možda se ipak najveća prijetnja krije u činjenici da na relativno malom geografskom području imamo puno kritične infrastrukture i bazne teške industrije, tvornicu cementa, tvornicu plastike, Sjevernu teretnu luku te prostor bivšega Salonita, a uz sve to ne smijemo zaboraviti ni na klimatske promjene – rekao je Rakušić dodajući kako je ovom koordiniranom akcijom pokazana spremnost operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Solina u situacijama koje prijete ugrozama pučanstva i materijalnih dobara.

U osmišljavanju vježbe »Majdan 2023.« aktivno je sudjelovao Ante Jukić iz splitskoga HGSS-a koji je istaknuo dobru suradnju i usklađenost svih operativnih snaga sustava civilne zaštite uključenih u Plan djelovanja.

Josip Grgić, zamjenik zapovjednika DVD-a Solin te vršitelj dužnosti zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Solina istaknuo je kako je vježba između ostaloga imala za cilj osnažiti mlađe snage koje imaju manje iskustva na terenu kako bi bile spremnije za stvarne situacije.

Po završetku terenskih aktivnosti održan je radni sastanak predstavnika svih operativnih snaga na kojem je zaključeno kako je vježba uspješno odrađena, a detektirano je i nekoliko nedostataka u postupanju na kojima će se dodatno poraditi.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću