ATLETIKA: U SUBOTU 8. SVIBNJA 2021. ODRŽAN EUROPSKI BACAČKI KUP U STAROJ SALONI – Spektakl u solinskom amfiteatru obišao svijet

SOLINSKA KRONIKA 321, 15 svibnja 2021.

Nažalost bacanje kugle u amfiteatru održano je bez trenutačno najboljega hrvatskog atletičara, Filipa Mihaljevića, brončanog u bacanju kugle na nedavno održanom Europskom dvoranskom prvenstvu u Poljskoj koji je morao otkazati u posljednji trenutak zbog ozlijede

Marko Šebalj i Ivan Veštić, dopredsjednik i predsjednik HAS-a večer prije natjecanja

Europski bacački kup 8. i 9. svibnja 2021., održan je u Solinu i Splitu, a na njemu je sudjelovalo oko 500 sportaša, trenera, sportskih djelatnika i novinara iz 42 europske države.

Dva susjedna grada ugostili su najveće bacačko natjecanje ikada održano na ovim prostorima, 20. izdanje Europskoga bacačkog kupa. Prvi dan natjecanja održan je po prvi puta u povijesti, u prekrasnom ambijentu antičkoga amfiteatra u staroj Saloni, u Solinu.

Bacački kup podrazumijeva četiri discipline: kugla, kladivo, koplje i bacanje diska. Solin i Split pohodili su tako olimpijski pobjednik, europski i svjetski prvak.

Nažalost bacanje kugle u amfiteatru održano je bez trenutačno najboljega hrvatskog atletičara, Filipa Mihaljevića, brončanog u bacanju kugle na nedavno održanom Europskom dvoranskom prvenstvu u Poljskoj koji je morao otkazati u posljednji trenutak zbog ozlijede. Ni Sandra Perković, nažalost zbog ozljede nije nastupila u Parku Mladeži u Splitu.

Kugla bačena u Saloni obišla zemaljsku kuglu!

Ceremonija otvaranja Europskoga kupa u Saloni

Naglasak je bio na bacačima kugle koji su nastupili 8. svibnja 2021. na povijesnom lokalitetu antičkoga amfiteatra u staroj Saloni.

Ovakav spektakularan događaj dosad je organiziran samo jednom, 2004. na Olimpijskim igrama u Ateni, kada su Grci odveli kuglaše u staru Olimpiju. Kroz sport ovom prilikom ujedinjena je povijest, kultura i turizam.

Slika salonitanskoga amfiteatra je obišla svijet. Prekrasne fotografije i žive slike s Europskoga bacačkog kupa iz Salone obišle su Europu i svijet. Natjecatelji, dragi gosti zaključili su jedno, zaista je vrijedilo truda i Salona to zaslužuje.

U pradavna vremena, krajem 2. stoljeća, kada je izgrađen za vladavine cara Marka Aurelija u amfiteatru u Saloni održavale su se borbe gladijatora. Devetnaest stoljeća poslije, u modernom Solinu, amfiteatar su zauzeli dobroćudni divovi, najbolji europski bacači kugle!

Nažalost pandemija i epidemiološke mjere učinile su svoje te je natjecanje prošlo bez gledatelja. No, Europski bacački kup iz Salone ostat će događaj vrijedan spominjanja i pamćenja, a koji je hrvatsku atletiku vratio na velika vrata s prekrasnom slikom bogate solinske kulturne baštine, vrijedne pažnje.

Prve su nastupile žene. Zlatom se okitila Njemica Sara Gambetta s pobjedničkim hicem od 18.86 metara. Drugo mjesto pripalo je Alioni Dubitskayi iz Bjelorusije (18.79), dok je broncu osvojila Emel Dereli iz Turske (18.29).

U Saloni je bilo i svečano otvorenje čitavoga Kupa, a izaslanik ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, naš proslavljeni vaterpolist Josip Pavić, nije skrivao oduševljenje. Nakon što su dame završile svoj dio natjecanja prisutnima se obratio predsjednik Hrvatskoga atletskog saveza Ivan Veštić, koji je između ostalog rekao:

– Pripreme za ovo natjecanje trajale su mjesecima. Radili smo na organizaciji u ovo neizvjesno vrijeme pandemije. Poduzet ćemo sve što je u našoj moći da se natjecanje u ovom antičkom ambijentu održava svake godine – te obećao kako će Bacački kup u Saloni postati tradicija, jer je Filip Mihaljević budući stanovnik grada na Jadru.

Pobjednik Rumunj Andreij Toader

Nažalost naša uzdanica Filip Mihaljević bio je prisiljen odustati od nastupa zbog ozljede. U zanimljivom muškom natjecanju zlato je pripalo Andreiju Raresu Toaderu iz Rumunjske, s hicem od 20.83 metara. Portugalac Francisco Belo se okitio srebrom (20.47), dok je treće mjesto pripalo Scottu Lincolnu iz Velike Britanije (20.25).

Salonitanski amfiteatar pokazao se kao sjajno mjesto za održavanje natjecanja u ovomu sportu, a ispune li se obećanja koja je dao Veštić nagodinu bi u Saloni mogli vidjeti i publiku.

Miro PODRUG

Novi broj Solinske Kronike

posljednji broj solinske kronike

Pratite nas

   Facebook

   RSS

   Newsletter

Zvonimir Solin Newsletter

Najvažnije vijesti u vašem email sandučiću