UDRUGA RODITELJA DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU »MOJE DIJETE« SOLIN ZAPOČELA S PROVOĐENJEM TERAPIJE SENZORNE INTEGRACIJE – Prijeko potreban prostor

SOLINSKA KRONIKA 340, 15. prosinca 2022.

Zahvaljujući sponzorstvu tvrtke Ina d. d. nabavljene su 10 tisuća kuna vrijedne sprave za provođenje senzorne terapije. Ona se pak trenutačno odvija u prostoru kojega fizioterapeut i radni terapeut dijele s korisnicima likovne radionice što znatno otežava rad. Stoga je s Gradom Solinom postignut dogovor o najmu jednoga poslovnoga prostor smještenoga uz prostorije Udruge

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju »Moje dijete« Solin u sklopu projekta »Ja to mogu« odnedavno uz fizioterapiju po »Bobath« tehnici i radne terapije provodi i terapiju senzorne integracije.

Svi su ovi oblici usmjereni osnaživanju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom s ciljem što kvalitetnije socijalne integracije.

Za provođenje programa zadužena je fizioterapeutkinja Ivana Pereža koja je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu uspješno završila sva tri modula potrebna za provedbu ove vrste terapije.

– Senzorna je integracija način na koji naš mozak prima, obrađuje i procesuira informacije putem osjetila. Riječ je o neurobiološkoj aktivnosti kojom živčani sustav obrađuje informacije iz osjetila, a koja se kod većine ljudi odvija automatski i neprestano, bez svjesnoga razmišljanja i truda. Pritom svatko može pokazivati određene manje teškoće vezane uz neku vrstu osjetila, međutim, ukoliko teškoće senzorne integracije stvaraju probleme i koče razvoj djeteta, tada je potrebna intervencija senzornoga terapeuta – objasnila je Pereža napominjući kako dijete najprije prolazi obradu nakon koje mu se određuje terapija.

Provođenje senzorne terapije trenutačno se odvija u prostoru kojega fizioterapeut i radni terapeut, Filipa Dadić, dijele s korisnicima likovne radionice

– Disfunkcija se javlja u situacijama kada mozak i živčani sustav nisu u mogućnosti adekvatno interpretirati osjetne informacije što dovodi do poremećaja u percepciji, učenju i ponašanju. Ovakvi poremećaji najčešće se javljaju kod djece s teškoćama u motoričkom razvoju, kod djece s cerebralnom paralizom, Down sindromom, zatim s poremećajima iz autističnoga spektra, s oštećenjima sluha, vida i kod djece s ADHD-om. Simptomi su prekomjerna ili nedovoljna osjetljivost na dodir, zvuk, vid, okuse i mirise, zatim razdražljivost, problemi sa samokontrolom i kretanjem, problemi s finom i grubom motorikom te zaostajanje u govorno-jezičnom razvoju – rekla je Pereža napominjući kako se terapija senzorne integracije provodi u posebno opremljenom senzornom kabinetu koji djecu potiče na igru i formiranje adaptivnih reakcija usmjerenih na organizaciju osjeta u mozgu. Terapija je individualna, vođena kroz igru uz educiranoga terapeuta.

Voditeljica Udruge Ljubica Milković ističe kako su zahvaljujući sponzorstvu tvrtke Ina d. d. već nabavljene 10 tisuća kuna vrijedne sprave za provođenje senzorne terapije koja se trenutačno odvija u prostoru kojega fizioterapeut i radni terapeut, Filipa Dadić, dijele s korisnicima likovne radionice.

– To nam znatno otežava rad stoga smo s Gradom Solinom postigli dogovor o najmu jednoga poslovnoga prostor smještenoga uz prostorije naše Udruge. U njemu bi se odvijala likovna radionica koja se provodi pet dana u tjednu, međutim prostor je prije useljenja potrebno obnoviti. Istaknula bih stoga kako je u tijeku humanitarna akcija Rotaract kluba »Split Novi« pod nazivom »Pjesmom za dječji osmjeh« kojom se nastoje prikupiti sredstva potrebna za uređenje radnih prostorija za rehabilitaciju, postavljanje parketa, bojenje zidova, nabavku polica, stolica, radnoga stola i sl., kao i unutarnjih građevinskih radova u radnomu prostoru Udruge, te nabavke novih senzornih i didaktičkih pomagala – poručila je Milković upućujući zahvalu tvrtki Ina d. d., Gradu Solinu i Rotaract klubu »Split Novi«, koji su prepoznali njihove potrebe i još jednom im pružili pomoć i podršku.

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću